Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Ribojimų dėl maro išvengė

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) informuoja, kad pirmą kartą šiais metais 3 kiaulėms, laikytoms smulkiame kiaulių ūkyje Juodelių kaime (Elektrėnų sav.), nustatytas afrikinis kiaulių maras (AKM).

Gamykla ir fermos

Apie vieną susirgusią kiaulę veterinarijos gydytoją informavo pats ūkininkas. Veterinarijos gydytojas, įvertinęs ligos eigą ir simptomus, paėmė kraujo mėginius ligos diagnozei patvirtinti ir apie įvykį pranešė Elektrėnų VMVT.

Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute patvirtinus AKM diagnozę, visos 3 ūkyje laikytos kiaulės nugaišintos, paimti mėginiai tyrimams. Specialistams atlikus tyrimus, AKM virusas patvirtintas visoms 3 kiaulėms.

Kadangi iki šiol šiame regione nebuvo afrikinio kiaulių maro atvejų, remiantis Europos Komisijos (EK) tvarka, kai liga nustatoma naminių kiaulių populiacijoje, 20–30 km spinduliu aplink židinį skelbiama vadinama trečioji, griežčiausios apsaugos, zona. Kai į šią teritoriją patenka mėsos perdirbimo įmonės ir kiaulių kompleksai, jų veikla apribojama. Elektrėnų atveju į šią zoną formaliai patenka „Biovelos“ gamykla ir UAB „Norsvin Lietuva“ veislinių kiaulių kompleksas.

Papildomi ribojimai

„Perdirbėjams, jei patektų į šią zoną, būtų taikomi tam tikri eksporto ribojimai. Nesvarbu, kad žaliavą jie atsivežtų iš neužkrėstų regionų ar kitų valstybių. Pavyko susitarti, kad zona kitoje greta jų esančio kelio pusėje“, – apie geografines derybas pasakojo Vidmantas Paulauskas, VMVT direktoriaus pavaduotojas.

Šiuo metu tarnyba derasi su EK, kad zona būtų nubraižyta taip,kad nepaliestų ir veislinių kiaulių komplekso. Pasak V.Paulausko, fermoms tai kur kas didesnis smūgis nei gamyklai, nes iš apsaugos zonos draudžiama išvežti bet kokius gyvulininkystės produktus. „Tikimės, kad pavyks susitarti“, – sakė V.Paulauskas.

Elektrėnuose nauja

„Elektrėnų savivaldybėje iki šiol AKM virusas nebuvo nustatytas nei šernams, nei kiaulėms. Tačiau dėl geografinės padėties ši savivaldybė priskirta AKM užkrėstai teritorijai, kurioje buvo vykdoma nuolatinė AKM stebėsena. Beje, tai ne tik pirmasis ligos židinys Elektrėnų savivaldybės teritorijoje, bet ir pirmasis šiais metais Lietuvoje diagnozuotas AKM atvejis kiaulių ūkyje. Šiuo metu tiriame užkrato patekimo į ūkį kelius“, – sakė V.Paulauskas.

Smulkieji laikytojai, 10 km spinduliu nuo židiniu laikantys 326 šnipuotąsias, turės su jomis atsisveikinti. Rengiama kompensacijų mokėjimo tvarka. Už paprastą kiaulę anksčiau buvo mokama per 60 eurų, paršavedė keletą kartų „brangesnė“. Mėsą leidžiama pasilikti.

Afrikinis kiaulių maras į Lietuvą atslinko iš Baltarusijos pateko 2014 m. vasarą. Netrukus ligos atvejų buvo nustatyta ir Lenkijoje, o vėliau – Latvijoje ir Estijoje. Nors Lietuva bando suvaldyti ligą naikindama šernus, užkrėstose teritorijose gyventojams skerdžia kiaules, tačiau ji nesitraukia. „Nors visiems kiaulių laikytojams pasakojame, kaip apsisaugoti nuo ligos, tačiau matome, kad kartais žmonės šių priemonių nepaiso, o šiltuoju metų laiku užkratas plinta lengviau. Dėl tokio aplaidumo vėliau milžiniškų nuostolių patiria žmonės ir įmonės, kurie nuo maro saugosi kaip gali“, – sakė V.Paulauskas.

Kiaulių bandų skaičius

Laikomų kiaulių skaičius     Bandų skaičius        Kiaulių skaičius

1–10                                                     18 271                         58 270

11–100                                                      483                             9 798

101–500                                                   25                              4 992

501–1000                                                   14                                10 493

Daugiau kaip 1000                                   51                           526 954

Iš viso                                                       18 844                    610 507

Žemės ūkio ir kaimo verslo centras

Rekomenduojami video