Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Smurtautojams gresia ir belangė

 „Sugyventinis vėl mane sumušė. Ką daryti, kur kreiptis, kad jį nubaustų, bet nesodintų į kalėjimą?“ – klausia Danutė iš Utenos.

Atsako advokatų kontoros „Borevičius ir partneriai“ teisininkė Vaida Kumštytė.

Smurtas artimoje aplinkoje yra žmogaus teisių ir laisvių pažeidimas, todėl siekiant ginti asmenis nuo smurto tokioje aplinkoje, kurią sudaro asmenys, siejami arba praeityje sieti santuokiniais, partnerystės, svainystės ar kitais artimais ryšiais, taip pat asmenys, kartu gyvenantys ir tvarkantys bendrą ūkį, vadovaujamasi LR Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymu.

Apie sugyventinio panaudotą smurtą skaitytoja nedelsdama turėtų pranešti policijos pareigūnams. Gavę pranešimą apie smurtą artimoje aplinkoje policijos pareigūnai, atvykę į įvykio vietą arba patys būdami to įvykio liudininkai, užrašo duomenis apie smurto artimoje aplinkoje faktą, pradeda ikiteisminį tyrimą ir imasi priemonių, kad per trumpiausią laiką būtų atliktas ikiteisminis tyrimas bei užtikrinta smurtą patyrusio asmens apsauga. Negana to, policijos pareigūnas, užfiksavęs smurto artimoje aplinkoje įvykį, nedelsdamas imasi priemonių smurtą patyrusiam asmeniui apsaugoti ir, atsižvelgdamas į nustatytas aplinkybes, pradeda ikiteisminį tyrimą bei informuoja prokurorą, jeigu ikiteisminiam tyrimui pradėti būtinas prokuroro reikalavimas.

Vadovaujantis Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymo 12 str., smurtas artimoje aplinkoje užtraukia baudžiamąją atsakomybę, o smurtautojas, padaręs žalą žmogaus sveikatai, turtui, aplinkai, taip pat padaręs neturtinę žalą, privalo ją atlyginti smurtą patyrusiam asmeniui Lietuvos Respublikos teisės aktų nustatyta tvarka. Artimoje aplinkoje smurtavusiam asmeniui taikomos sankcijos priklausytų nuo smurtą patyrusiam asmeniui sukeltos žalos bei visų kitų reikšmingų įvykio aplinkybių. Bausmė galėtų būti viešieji darbai, laisvės apribojimas, areštas ar net laisvės atėmimas.

Pabrėžiame, kad už smurtą artimoje aplinkoje bei pažeistas žmogaus teises ir laisves pažeidėjas turi atsakyti taip, kaip numatyta teisės aktuose, todėl garantijos, kad tokiam smurtaujančiam asmeniui, neteks atlikti su laisvės atėmimu susijusios bausmės, teikimas negalimas.

 

Anksčiau pateikta informacija yra bendro pobūdžio, pagrįsta aktualiomis LR Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymo nuostatomis, todėl kiekvienu atveju turi būti vertinama atsižvelgiant į konkrečias esamos situacijos aplinkybes.

 

 

Rekomenduojami video