Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Reikalaus fotografuoti nenuimtą derlių – kad nebeimituotų ūkininkavimo

Iš devynių Kretingos rajone patikrintų ūkių tik dviejuose nenustatyta pažeidimų. Net septynių ūkių savininkai imituoja ūkininkavimą, siekdami valstybės finansinės paramos. Tokia problema esti visoje Lietuvoje, todėl Žemės ūkio ministerija (ŽŪM) imasi griežtesnių priemonių. Vienas iš svarstomų būdų – fotografuoti laukus dar nenuėmus derliaus ir nuotraukas siųsti kontroliuojančioms institucijoms.

Įtartiniausi moliūgų, ridikų ir krapų augintojai

„Dažniausiai pasitaikantys pažeidimai – reikalavimų nesilaikymas, neretas deklaruoja, kad augina daržoves, o iš tiesų tai tik imituoja: apsodina minimalų plotą arba jo visai neapsodina, apleidžia apaugti piktžolėmis ir siekia už juos gauti susietosios paramos išmokas“, – sako ŽŪM Tvarios žemės ūkio gamybos politikos grupės vyresnysis patarėjas Tadas Švilpauskas.

Sparčiai didėjant auginamų daržovių deklaruotiems plotams, Nacionalinė mokėjimo agentūra (NMA) rizikos grupei priskyrė pareiškėjus, siekiančius susietosios paramos už atvirame grunte auginamas daržoves (moliūgus, valgomuosius ridikus, krapus) bei atliko patikrinimus vietoje. Daugelyje patikrintų plotų nustatyta pažeidimų.

Beveik kas dešimtas ridikų „augintojas“ jų neaugina

Šiais metais NMA patikrino daugiau kaip 1 tūkst. ha (86,4 proc. nuo viso bendro susietosios paramos už moliūgus, krapus, ridikus deklaruoto ploto) moliūgais, ridikais ir krapais apaugintų plotų, kuriuos deklaravo 483 pareiškėjai, siekiantys susietosios paramos už atvirame grunte deklaruotas daržoves.

Pusėje iš patikrintų valdų, kuriuose buvo deklaruojami moliūgai, nustatyta pažeidimų, pažeidimų plotas sudaro daugiau kaip 178 ha arba 27,2 proc. nuo viso bendro deklaruoto susietosios paramos už moliūgus ploto. Deklaruotų krapų laukuose taip pat nustatyta pažeidimų – jų yra net pusėje iš patikrintų valdų. Pažeidimų plotas sudaro apie 216 ha, tai yra 73,8 proc. nuo viso bendro deklaruoto ploto.

Dar daugiau pažeidimų nustatyta valdose, kuriose buvo deklaruoti valgomieji ridikai. Iš patikrintų valdų net 82 proc. rasta pažeidimų, pažeidimų plotas siekia 248 ha – 83,1 proc. nuo viso ploto.

Neteks 177 tūkst. eurų paramos

Preliminariais paskaičiavimais, pareiškėjai, kurių daržovių deklaruotuose laukuose nustatyta pažeidimų, neteks apie 177 tūkst. eurų susietosios paramos. Atsižvelgiant į pažeidimų mastą, ateityje numatyta užkardyti neatitinkančių paramos reikalavimų plotų deklaravimą keliais būdais.

„Patikrinimai atskleidė didelius neatitikimus tarp to, kas deklaruojama, ir realybės. Tiek ministerija, tiek NMA imsis visų įmanomų priemonių, galinčių padėti užkirsti kelią galimiems pažeidimams, o tai padės išmokėti tikriems ūkininkams didesnes išmokas“, – tvirtina T. Švilpauskas.

Detaliai išanalizavus galimus teisės aktų pakeitimus, galutiniai sprendimai įsigaliotų jau kitais metais.

Rekomenduojami video