Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaSužinok. Augink atsakingaiKultūraPatarimaiSvetur Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sužinok. Augink atsakingai
Sveikata
Svetur
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Skaidulinės medžiagos: kas tai yra ir kodėl mums jų reikia

Moksliniai tyrimai rodo, kad dėl skaidulinių medžiagų maiste trūkumo didėja rizika susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis, antro tipo cukriniu diabetu bei kai kuriomis kitomis ligomis, todėl sveikos mitybos specialistai ragina gyventojus vartoti daugiau šių medžiagų turinčių maisto produktų.

Sveikatos sargai   

Skaidulinės medžiagos, kartais vadinamos maistinėmis skaidulomis ar ląsteliena, taip pat yra vadinamos prebiotikais, nes jos yra gerųjų bakterijų – bifidobakterijų, laktobakterijų ir kt. – maistas ir skatina jų augimą. Tai angliavandeniai, kurie nėra virškinami, bet juos gali skaldyti storosios žarnos mikroflora.

Šios medžiagos yra tikri mūsų sveikatos sargai, nes mažina širdies ir kraujagyslių ligų, antro tipo cukrinio diabeto bei storosios žarnos vėžio atsiradimo riziką. Be to, anot mitybos specialistų, jos ne tik apsaugo nuo vidurių užkietėjimo ir greitina medžiagų apykaitą, ypač netirpios skaidulinės medžiagos, kurių daug yra kviečių sėlenose, bet ir padeda palaikyti normalią cholesterolio koncentraciją kraujyje bei mažinti padidėjusią gliukozės koncentraciją kraujyje iš karto pavalgius. Tuo ypač išsiskiria tirpios medžiagos, kurių yra avižų ir miežių sėlenose.

Suaugusiesiems per parą rekomenduojama suvartoti 25–35 g skaidulinių medžiagų. Kitaip sakant, jei per parą su maistu gaunate 2000 kcal, tame maiste turi būti ne mažiau kaip 25 g ląstelienos. Anot specialistų, Lietuvos gyventojai vidutiniškai maistinių skaidulų gauna tik apie 16 g, o norint kompensuoti stygių reikėtų vartoti daugiau maisto produktų, kuriuose jų gausu.

Ląstelienos šaltiniai

Skaidulinių medžiagų šaltiniai – viso grūdo dalių turintys duonos gaminiai, riešutai, sėklos, dauguma daržovių, vaisiai, uogos, kviečių bei avižų sėlenos, džiovintos slyvos. Kiti vaisiai, pvz., bananai, apelsinai, mandarinai, mangai, ananasai, kriaušės, arbūzai taip pat turi skaidulinių medžiagų, bet, mitybos specialistų teigimu, nėra tokie palankūs sveikatai, nes juose gana daug cukrų. Daugiau skaidulinių medžiagų, palyginti su kitais panašiais tos pačios grupės produktais, yra maisto produktuose, pažymėtuose tarptautiniu simboliu „Rakto skylutė“. Be to, juose mažiau riebalų, cukraus ir druskos.

Asmenis, kurie kovoja su antsvoriu, mitybos specialistai taip pat ragina atkreipti dėmesį į daugiau skaidulinių medžiagų turintį maistą, nes jis paprastai turi mažiau kalorijų nei toks pat kiekis mažiau skaidulinių medžiagų turintis maistas. Gyvūninės kilmės produktuose skaidulinių medžiagų visai nėra.

Rekomenduojami video