Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Šachas žemės ūkio ministrui

Praėjusią savaitę Seimo Kaimo reikalų komitetas (KRK) du žemės ūkio specifiką išmanančius narius iškeitė į septintą kadenciją Seime vargstantį parlamentarą iš Socialdemokratų partijos. Išskirtinė aplinkybė – pirmą kartą partija iš KRK privertė pasitraukti žemės ūkio ministrą. Per visą atkurtos valstybės istoriją KRK nare nebuvo tik Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmtakės – Valstiečių liaudininkų sąjungos – ministrė Kazimira Prunskienė.

Prisiminkime ministrus

Žemės ūkio ministerijai nuo 1990 m. kovo 11 d. vadovavo trylika ministrų, tačiau tuo pat metu Aukščiausiajai Tarybai (AT), o vėliau – Seimui priklausė aštuoni ministrai. Kiti penki buvo pasirinkti ne iš parlamentarų. Prisiminkime tuos aštuonis.

Pirmasis ant dviejų kėdžių atsisėdo Rimvydas Survila (nuo 1991 m. sausio 13 d. iki 1992 m. gruodžio 2 d.). Jis priklausė tuo metu AT veikusiai Agrarinei komisijai.

1994 m. rugsėjo 26 d. ketvirtuoju žemės ūkio ministru paskirtas Vytautas Einoris Seimo nariu tapo tik 1995 m. kovo 25 d., todėl jam jau neliko vietos KRK ir jis simboliškai buvo įrašytas į Biudžeto ir finansų komiteto sudėtį. Penktasis ministras Vytautas Knašys (1996 m. gruodžio 4 d. – 1998 m. kovo 25 d.) priklausė KRK. Jo pėdomis sekė ir aštuntasis ministras Jeronimas Kraujelis (2001 m. spalio 3 d. – 2004 m. spalio 3 d.). Su trenksmais į valdžią sugrįžusi aikštingoji K.Prunskienė (2004 m. spalio 3 d. – 2008 m. lapkričio 28 d.) Seimo KRK veikloje nedalyvavo, o Žemės ūkio ministerija tapo K.Prunskienės vadovaujamos partijos tvirtove, iš kurios akmens ant akmens nepaliko dešimtasis ministras Kazys Starkevičius ( iki 2012 m. gruodžio 13 d.). Šis ūkininkas buvo ne tik ministras, bet ir KRK narys. Dvyliktoji ministrė Virginija Baltraitienė (2014 m. liepos 17 d. – 2016 m. gruodžio 13 d.) Žemės ūkio ministerijos vairą perėmė pusiaukelėje iš nepartinio Vigilijaus Juknos, todėl į KRK iš Europos reikalų komiteto nebuvo perkelta.

Dabartinis ministras Bronius Markauskas nedvejodamas tęsė tradicijas ir pirmiausia tapo Seimo KRK nariu ir tik paskui – nuo 2016 m. gruodžio 13 d. – naujuoju žemės ūkio ministru. Taigi B.Markauskas bus pirmasis žemės ūkio ministras, kurį partija perkėlė iš KRK.

Neliko pasirinkimo

Seimo KRK papildys septintą kadenciją Seime dirbantis Socialdemokratų partijos narys Algimantas Salamakinas. Iki šiol parlamentaras darbavosi Žmogaus teisių komitete. Ar pats panoro pakeisti kryptį, ar partija liepė?

„Labiau norėjau patekti į Aplinkos apsaugos komitetą, kuriam vadovavau praėjusią kadenciją, tačiau šis komitetas išvengė pasikeitimų, todėl man lyg ir neliko pasirinkimo – teko iš Žmogaus teisių komiteto pereiti į Kaimo reikalų komitetą“, – tvirtino A.Salamakinas.

