Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Teroro akupunktūra

„Islamo valstybės“ mirtininkų išpuoliai Europoje jau tapo rutina. O tai reiškia, kad teroro sistemoje vis paprasčiau ieškoti dėsningumų ir atsakymo klausimą, kam tai naudinga.

Nežinomas lėktuvas

Nervus paralyžiuojančių dujų zarino, tarptautinėmis konvencijomis uždrausto cheminio ginklo, du pagrindiniai komponentai – izopraponolis ir metilfosfonofluoridas – saugumo sumetimais laikomi atskirai vienas nuo kito ir sumaišomi tik prieš pat planuojamą kovinio užtaiso naudojimą. Patys su cheminiais ginklais dirbę kariškiai zariną laiko „labai bjauria“ medžiaga: jos komponentai kelia mirtiną pavojų jiems patiems.

Su šiomis medžiagomis reikia elgtis labai atsargiai, jas reikia saugoti kuo patikimiau, atskirai, įsitikinus, kad talpyklos yra gerai apsaugotos nuo šiluminio ar mechaninio poveikio. Tokio, kaip aviacinės bombos pataikymas į cheminio ginklo saugyklą. O būtent taip pagal Rusijos versiją nutiko Sirijoje, Idlibo provincijoje, kai Sirijos karo lėktuvas, bombardavęs sukilėlių pozicijas, neva atsitiktinai pataikė į neva pačių sukilėlių cheminių ginklų arsenalą.

Jei dirbti su zarino komponentais bijo patys kariškiai, turintys tinkamas dujokaukes ir cheminės apsaugos kostiumus, tai sirų sukilėliai, jei tik jų turėtų, privalėtų būti šimtąkart atsargesni ir bent jau nelaikyti jų viename pastate, kuris, tikėtina, gali tapti antskrydžių taikiniu. Praėjus kelioms dienoms po visą pasaulį sukrėtusios cheminės atakos Idlibo provincijoje, kai nuo zarino dujų užduso mažiausiai 70 žmonių, tarp jų dešimtys vaikų, JAV žvalgyba nustatė, iš kokio karinio aerodromo buvo pakilęs cheminę ataką surengęs Sirijos karo lėktuvas.

Užvakar buvo paskelbta, kad virš ligoninės, į kurią buvo suvežti nukentėjusieji nuo zarino dujų, ratus suko Rusijos karinis bepilotis orlaivis, taigi, rusai iš anksto žinojo apie rengiamą ataką. Po poros valandų atskridęs „nežinomas“ karo lėktuvas subombardavo ligoninę, taip bandydamas paslėpti cheminės atakos įrodymus. Labai tikėtina, kad JAV žvalgybai gerai žinoma, iš kur pakilo tas „nežinomas“ lėktuvas ir kam jis priklauso, nes po D.Trumpo sankcionuoto raketinio smūgio į Sirijos oro pajėgų bazę iš Vašingtono nuskambėjo netikėtai griežti pasisakymai Rusijos atžvilgiu.

Kam to reikėjo?

Sekant sąmokslo teorijų prielaidų logika, reikėtų paklausti: o kam Basharo al Assado režimui reikėjo naudoti prieš sukilėlius cheminį ginklą? Ar arsenaluose baigėsi konvencinės bombos? Gal naudoti zariną pigiau? Galbūt. Tik toks barbarizmas labai kenkia Vladimirui Putinui, kuris prieš kelerius metus pats pasisiūlė pasirūpinti, kad Sirija liktų be cheminių ginklų. 2015 m. buvo oficialiai konstatuota, kad ši šalis jų nebeturi. Vadinasi, V.Putinas arba melavo, arba buvo apgautas, nes visiems aišku, kad zarino atsargų čia vis dėlto yra. Kam reikėtų B.al Assadui taip žeminti savo gynėją V.Putiną, kelti tokį tarptautinį skandalą?

Svarstykime toliau. Visą pasaulį apskrieję vaizdo įrašai su zarino sukeltų konvulsijų tampomų vaikų vaizdais dar labiau stiprina pasisakančiųjų už didesnę pagalbą pabėgėliams iš Sirijos ES šalyse argumentus. Žiūrėkite, kas darosi Sirijoje – vaikus nuodija zarinu! Ar mes ne žmonės? Plačiau atkelkime vartus pabėgėliams!

