Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Susitarė dėl vieno runkelių sezono

Žemės ūkio kooperatyvas „Suvalkijos runkelių augintojai“ ir UAB „Lietuvos cukrus“ (buvęs „Arvi cukrus“) po ilgokai trukusių derybų sutartyje sudėliojo visus taškus. Fabrikas naują sezoną pasitinka su planu perdirbti 300 tūkst. t cukrinių runkelių, o ūkininkai pagaliau gali planuoti, ką augins.

Derybų lūžis įvyko perdirbėjams pažadėjus prie bazinės supirkimo kainos formulės pridėti 50 centų, tačiau su sąlyga, kad ūkininkai „Lietuvos cukrui“ pristatys 300 tūkst. t cukrinių runkelių. Tiesa, absoliučių garantijų niekas negali duoti, nes neretai net logiškiausius planus sugniuždo gamtos kataklizmai.

„Visko gali nutikti, tačiau nenukrypdami į kraštutinumus galime planuoti. Tikimės, kad augintojai pasirašys sutartis. Manau, kad šįmet reikiamą cukrinių runkelių kiekį sutartyse numatysime, o tada dažniau dairysimės į dangų“, – su viltini kalbėjo „Suvalkijos runkelių augintojų“ valdybos pirmininkas Almantas Pališkis.

A. Pališkis

Kita vertus, kaip „Valstiečių laikraštis“ rašė praėjusiame numeryje, labai tikėtina, kad prie suvalkiečių norėtų prisidėti ir kitų regionų ūkininkai.

„Tokių norų yra, tačiau pirmiausia sutartys bus sudaromos su kooperatyvo nariais, marijampoliečiais. Šiandien preliminariai surinkome norinčiųjų pasirašyti sutartis ir tiekti 230 tūkst. t cukrinių runkelių. Jeigu pritrūksime, tada paskelbsime apie tokią galimybę ūkininkams iš kitų regionų“, – sakė kooperatyvo valdybos pirmininkas.

Susitarimas galioja vienam sezonui, nors tiek fabrikas, tiek ūkininkai suinteresuoti sudaryti 2–3 metų sutartis. Pasak A.Pališkio, tokio susitarimo ir bus siekiama tariantis dėl 2018-ųjų. Daug lems pasitikėjimas, jeigu ką tik pasirašytą susitarimą abi pusės įvykdys be sutrikimų.

Cukrinių runkelių supirkimo kainos formulė UAB „Lietuvos cukrus“ 2017 m.

Bazinė kaina – 26 eurai už t.

Priedas, jeigu ūkininkai fabrikui pristatys 300 tūkst. t, – 0,50 euro už t.

Už ankstyvą/vėlyvą pristatymą – 0,62 euro už t. (kas čia? priedas?)

Įkainis už atvežimą į fabriką 0,08 euro už tonkilometrį.

 

 

Rekomenduojami video