Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaKultūraPatarimaiSveikata Regionai
Atskirk pelus nuo grūdų
Bendruomenės
Konkursai
Kultūra
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Rabarbarų derlių ima du kartus per metus

Daugiamečius, net iki 12 metų vienoje vietoje derančius rabarbarus auginti Lietuvoje dar imasi retas. Šių netradicinių daržovių derliumi savo ūkyje Kauno rajone bei Kazlų Rūdos savivaldybėje jau ne vienus metus džiaugiasi Aušra ir Audrius Janulaičiai. Šeima ne tik randa kur jas parduoti, bet ir galvoja apie perdirbimą.

Pirma lauko daržovė

A.Janulaitis pasakojo, kad ieškoti naujovių skatina ypač prastas šiųmetis grūdinių kultūrų derlius. Užklupę lietūs trukdė jį nuimti ir pakenkė javų kokybei. Išvengti ūkiui nuostolių padėjo uogos, rabarbarai. Kadangi ūkio sėkmė labai priklauso oro sąlygų, specializuotis tik vienoje srityje Aušra ir Audrius nenori, tad 300 ha valdose augina įvairių kultūrų.

Per 10 ūkio veiklos metų Janulaičiai savo žemėje Girininkų II kaime išbandė auginti daug rūšių augalų – daržovių, krūmų, sėti įvairių kultūrų. Vis ieškojo ko nors, ko neaugina kiti. Taip į jų ūkį atkeliavo rabarbarai. Būdami Anglijoje sutuoktiniai pamatė, jog šioje šalyje jie itin populiarūs. Šeimininkės jų deda į įvairius valgius, verda jų uogienes, kisielius, kompotus, kepa pyragus ir pyragėlius, gardina patiekalus, kuriems reikia natūralios, sveikos rūgšties. Rabarbarai puikiai tinka ir vynui daryti.

Šias daržoves mėgsta ne tik britai. Nemažus jų plotus jau augina ir įvairius produktus iš jų gamina mūsų kaimynai lenkai bei latviai. „Lietuvoje rabarbarų beveik nebuvo, todėl mes jų ir pasisodinome“, – „Valstiečių laikraščiui“ aiškino A.Janulaitis ir pridūrė, kad pirmais metais šių daržovių net nedeklaravo, augino tik sau. Antrais metais deklaravo apie 1,5 ha ir išaugintą derlių pardavė. Šiemet ūkyje rabarbarų buvo pasodinta dar daugiau – apie porą hektarų. Jų derlių ima, kai kitų daržovių dar nėra – nuo balandžio pradžios iki gegužės vidurio ar birželio pradžios.

Daug rankų darbo

Ūkininko teigimu, šiemet rabarbarų derlius juos tenkino. Janulaičių ūkyje, kuriame auginamos ekologinės ar išskirtinės kokybės kultūros, iš 1 ha nuimama iki 10 t lapkočių. Jeigu gamtinės sąlygos tinka, lapkočiai atauga ir galima imti du derlius per metus. Aušra ir Audrius tvirtino, kad rabarbarai visada užauga, nes yra daugiau pavasarinis augalas, o pavasario orai Lietuvoje šiai daržovei tinka. Tiesa, Kauno rajone išaugintas rabarbarų derlius, palyginti su intensyvaus auginimo pramoniniais ūkiais, kuklus. Užsienyje iš ha gaunama nuo 20 iki 40 t lapkočių.

Rabarbarai – daugiamečiai augalai. Jie sodinami ilgam laikui. Šios daržovės derlių veda iki dvylikos metų –atnaujinti jų nereikia, tik ravėti. Nors sodinukai nelepūs, rankų darbo jiems reikia nemažai. Janulaičiai rabarbarų gumbus sodina rankomis, rankomis juos ir ravi. Nėra sukurto ir jokio mechanizmo derliui nuimti.

Beveik visą derlių Kauno rajono ūkininkų šeima parduoda Lietuvoje. Nors rasti pirkėjų nelengva, kol kas realizuoti šias daržoves Janulaičiams pavyksta. Didžioji dalis išauginto rabarbarų derliaus nukeliauja pas perdirbėjus vyno, džemų gamybai. Per tiekėjus šios daržovės patenka ir į didžiuosius prekybos centrus. „Uždirbame ne dėl didelio derliaus kiekio, o dėl gana didelės šių daržovių pardavimo kainos. Aišku, kuo derliaus daugiau, tuo geriau“, – teigė A.Janulaitis ir pridūrė, kad rabarbarai negali būti laikomi sandėliuose taip ilgai, kaip, pavyzdžiui, bulvės – nuimti lapkočiai kokybiški išlieka apie dvi savaites.

Patys perdirbtų

Be rabarbarų, šiame ūkyje dera ir agrastai. Pastarųjų ūkininkai prisisodino taip pat norėdami įsiveisti ko kiti neaugina, pabandymui, paįvairinimui. Didžiausias šios kultūros privalumas yra tai, kad vaisiai skinami kombainu. Šiemet agrastus buvo lengviau parduoti negu pernai. Didžioji dalis iškeliavo vynų gamybai, likusi – uogienėms. Agrastyną Aušra ir Audrius šį rudenį išplėtė iki 4 ha.

„Norime vaisius perdirbti savame ūkyje. Todėl dar plečiame plantaciją. Jeigu neplanuotume gamybos, manau, galvotume, kad paprasčiau ir pelningiau būtų auginti miežius“, – kitų metų planais pasidalijo A.Janulaitis ir pridūrė, kad savame cechelyje, kurio vizija jau poros planuose, perdirbtų agrastus, rabarbarus, rudenines avietes.

Daržovė populiarėja

Algimantas Vaupšas

Algimantas Vaupšas, Kelmės r. Dvarčiaus kaimo ūkininkas

Rabarbarai – Europoje mėgstama daržovė. Vis populiaresnė ji tampa ir Lietuvoje. Manau, kad auginti rabarbarus perspektyvu. Pats sodinu nedidelius plotus šių daržovių – tik pusę hektaro. Tokio ploto man užtenka, nors šią kultūrą auginu jau 8 metus. Didžiąją dalį derliaus parduodu perdirbėjams. Dalis iškeliauja į Lietuvos prekybos centrus. Auginti rabarbarus pelninga.

Džiovinti ir šaldyti

Marina Rubinskienė, Lietuvos agrarinių ir miškų mokslo centro (LAMMC) Sodininkystės ir daržininkystės instituto Biochemijos ir technologijos laboratorijos vyresnioji mokslo darbuotoja

Natūralias rabarbarų sultis šeimininkės gali naudoti kaip alternatyvą actui. Valgyti šias daržoves rekomenduojama pavasarį, nes vasarą jų lapuose ir lapkočiuose didėja monokalio oksalato rūgšties, kurios perteklius dirgina virškinamojo trakto sieneles, gali sukelti maistinių medžiagų trūkumą organizme. Norint išsaugoti jaunus lapkočius, geriausia juos užšaldyti. Pastebėta, kad atitirpintuose rabarbaruose oksalo rūgšties yra šiek tiek mažiau. Atšildytos šios daržovės – puiki žaliava džemų, pagardų ir džiovintų skanėstų gamybai. Vokietijoje, JAV išlaikytos senos rabarbarų džemo gamybos ir vartojimo tradicijos. Džiovintų rabarbarų skanėstai nuo seno populiarūs Didžiojoje Britanijoje ir Lenkijoje. Pastaroji yra pagrindinė džiovintų rabarbarų tiekėja į Lietuvą. Konditeriniai šių daržovių gaminiai mėgstami ir kaimyninėje Latvijoje.

Rekomenduojami video