Beje, vadovaudamas Aplinkos apsaugos komitetui A.Salamakinas ne kartą žaibų strėles leido į žemės ūkio pusę dėl augalų apsaugos priemonių naudojimo. „Valstiečių laikraščio“ paklaustas naujasis KRK narys dar negalėjo pasakyti, kurią blogybę pasirinktų, jeigu tektų tai daryti – auginti GMO ar pasėlius purkšti glifosato turinčiais herbicidais, ir kam teiktų pirmenybę – pramoniniam, prekiniam ar smulkiajam ūkiui. „Reikia ir vienų, ir kitų. Norėčiau labiau palaikyti ūkininkaujančiuosius ekologiškai“, – kol kas aptakiai savo programą pristatė A.Salamakinas.

Jis tikino, kad apie žemdirbių problemas žino iš pirmųjų lūpų. „Gyvenu Kėdainių rajone, jau daugiau kaip 20 metų gerai pažįstu ir dažnokai bendrauju su Lietuvos ūkininkų sąjungos pirmininku Jonu Talmantu, – sakė A.Salamakinas. – Pajiesio kaime savo reikmėms auginu pupų, žirnių ir dar šio bei to. Į tiesiogines išmokas nepretenduoju.“

Priešinosi, bet pralaimėjo

Pertvarkant komitetų rikiuotę į Socialinių reikalų ir darbo komitetą  iš KRK buvo perkeltas ir iki darbo Seime Kelmės rajono savivaldybės Žemės ūkio ir kaimo plėtros skyriui vadovavęs Juozas Rimkus. Jis net nepatikėjo, kai, remdamiesi patikimais šaltiniais, pranešėme, kad valdančioji partija nusprendė paaukoti ne tik ministrą, bet ir jį. „Na, mes dar pakariausim“, – iki paskutinės minutės vilties neprarado J.Rimkus. Parlamentaras prisiekė „Valstiečių laikraščiui“ KRK laikytis iš paskutiniųjų.

Praėjus kelioms valandoms po mūsų pokalbio, Seimas J.Rimkų perkėlė į Socialinių reikalų ir darbo komitetą. Galėjo būti ir blogiau, pavyzdžiui, buvo atsilaisvinusi vieta Kultūros komitete. Kodėl perkėlė J.Rimkų? Gal todėl, kad jis dažnokai kolegoms įdurdavo?

„Patekęs į Seimą labai nustebau, kad apie specifinius, bet elementarius žemės ūkio politikos niuansus teko aiškinti net su žemės ūkiu susijusiems parlamentarams“, – sakė jau buvęs KRK narys J.Rimkus. Gal ir dėl šios priežasties kolegos ir nusprendė „mokytoją“ perkelti toliau nuo savo galvos.

B. Markauskas bus pirmassis žemės ūkio ministras, kurį partija iškėlė iš Kaimo reikalų komiteto.

Rokiruotės priežastys

Oficialios rokiruotės priežastys aiškios – pašlijus Socialdemokratų partijos ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) santykiams, pastaroji buvo priversta peržiūrėti komitetų sudėtį, nes kai kuriuose ypač strategiškai svarbiuose komitetuose nebeliko daugumos, todėl kilo pavojus, kad balsuojant iš buvusių partnerių galima sulaukti kerštingų niekšybių. Kur gauti LVŽS narių? Tik KRK buvo akivaizdi daugumos persvara. Svarbus niuansas, kad KRK pirmininko pavaduotojas K.Starkevičius Tėvynės sąjungos-Krikščionių demokratų partijoje turi didelį autoritetą, todėl balsuodamas kartais neatsižvelgia į opozicijoje esančios partijos rekomendacijas. Be to, jis – buvęs žemės ūkio ministras, turi ir ūkininkavimo patirties, taigi būtų labai keista, jeigu K.Starkevičius pritartų ūkininkams nepalankiems sprendimams. Priminsime, kad K.Starkevičius dirbdamas žemės ūkio ministru visą laiką buvo ir Seimo KRK narys. Taigi, eksministre, ar svarbu ministrui būti KRK nariu?

