Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaKultūraPatarimaiSveikata Regionai
Atskirk pelus nuo grūdų
Bendruomenės
Konkursai
Kultūra
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Šliužai įniko į ropes ir salotas

Lietuvos daržininkų teigimu, šie gausūs lietaus metai buvo nepalankūs beveik visoms daržovėms, auginamoms tiek mažuose, tiek prekiniuose ūkiuose. Gerai vešėjusių lapinių daržovių tykojo ir kitokie pavojai.

Kenkė ne tik lietus

Pasak Jovilės Kuzmickaitės, šeimininkaujančios Varnagirių kaime (Alytaus r.), Amšiejų ūkio laukuose, šiemet buvo tikrai prasti metai. „Lietingą vasarą prisiveisė daugybė šliužų. Jų mėgstamiausias „patiekalas“ – salotos. Nuo jų kenčia visos daržovės, jie net kaliaropes graužia. Šliužai taip sparčiai dauginasi, kad su jais mums labai sunku kovoti“, – pasakojo J.Kuzmickaitė ir pridūrė, kad šiemet net daržų buvo neįmanoma nuravėti, nes nuolat buvo šlapia.

Anot daržininkės, šie metai buvo palankūs jų ūkyje auginamiems baltagūžiams kopūstams. „Negalime skųstis ir dėl lapinių kopūstų – jie gerai derėjo“, – teigė ūkininkė. Kitos lapinės daržovės kentėjo – išplito puvinys, puolė įvairios ligos. Nuo lietaus lapinės daržovės prarado gražią prekinę išvaizdą – ją sugadino dėmėti lapeliai.

J. Kuzmickaitė

Tinka kas ketvirta

Amšiejų ūkiui, auginančiam salotas, šie metai sudėtingi dar ir dėl to, kad laukuose tenka daryti didelę salotų atranką. Šiuo metu pjaunamas kas ketvirtas salotų kupstelis. Visi kiti negražūs, paliesti puvinio. Jie savo salotų nepurškia, augina kuo natūraliau. Pažeistas puvinio, negražios išvaizdos salotas ūkininkai palieka lauke arba nupjauna ir atiduoda auginamiems paukščiams.

„Vasara buvo lietinga, trūko šilumos, todėl net pusė didelio lauko salotų neužaugo – tiesiog nepasiekė reikiamo dydžio“, – sakė ūkio šeimininkė. Ji stengiasi patirtų nuostolių neskaičiuoti – nuo to niekam nepasidarytų lengviau. Šiuo metu Amšiejų ūkio laukuose dar auga ridikų, lauko salotų, lapinių kopūstų, įvairių lapinių daržovių – lapinių burokėlių, gražgarsčių.

„Daugiau laukuose nieko nepasilikę – viskas suvežta į sandėlius, kaupus. Net ir sandėliuose šiemet sukaupėme palyginti nedaug derliaus. Kaupų dar neapžiūrėjau, bet įtariu, kad dalį ten saugomo derliaus reikės išmesti. Šlapumoje užaugusios daržovės prastai žiemos“, – sakė Jovita.

Ūkininkė teigė dar nepajutusi, kad šiemet daržovės būtų pabrangusios (bent jau ant Amšiejų ūkio prekystalio kainos likusios tokios pat kaip ir pernai). Jie savo daržoves realizuoja ūkininkų turgeliuose Kaune ir Vilniuje, didesnį kiekį nuperka restoranai. Juos tai gelbėja, nes tiek negalėtų parduoti savo mieste Alytuje, bet susidaro transportavimo išlaidų.

Išgelbėjo smėlingas dirvožemis

Ištisus metus žalumynines daržoves ir įvairius prieskoninius augalus šiltnamiuose bei laukuose auginantis Evaldas Masevičius teigė, kad negalėtų per daug pykti, šie metai jo ūkyje nebuvo labai blogi, tačiau rūpesčių taip pat netrūko. Jo įkurtos bendrovės plotai išsidėstę smėlingose Sakalų kaimo (Šalčininkų r.) žemėse. Tad nuo drėgmės pertekliaus augalai labai nenukentėjo, ūkis nepatyrė didelių nuostolių.

„Smėlinga žemė mus gelbėjo – vasaros ir rudens lietūs labai stipriai neužmerkė“, – džiaugėsi daržininkas. Pasak E.Masevičiaus, gamta jo ūkyje leido užauginti daržoves ir sėkmingai jas nuimti, derlius imamas dar ir dabar. „Rudenį laukuose augančių žalumynų neverta daug auginti – jų kokybė būna gana prasta, todėl lietuviški žalumynai negali konkuruoti su atvežtiniais“, – teigė Evaldas. Anot jo, tuo laiku padaugėja augalų šiltnamiuose.

Daug produkcijos saugoma sandėliuose, ji suvežta dar rugpjūčio mėnesį. Dalis daržovių bus saugoma šaldytuvuose. „Beveik kiekvienais metais būna papildomų išlaidų – ir sausringais, ir lietingais. Sunkiau visiems dirbti, bet įmanoma“, – aiškino daržininkas.

E.Masevičiaus manymu, galbūt sunkiausia Lietuvos klimato sąlygomis laukuose užauginti prieskoninius augalus bazilikus. „Šiemet tai buvo beveik neįmanoma misija. Iš daržovių labiausiai nukentėjo brokoliai ir svogūnai, ypač jų laiškai“, – sakė Evaldas.

Išmokų reikėtų anksčiau

zofija cironkiene

Zofija Cironkienė, Lietuvos daržovių augintojų asociacijos direktorė

Šį rudenį dėl kritulių gausos kai kuriuose ūkiuose liko nenuimta 30–90 proc. derliaus. Suvežtų į saugyklas daržovių kokybė paaiškės tik po mėnesio kito. Neaišku, kaip ir kada bus kompensuoti nuostoliai. Būtų gerai, kad prekiniams ūkiams, turintiems finansinių įsipareigojimų, bent išmokos būtų anksčiau išmokėtos. Tokie metai kaip šie nebuvo palankūs jokioms daržovėms – ir šakniavaisinėms, ir lapinėms.

Rekomenduojami video