Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Sandėliai pilni pernykščių obuolių

Nors jau pavasaris, tačiau kaimynės Lenkijos saugyklose pirkėjųvis dar laukia per milijoną tonų obuolių, todėl jų pardavimo kainos ima kristi. Lietuvos obuolių augintojų tokios tendencijos nedžiugina – sandėliuose neparduotų vaisių dar daug, o jų paklausa ne tokia didelė, kaip norėtų.

Obuolių dar turi

Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centroduomenimis, šiuos metus kaimynės Lenkijos obuolių augintojai pradėjo saugyklose turėdami 1,2 mln. tonų pernykščių obuolių. Per pirmus du mėnesius dalį vaisių pardavė, tačiau vis vien jų dar liko labai daug. Vidutinė obuolių kaina šalies kaimynės didmeninės prekybos bazėse svyruoja nuo 21 iki 37 centų už kilogramą.

Alytaus rajone įsikūrusios UAB „Luksnėnų sodai“ direktoriaus Vaido Stanaičio teigimu, Lietuvos obuolių rinka yra labai glaudžiai susijusi su Lenkijos rinka. Jei obuoliai pinga šalyje kaimynėje, jų kaina krinta ir pas mus.

„Lenkai obuoliais aprūpina didelę dalį Europos. Ir į Lietuvą nemažai jų atvežama“, – teigė V.Stanaitis ir pridūrė, kaddidesnį derlių Lenkijos sodininkai sugeba gauti dėl intensyvesnių sodų. Be to, ir klimatas pas juos geresnis.

Kovo 22 dieną Luksnėnų sodininkystės ūkis dar turėjo apie 200 tonų neparduotų pernykščio derliaus obuolių. Iš viso praėjusį rudenį į savo saugyklas bendrovė buvo padėjusi per 1 tūkst. tonų obuolių. Jais, kaip ir kiekvienais metais, bus prekiaujama iki gegužės. Darbininkai sandėliuose skuba perrinkti vaisius, nes pavasarį pasibaigia žmonių turėtos atsargos, tuomet išauga„Luksnėnų sodų“ produkcijos pardavimas.

V.Stanaitis teigė, kad už 1 kilogramą uždirbti 50 centų – labai sudėtinga. Tiek gaunama tiktai už pačius didžiausius ir gražiausius obuolius. Siekiant geresnio pelno sumanyta išbandyti naują pakuotę, kurioje fasuojama po 4 obuolius (ne mažiau kaip 700 g.). Už jų kilogramą gaunama po 48 centus (be PVM). „Tai geriausia mums mokama kaina. Ir už ekologiškus obuolius tiek pat gauname“, – minėjo jis. Nefasuoti obuoliai kainuoja apie 35 centus už kilogramą (be PVM).

Konkuruos, kol užaugs ridikėliai

Šiaudiniškių kaime (Vilkaviškio r.) didelį plotą obelų auginantis sodininkas Valentinas Vieraitis teigė, kad šį pavasarį jam daugiausia rūpesčių kelia neparduoti pernykščio derliaus obuoliai, kurių dar likę nemažai – kovo antroje pusėje jis buvo pardavęs trečdaliu mažiau obuolių nei tuo pačiu metu ankstesniais metais.

Ūkininko manymu, prasčiau sekasi ir dėl to, kad valgytojų mažėja. Neįstengiant parduoti vaisių jam net sukirba mintis atsisakyti sodininkystės, bet pažvelgęs į savomis rankomis sodintas žemaūges obelaites dvejones nuveja.

Sodininką ramina, kad obuoliai rūsiuose pirkėjų galės laukti dar visą mėnesį, iki gegužės. Iš ilgametės sodininko patirties V.Vieraitis žino, kad obuoliai paklausūs būna, kol atsiranda šviežių salotų, svogūnų laiškų, ridikėlių.

Nukentėjo nedaug

Sodininkai šiuo metu užsiėmę ne vien praėjusių metų produkcijos pardavimu – dabar jiems pats darbymetis ruošiant sodus naujam sezonui. „Luksnėnų sodų“ valdose darbų taip pat netrūksta.Kaip „Valstiečių laikraščiui“ pasakojo šios bendrovės direktorius V.Stanaitis, jau beveik baigiamos genėti obelaitės. Šis darbas šiemet pagal specialią programą patikėtas 8 nuteistiesiems iš Alytaus pataisos namų. Sodininkystės ūkio šeimininkai džiaugiasi, kad obelys po nešaltos žiemos nenukentėjusios, jų netvindo ir pavasario polaidžių vanduo.

Šiemetės žiemos nepeikia ir Vilkaviškio rajono sodininkas V.Vieraitis. „Mūsų šeimos soduose visi vaiskrūmiai nesunkiai išžiemojo. Ne tik obelys, bet ir kaulavaisiai – abrikosai, persikai – išgyveno“, –„Valstiečių laikraščiui“ teigė sodininkas ir pridūrė, kad medeliams šią žiemą neprireikė taikyti jokių apsaugos priemonių.

Geras derlius

Luksnėnų sodininkystės ūkio vadovas V.Stanaitis teigė turįs vilčių, kadšiemet obuolių derlius bus geresnis nei pernai. Praėjusiais metais į saugyklas jie sukrovė apie 1 tūkst. tonų vaisių, kaip ir kiekvienais metais. Tačiau pernai buvo labai menkai krituolių. Paprastai, anot V.Stanaičio, jeigu geri metai, krituolių „Luksnėnų sodai“ atseikėja apie 800 ar net 1 tūkst. tonų. Pernai jų buvovos 200 tonų.

Pasak pašnekovo, geresnio derliaus vilčių teikia pavasarinė sodų apžiūra –važinėdamas po sodus jis stebi, kokie gali būti obelų žiedai, ką byloja kraunami pumpurai. „Vis dėlto spręsti dar anksti, reikia sulauktiobelų žydėjimo ir tikėtis, kad tuometu nepasitaikys didelių šalnų“, –teigė V.Stanaitis.

Koks bus šiais metais obuolių derlius Europoje, prognozės kol kas nerengiamos, tik Pasaulinė obuolių ir kriaušių asociacija numato, kad 2017–2018 m. sezoną Pietų pusrutulio šalyse (Argentinoje, Australijoje, Brazilijoje, Čilėje, Naujojoje Zelandijoje ir Pietų Afrikos Respublikoje) bus gautas didžiausias per pastaruosius dešimt metų „Gala“ veislės obuolių derlius.

 

 

Rekomenduojami video