„Vienareikšmiškai Kaimo reikalų komiteto svoris ir įtaka be ministro bus mažesni. Žinoma, mes ministrą dažnai kviesime į posėdžius, tačiau akivaizdu, kad jis mažiau žinos apie mūsų svarstomus klausimus“, – sakė K.Starkevičius.

Parlamentarui pritarė ir buvęs parlamentaras bei KRK pirmininkas Jonas Jagminas. „Iš savo patirties galiu pasakyti, kad ministro dalyvavimas Kaimo reikalų komitete tikrai naudingas tiek ministerijai, tiek Seimui. Juo labiau keista, kad vietoj ministro komitetą papildė parlamentaras, kuris apie žemės ūkį neturi nė menkiausio supratimo“, – teigė J.Jagminas.

KRK pirmininkas prisiminė, kad jo vadovaujamas komitetas nenukentėjo dėl to, kad jo veikloje nedalyvavo tuometinė ministrė K.Prunskienė. Tačiau tai išskirtinis atvejis, susijęs su ministrės charakteriu. Valdantieji tikina, kad ministrui niekas neuždraus ir ateityje taip pat dažnai dalyvauti KRK posėdžiuose. Deja, net jeigu B.Markauskas suras laiko atvykti į Seimą, tai pirmiausia jis privalės dalyvauti Ekonomikos komiteto posėdžiuose arba padalyti laiką dviem komitetams. O jeigu ir suras laiko dalyvauti KRK posėdžiuose, tai neturės teisės balsuoti.

Emocijų įkarštyje

Labiausiai nustebino Seimo pirmininko pirmosios pavaduotojos Rimos Baškienės logika. „Komitetai dažnai kviečiasi ministrus ir manau, kad Markauskas dalyvaus posėdžiuose. Nemanau, kad darbas galėtų blogėti. Pavyzdžiui, sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga puikiai darbuojasi Audito komitete“, – tikino ji. Tačiau paiškėjo, kad A.Veryga dalyvavo tik pirmajame ir vieninteliame Audito komiteto posėdyje.

Be kita ko, R.Baškienė pridūrė, kad į naujus komitetus einantys dirbti politikai ten gali ir mokytis. Taip bandyta pateisinti pastarosiomis dienomis prieštaringai pagarsėjusio Dainiaus Kepenio perkėlimą į Švietimo ir mokslo komitetą. Prieštaraudama opozicija pabandė atsakyti tuo pačiu ir į KRK pasiūlė konservatorių Vytautą Juozapaitį. Jeigu Švietimo ir mokslo komitete gali darbuotis miško brolių nuo stribų nesugebantis atskirti sveikuolis, tai gal ir kompozitorius gali ne mažiau sėkmingai imtis įstatymų leidybos žemės ūkio srityje. Tačiau tokio kompromiso pasiekti nepavyko, todėl nukraujavusį KRK papildė ne V.Juozapaitis, bet A.Salamakinas. Gerai, kad Seimo nariai numalšino įkarštį ir išvengė dar vieno kuriozo – skandaluose paskendusio K.Pūko neperkėlė į Kultūros komitetą. Kaip ir iki šiol K.Pūkas „darbuosis“ Valstybės valdymo ir savivaldybių komitete.

Po ilgokai trukusių karštų diskusijų Seimas pritarė naujai komitetų sudėčiai: iš 113 balsavusiųjų 64 pritarė pakeitimams, 25 prieštaravo ir 24 susilaikė. Taigi net sprendžiant itin svarbius Seimo reikalus posėdyje dėl įvairių priežasčių nedalyvavo 28 parlamentarai.

