Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Su Lietuvos šimtmečiu pasveikino egzotiškoji agava

Panevėžio krašto šviesuoliais vadinami Marija ir Povilas Nemaniai, įsikūrę Ėriškiuose, pastarosiomis savaitėmis neužveria savo išpuoselėtos sodybos vartų – čia žmonės traukia pažiūrėti tik kartą gyvenime žydinčios iš saulėtųjų kraštų kilusios agavos.

Reikia erdvės žiemoti

Šis jau arti penkiasdešimties metų auginamas augalas šią vasarą ant spėriai išstypusio daugiau nei 7 metrų žiedkočio išskleidė apie trisdešimt įspūdingų ir kvapnių žiedynų. „Labai simboliška, kad agava pražydo būtent šiemet, kai švenčiame Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmetį. Tai savotiška dovana“, – pasidžiaugė savo krašto patriotas P.Nemanis.

Jis prisiminė, kad agava, daugiau nei dešimtmetį augusi sesers Antaninos kieme ir maždaug tiek pat laiko brolio Zenono valdose, daugiau nei prieš dvidešimt metų atkeliavo į Ėriškius.

„Šilumamėgę agavą žiemą reikia laikyti patalpoje. Augalas nemažas, todėl reikia erdvės, kad kasmet didėjančią agavą būtų kur patalpinti. Seseriai jau buvo sunku su tokiu augalu tvarkytis, ji atidavė broliui, o šis po kurio laiko pasiūlė man, nes neturėjo kur dėti. Įkroviau į priekabą ir parsivežiau“, – pasakojo Povilas.

V. Tavorienės nuotr.

Augo po 15 cm kasdien

Nuolat darbų verpete besisukantys Nemaniai, prieš keliolika metų įkūrę pieno gamintojų kooperatyvą „Ėriškių pienas“, randa laiko ir kultūrinam gyvenimui, ir sodybai puoselėti. Marija – aistringa gėlininkė, tad ir šiam egzotiškam augalui rado vietą kieme. Anot Povilo, agavai nereikia išskirtinės priežiūros, užtenka palaistyti ir patręšti, svarbiausia – nepalikti žiemoti lauke.

Tam, kad agavą būtų patogiau ir lengviau partempti žiemoti į garažą, ėriškietis pagamino vazoną ant ratukų. „Atsižvelgdami į orų sąlygas, spalį ar lapkritį jau ruošiame agavą žiemai. Pasitelkiame kooperatyvo žmones ir atsargiai įridename į garažą, o pavasarį išridename vėl į kiemą“, – pasakojo kooperatyvo įkūrėjas.

Ėriškiečiai sako dar gegužę atkreipę dėmesį, kad agava šiemet kitaip auga. Tarp mėsingų, iki 2 metrų ilgio siekiančių lapų ėmė pastebimai augti žiedkotis. „Augo labai smarkiai – kasdien po maždaug 15 centimetrų. Žiedkotis išstypo iki daugiau nei 7 metrų aukščio ir sukrovė apie 30 žiedynų, skleidžiančių malonų kvapą. Gal jau šimtas žmonių apsilankė pas mus, kad pasižiūrėtų į kartą gyvenime žydinčią agavą. Pražydęs šis augalas nunyksta. Tiesa, jo ūgliai greitai prigyja, jau turime augančia jauną agavą“, – sakė Povilas.

Retai žydi

Agavos, kurių yra ne vienas šimtas rūšių, auga pietinėje JAV dalyje, Centrinėje ir Pietų Amerikoje, Meksikoje. Šioje šalyje plyti ištisos tekilinių agavų plantacijos, iš kurių sulčių gaminama tekila.

Vyresnysis Nemanių sūnus gyvena JAV. Lankydamasis pas jį, Povilas sakė matęs agavą, tačiau ji nepasirodė įspūdingesnė nei auganti jų sodyboje. „Kiek žinau, iš agavų gaminama ne tik tekila, bet ir gaivieji gėrimai, įvairios mišrainės. Agavų lapai naudojami vaistų pramonėje. Marija irgi agavos lapus naudoja gydomiesiems tikslams – daro užpiltinę sąnarių skausmams malšinti“, – kalbėjo vyras.

Pernai agava buvo pražydusi Vytauto Didžiojo universiteto botanikos sode. P.Nemanis sakė girdėjęs, kad lauko sąlygomis agava buvo žiedus sukrovusi vienoje Alytaus krašto sodyboje. Gali būti, kad pas ėriškiečius bus antras atvejis, kai Lietuvoje šis egzotiškas augalas pražysta lauke.

 

Rekomenduojami video