Žinant, kad nekontroliuojama migracija tapo viena didžiausių Didžiosios Britanijos pasitraukimo iš ES priežasčių, kad netrukus įvyks Prancūzijos prezidento rinkimai, kuriuose dalyvauja atvirai Kremliaus remiama Marine Le Pen, griežtai pasisakanti prieš pabėgėlių priėmimo politiką, kyla įvairių minčių. Rudenį vyks parlamento rinkimai Vokietijoje. A.Merkel vykdyta „atvirų durų“ politika gali jai kainuoti kanclerės krėslą, ypač jei pabėgėlių srautas iš Sirijos vėl išaugs, o Turkija dėl pablogėjusių santykių su ES vėl atidarytų jiems savo sienas. Vieša paslaptis, kad V.Putinas itin nemėgsta A.Merkel, nes ji tvirtai remia Rusijai taikomas sankcijas.

Adatų terapija?

Kad rinkėjai Europoje geriau susiprastų, už ką reikėtų balsuoti, nors tai gal ir atrodytų ne visai politiškai korektiška, galėtų padėti ne tik nauja pabėgėlių banga. Kodėl „Islamo valstybė“ sprogdina, šaudo, sunkvežimiais traiško žmones Prancūzijoje, Vokietijoje, Jungtinėje Karalystėje lyg ir suprantama: šios šalys dalyvauja su „Islamo valstybe“ kovojančios koalicijos veiksmuose.

Bet kuo čia dėta Švedija, draugiškiausia pabėgėliams Europos valstybė, kurios valdžios atstovai rimtai reiškė norą integruoti čia gyvenančius „Islamo valstybės“ grupuotės narius? Švedija nedalyvauja karo veiksmuose prieš ją, jos kariškiai tik moko kurdų savigynos pajėgų karius. Kam islamistams reikėtų traiškyti žmones Stokholmo centre? Ar tai įžanga į procesus, kurie pasibaigs po metų vyksiančiais Švedijos parlamento rinkimais?

Kovo pabaigoje Rusiją supurtė didžiausi nuo 2012 m. opozicijos mitingai. Šalyje, kur žmonės sodinami į kalėjimą už valdžią kritikuojančių publikacijų perpublikavimą savo socialinio tinklo paskyroje, tai – neeilinis įvykis. Nors mitingai buvo uždrausti, į Rusijos miestų gatves išėjo dešimtys tūkstančių protestuotojų. Nepabūgo.

Beveik po dviejų savaičių susprogdintas Sankt Peterburgo metro vagonas. Apie protestus visi pamiršo. Įdomu, kad „Islamo valstybė“ atsakomybės už tai neprisiėmė, o bandymus susieti teroristą su šia organizacija vainikavo tai, kad jo bendrininkų sulaikymo metu vienas iš jų telefone žiūrėjo „Islamo valstybės“ vaizdo klipą. Rusijos viešojoje erdvėje iškart buvo prisiminti gyvenamųjų namų sprogdinimai 1999 m., po kurių jaunas, bet beveik niekam nežinomas premjeras Vladimiras Putinas, pažadėjęs teroristus „mirkyti išvietėse“, buvo didele balsų persvara išrinktas Rusijos prezidentu.

Jo vietininkas Čečėnijoje Ramzanas Kadyrovas, dažnai „Islamo valstybės“ kovotojus vadinantis šaitanais, velniais, ramiausiai išleido iš šalies šimtus islamistų savanorių, kad šie Sirijoje ir Irake prisijungtų prie „kalifato kariuomenės“. Vakarų analitikų teigimu, čečėnai sudaro kovinį „Islamo valstybės“ pajėgų branduolį. Ar visa tai neprimena paliegusių Vakarų gydymo adatėlėmis metodo? Dūris į jautrius taškus apramina pacientą, pakeičia jo nuotaiką, o gal ir nuostatas. Už taiką nuolat kovojusi Sovietų Sąjunga anais laikais KGB stovyklose mokė ir treniravo arabų teroristus, finansavo ir visaip rėmė tuometinę teroro adatų terapiją. Nejau niekas nepasikeitė?

 

 

Rekomenduojami video