Kitos versijos

Netrūksta manančiųjų, kad B.Markauskas KRK paliko dėl atsirandančios trinties tarp Žemės ūkio ministerijos ir KRK. Tokių atvejų būta ir anksčiau. Pavyzdžiui, 1997-aisiais žemės ūkio ministras V.Knašys itin karštai grumdavosi su partijos kolega KRK pirmininku Vaclovu Lape. Tačiau tiek Andriejus Stančikas, tiek B.Markauskas tokią versiją kategoriškai neigė. Jie kartu daug druskos suvalgė vadovaudami Žemės ūkio rūmams, be to, abu yra iš Žemaitijos, o žemaičius sunku sukiršinti.

Dažniau keliama kita versija – nesutarimai tarp Seimo ir Vyriausybės, arba tarp LVŽS ir Vyriausybės, arba tarp Ramūno Karbauskio ir Sauliaus Skvernelio. Juk pastarasis net nesvarsto stoti į LVŽS.

K.Starkevičius atsargiai vertino abi versijas: „Faktų neturiu, tačiau konflikto priežastis galima įžiūrėti, juk taip paprastai ministrai iš vieno komiteto į kitą nekilnojami, net esant labai svarbiam reikalui.“

Kitas niuansas – rinkimų į Seimą metu už LVŽS balsavo daug žemdirbių ir jie tikėjosi, kad ši partija dirbs kaip gerai veikiantis mechanizmas, tačiau dabar akivaizdu, kad jiems ne viskas sekasi. „Gal jie nusprendė šiek tiek atsitraukti, gal baiminasi atsakomybės dėl didėsiančių mokesčių?“ – svarstė K.Starkevičius.

Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Simonas Gentvilas mano, kad išskirtinis ministro nušalinimas iš KRK sukels daugiau chaoso. „Ministras retai dalyvaus Ekonomikos komiteto posėdžiuose, nes pirmenybę turės teikti Kaimo reikalų komitetui, tačiau jo posėdžiuose jau negalės balsuoti. Taigi nukentės abu komitetai“, – teigė jis.

Juoda katė neperbėgo

A.Stančikas 2017

Andriejus Stančikas, Seimo KRK pirmininkas

Kai pagalvoju, tai galėjo būti ir blogiau. Galiu visus nuraminti, kad tarp manęs ir žemės ūkio ministro juoda katė neperbėgo. Mūsų tikslai sutampa. Pakeitimų priežastis paprasta – Seime susikūrė nauja frakcija, todėl tenka peržiūrėti ir frakcijų kvotas komitetuose. Kai kuriuose komitetuose neliko LVŽS persvaros, todėl tenka kai kuriuos narius perkelti iš vieno komiteto į kitą. Taigi pasikeitimus lėmė ne strateginiai, bet taktiniai veiksniai. Mūsų kryptis nesikeičia. KRK du LVŽS narius atidavė kitiems komitetams ir viliuosi, kad naujasis narys A.Salamakinas labai greitai įeis į vėžes. Nėra to blogo, kas neišeitų į gera – dabar KRK galės iš ministro daugiau pareikalauti.

Palikti KRK nenorėjau

markauskas_ELTA

Bronius Markauskas, žemės ūkio ministras

Tokie pokyčiai mane šiek tiek nustebino, tačiau esu politikas, todėl kartais turiu pasielgti ir kitaip nei norėčiau. Galiu tik patikinti, kad aš asmeniškai palikti KRK nenorėjau. Kita vertus, KRK posėdžiuose ir ateityje dalyvausiu dažniau nei kituose komitetuose – juk daugelį klausimų tiesiog privalėsiu pristatyti pirmiausia KRK. Žinoma, man, kaip ministrui, svarbu dalyvauti ir Ekonomikos komiteto veikloje, nes ir jis priima daug žemės ūkio sektoriui svarbių sprendimų. Galutinė mano nuomonė tokia – Seimo komitetuose turi dirbti tie parlamentarai, kurie konkrečią sritį labiausiai išmano. Mokytis komitetuose – per didelė prabanga.

Rekomenduojami video