Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Rūpinkimės kompostu

„Nusivyliau kompostavimu – nupjautos vejos žolė po metų virto slidžia dvokiančia mase, o ir pati komposto krūva nesusmenga kaip turėtų. Kompostas vilioja įvairius gyvius: šliužus, peles, varles, museles“, – rašo Igoris N. iš Skuodo.

Atsako biologė Nijolė Sereikienė.

Kompostas – augalinių atliekų puvimo produktas. Neužtenka bet kokias šiukšles suversti į krūvą ir laukti. Tokiu atveju ji ir liks dvokiančia šiukšlių krūva. Atliekas komposto krūvoje reikia sluoksniuoti, vien žolės nepakanka. Jei krūva nesusmego, tikriausiai pakankamai neįkaito, kad prasidėtų puvimo procesas. Reikia patikrinti, ar ne per dideli vėjai pučia iš šonų, galbūt komposto krūvą reikia apkalti fanera, kad ji būtų mažiau vėdinama. Užmeskite medžiagų, kuriose yra azoto: nupjautos žolės, dilgėlių. Jos padės sėkmingiau darbuotis bakterijoms. Užberkite žemių, mėšlo. Įsitikinkite, kad komposto krūva tikrai apdengta.

Bręstantis kompostas turi specifinį kvapą, bet stipriai dvokti neturėtų. Jei taip yra, vadinasi, jis per drėgnas ir suslėgtas, vyksta rūgimo procesas. Perkratykite kompostą šakėmis, užmeskite kalkių, įterpkite sausų lapų. Įsitikinkite, kad dangtis nepraleidžia lietaus vandens.

Visus pastebėtus šliužus reikia surinkti. Varlės jokios žalos nepadarys. Nuo pelių kompostą apsaugoti sunkiau. Gal padėtų raina katytė? Nemeskite į kompostą pieno produktų, riebalų, gyvulinės kilmės atliekų – sumažės musių. Nepamirškite ir dangčio. Jeigu komposto krūvoje knibžda sliekų, paplokite delnais. Tai ženklas, kad kompostas bus labai kokybiškas!

 

Rekomenduojami video