Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Reikalavimai pievoms

2016-ieji deklaravimo metai nemažai išbandymų žada pievas deklaruojantiems pareiškėjams, nes įsigalioja nauja pievų priežiūros tvarka. Visiems pareiškėjams taikomas pagrindinis reikalavimas pievas nušienauti ne mažiau kaip du kartus per metus (iki liepos 1 ir iki rugpjūčio 31 dienos).

Prieš grobstytojus

Svarbiausi pakeitimai yra šie: detalizuota pievų, kuriose augalai auginami sėklai, deklaravimo tvarka, numatant aiškius kriterijus, kada laikoma, kad deklaruotame plote augalai auginami sėklai. Svarbu atkreipti dėmesį, kad tokiems laukams pievų priežiūros reikalavimai nėra taikomi.

Siekiant kuo didesnio skaidrumo skirstant ES paramos lėšas, į taisykles įtraukta nuostata dėl galimai neteisėtų sąlygų gauti paramą sukūrimo. Pareiškėjams arba paramos gavėjams, neteisėtai sukūrusiems sąlygas gauti paramą, parama nebus teikiama, o jau išmokėta paramos suma susigrąžinama. Atitiktis šiam reikalavimui bus vertinama pagal Galimai neteisėtų sąlygų gauti paramą nustatymo metodiką, kuri bus tvirtinama atskiru žemės ūkio ministro įsakymu.

Jeigu pareiškėjas laiko žolėdžius ūkinius gyvulius ir jų turi ne mažiau kaip 0,3 SG (sutartinio gyvulio) viename deklaruojamame pievos hektare, tam, kad neatsirastų papildomų sunkumų ganyti ir ruošti gyvuliams būtinus pašarus, ganyti leidžiama visą sezoną. Laikoma, kad pievų priežiūros reikalavimai įvykdyti, jei ne vėliau kaip iki rugpjūčio 31 d. kiekviename deklaruotame pievos lauke yra ganyta arba šie laukai yra nušienauti ir sutvarkyti. Jeigu iki liepos 1 d. dar nespėta nei šienauti, nei ganyti, plotas reikalavimų neatitinka.

Jei pareiškėjas laiko žolėdžius ūkinius gyvulius, tačiau jų turi mažiau kaip 0,3 SG, bet daugiau kaip 0,1 SG viename deklaruojamame pievos hektare, šienauti ir sutvarkyti pievą taip pat reikia ne mažiau kaip du kartus (iki liepos 1 ir iki rugpjūčio 31 d.). Jeigu pradėta ganyti iki liepos 1 d., nušienauti ir sutvarkyti tokį lauką iki tos pačios liepos 1 d. nėra privalu. Svarbu, kad šis laukas būtų nuganytas ir geros agrarinės būklės ne vėliau kaip iki rugpjūčio 31 d. Jeigu pasirinktas toks mišrus pievos priežiūros būdas, tada būtina, kad iki liepos 1 d. pieva būtų nušienauta ir sutvarkyta, o vėliau – nuo liepos 2 iki rugpjūčio 31 d. – dar ir visiškai nuganyta. Visais atvejais privalu pildyti Pievų tvarkymo darbų registracijos žurnalą. Šio žurnalo pildymo tvarka numatyta deklaravimo taisyklėse.

Be žolėdžių

Jeigu pareiškėjas nelaiko žolėdžių ūkinių gyvulių arba jų laiko nepakankamai (mažiau kaip 0,1 SG viename deklaruojamame pievos hektare), tada reikia laikytis tokių reikalavimų: šienauti ir sutvarkyti pievą ne mažiau kaip du kartus (ne mažiau kaip vieną kartą iki liepos 1 ir ne mažiau kaip vieną kartą iki rugpjūčio 31 d.). Jeigu vis dėlto deklaruojamame pievos lauke iki liepos 1 d. yra pradėta ganyti, vis tiek reikės pasirūpinti, kad iki tos pačios liepos 1 d. visi lauko plotai būtų ūkinių gyvulių nuganyti, o nenuganyti plotai – nušienauti ir sutvarkyti.

Tokia pati tvarka galioja ir laikotarpiu nuo liepos 2 iki rugpjūčio 31 d., t. y. privalu dar kartą šį lauką nuganyti arba nušienauti ir sutvarkyti; pasirinktame deklaruojamame pievos lauke ir šienauti, ir ganyti. Jeigu pasirinktas toks mišrus pievos priežiūros būdas, tada būtina, kad iki liepos 1 d. pieva būtų nušienauta ir sutvarkyta, o vėliau – nuo liepos 2 iki rugpjūčio 31 d. – dar ir visiškai nuganyta arba nušienauta, t. y. visi lauko plotai turi būti ūkinių gyvulių nuganyti, o nenuganyti plotai turi būti nušienauti ir sutvarkyti. Visais atvejais privalu pildyti Pievų tvarkymo darbų registracijos žurnalą.

NMA

Rekomenduojami video