Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Saulės bučiniai graso nemalonumais

Besimėgaudami saulės voniomis galime sulaukti ir sveikatos problemų. Pamiršę atsargumą, nepaisome patarimų, kaip apsisaugoti nuo saulės daromos žalos odai, todėl ilgai lauktos atostogos gali tapti rimtomis bėdomis.

Odos vėžys

Nesaikingas deginimasis gali sukelti labai rimtų sveikatos problemų, pavyzdžiui, odos vėžį. 12,1 proc. visų naujai diagnozuojamų piktybinių navikų yra odos vėžys, kurį dažniausiai sukelia neatsargus mėgavimasis saulės voniomis.

Viena iš odos vėžio formų – melanoma – labai pavojinga. „Norint nesusirgti, labai svarbu, kad kūną tiesioginiai saulės spinduliai veiktų kuo trumpiau“, – pasakojo Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų Dermatovenerologijos centro direktorė prof. Matilda Bylaitė-Bučinskienė. Medikė primena, kad paplūdimyje būtina teptis kremu nuo saulės.

Žmonės klaidingai mano, kad kartą pasitepę kremu jie nuo saulės bus apsaugoti visą dieną. „Kremas saugo tik tam tikrą laiką, kuris nurodomas ant pakuotės. Paprastai būna parašytas skaičius ir trumpinys SPF, – aiškino profesorė. – Geriausia rinktis kremą, ant kurio parašyta 40 ar 50 SPF, bet teptis juo reikėtų kas valandą ir labai kruopščiai“. Degintis ypač atsargiai turėtų žmonės, kurie vaikystėje buvo smarkiai nudegę saulėje, turi daug apgamų, yra visiški baltaodžiai arba greitai nudega saulėje, taip pat raudonplaukiai, mėlynakiai ir tie, kurių šeimos nariai sirgo melanoma.

Didžiulį pavojų kelia deginimasis soliariumuose. Vienas apsilankymas per mėnesį po dviejų trijų dešimtmečių pavojų susirgti vėžiu padidina daugiau kaip du kartus.

Odos vėžį gali aptikti ir pats žmogus, todėl kiekvienas gali apsižiūrėti ir pastebėti įtartinus apgamus. M.Bylaitė-Bučinskienė priminė, kad bent kartą per mėnesį turėtume apžiūrėti savo ir savo artimųjų odą.

Būtina apžiūrėti ne tik krūtinę, pilvą, rankas, kojas, bet ir nugarą bei pakaušį. Kiekvienas rizikos grupei priklausantis žmogus turėtų kartą per metus apsilankyti pas odos gydytoją. Dabar yra modernių aparatų, kurie padeda gydytojams greitai ir patikimai nustatyti ligą.

Kreipkitės pagalbos

Pasak Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės Skubios traumatologinės pagalbos skyriaus vedėjo ortopedo traumatologo dr. Algimanto Pamernecko, stiprų nudegimą, kai iškyla pūslių ar atsiveria žaizdų, būtinai turi apžiūrėti gydytojas. „Tačiau jei suskubsite pažeistą vietą atvėsinti, gali būti, kad pūslių ar kitų gilesnių pažeidimų išvengsite, – kalbėjo gydytojas. – Odą geriausia vėsinti po tekančio šalto vandens srove, nors tinka ir šiaip šaltas vanduo. Vėliau rekomenduotina odą patepti specialiu kremu“.

Ortopedo traumatologo teigimu, grietinė, kefyras, kopūstų sultys, kiaušinio baltymas ir kitos liaudyje plačiai taikomos nudegusios odos gydymo priemonės iš tiesų jokio ypatingo gydomojo poveikio neturi – jos naudingos tik kaip vėsinamosios kaukės, jei yra šaltos. „Be to, sugaišite daug brangaus laiko, kol šiuos kompresus pasiruošite, o nudegusią odą jie gali tik dar labiau sudirginti“, – perspėjo medikas.

Jautriausi – vaikai

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro specialistė Viktorija Andreikėnaitė perspėja nesimėgauti saulės spinduliais dar ir dėl to, kad jie skatina odos senėjimą. Per ilgai pabuvus saulėje oda parausta, tampa jautri, patinsta. Gali svaigti galva, dingti apetitas, pykinti, krėsti šaltis ar pakilti kūno temperatūra. Jei nudegimas stipresnis, susidaro pūslės, nudegusi oda gali pūliuoti. „Nepamirškite, kad jautriausi saulės spinduliams yra kūdikiai ir maži vaikai, taip pat strazdanoti ar daug apgamų turintys vaikai ir suaugusieji“, – kalbėjo V.Andreikėnaitė.

Nudegusią vietą visuomenės sveikatos specialistė siūlo raminti vėsiu vandeniu, ant nudegusių kūno plotų dėti šaltus kompresus. Gerkite daug negazuoto arba mineralinio vandens. Kad oda neišsausėtų, nudegusias vietas tepkite drėkinamuoju kremu. Stipriau pažeistas vietas patepkite medikamentais, skirtais nudegimams gydyti, mažinančiais skausmą ir paraudimą.

Negalima teptis skysčiais, kurių sudėtyje yra spirito. Jie sausina odą, stiprina skausmą ir odos šerpetojimą. Nudegimo sukeltą skausmą galima malšinti kefyru, kopūstų sultimis, žalia tarkuota bulve ar morka, krakmolo arba sutrintų petražolių lapų tyre ir kitomis priemonėmis. Jei nudegimas apima didelį plotą, yra sunkus, kreipkitės į gydytoją.

Kaip sumažinti kenksmingą saulės poveikį

– Nebūkite saulėje, kai ultravioletinė spinduliuotė yra stipriausia – nuo 11 iki 16 valandos.

– Naudokite apsauginius kremus nuo saulės.

– Renkitės šviesiais medvilniniais ar lininiais drabužiais.

– Dėvėkite galvos apdangalus, nešiokite akinius nuo saulės.

– Saugokite nuo saulės vaikus. Jie ypač jautrūs.

– Venkite nudegimo! Paraudusi oda po deginimosi saulėje reiškia, kad nudegėte. Jeigu pūslės ar skausmas tęsiasi dvi dienas ar ilgiau, reikėtų kreiptis į gydytoją.

– Venkite soliariumų.

Rekomenduojami video