Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Tinka ir suvytę

„Ką galima būtų pagaminti iš suvytusių obuolių. Labai nesinorėtų jų išmesti“, – klausia Vilma iš Panevėžio.

Atsako „Žolynų namų“ įkūrėja Rasa Buslavičienė.

Pernai sulaukta gausaus obuolių derliaus. Sulčių, uogienių iš jų jau prigaminta, vaisių atsivalgyta. Obuoliai pamažu vysta ir raukšlėjasi. Tokie netekę drėgmės ir sukoncentravę daug cukrų vaisiai puikiai tinka džiovintiems gaminiams.

Štai kaip su obuolių pertekliumi susitvarkė gamtos duotybių vartojimo skatinimo projektas – ūkis ,,Žolynų namai“.

 Obuolių kubeliai ir tarkiai

Nužievintas ir kubeliais supjaustytas ar sutarkuotas džiovintas obuolių minkštimas tinka kaip priedas prie daržovių, vištienos, silkių salotų, pyragams ir košėms. Taip pat tai puikūs kramtukai.

Obuolių žievelės

Neišmeskite obuolių žievelių į komposto dėžę. Jas geriau sudžiovinkite ir pasigaminkite puikios, daug pektino turinčios arbatos. Ypač tinka rausvos dekoratyvios žievelės.

Sūrio plokštelės ir juostelės

Šis užkandis skoniu ir savybėmis nenusileidžia obuolių sūriui, tačiau jam pagaminti reikia daug mažiau laiko ir energijos. Beje, abiem produktams tinka bet kokie obuoliai. Jei obuolių žievelė plona, jos nepašalinkite, o jei stora, pavytusi, negraži, nulupkite. Tada obuolius stambiai sukapokite iki sėklalizdžio (išmeskite tik sėklalizdžio ,,galiukus“, o patį vidurį su sėklomis dėkite į atskirą indą).

Paruoštus obuolių gabaliukus labai lėtai kaitinkite uždengtame storadugniame inde tol, kol išsiskirs šiek tiek drėgmės, jie ims sukristi. Jei masė pradeda ne troškintis, o svilti, teks įpilti šiek tiek skysčio – obuolių sulčių ar vandens. Kai gabaliukai virs mase su šviesiais (nesukritusiais) intarpais, į ją sudėkite norimus priedus ir ruoškite firminį šeimos užkandį be cukraus. Pvz., „Žolynų namų“ ,,firminėse“ obuolių juostelėse galima rasti topinambų, nakvišų sėklų, aniužių, dumplainių ir kt.

Paruoštą masę 1–1,5 cm sluoksniu sukrėskite į skardas, suraižykite kubeliais.

Apdžiovinkite taip, kad viršus neliptų, tuomet juos apversdami sudėkite į džiovyklą arba bet kokią plokščią džiovinti tinkamą tarą (jei džiovinti baigiame ant krosnies ar radiatoriaus). Jei nepatinka keturkampės plokštelės, jas sukarpykite ir paverskite juostelėmis.

Obuolių sėklos

Sėklalizdžius užpilkite mažu kiekiu vandens ir sugrumdykite. Masę sukrėskite į sietelį ir pertrinkite. Gautas obuolių minkštimas tiks tyrėms arba obuolių juostelėms gaminti. Likusį sėklų ir pertvarėlių mišinį gausiai užpilkite vandeniu. Kelis kartus užpylus ir nupylus bei pamaišius sėklos liks dugne.

Rekomenduojami video