Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Požeminiame vandenyje aptikta pesticidų

Požeminiame vandenyje aptikta pesticidų skilimo produktų, informuoja Lietuvos geologijos tarnyba (LGT) prie Aplinkos ministerijos. Tarnyba tiria požeminį vandenį pagal valstybinę aplinkos stebėsenos programą ir teigia, kad pastaruoju metu kai kurie šio vandens tyrimų rezultatai kelia susirūpinimą.

LGT direktorius Jonas Satkūnas teigia, kad anksčiau pesticidų požeminiame vandenyje nebuvo aptinkama, nes didelė valstybinės stebėsenos postų dalis buvo įrengta ne ariamoje žemėje. Pastaraisiais metais tyrimai atliekami, atsižvelgus į tai, kokios veikliosios medžiagos naudojamos piktžolėms naikinti rapsų ir bulvių laukuose, kurie šalyje sudaro didelę ariamos žemės dalį.

2015 m. specialiesiems tyrimams buvo parinkti 1-3 ha ploto poligonai ir juose įrengtas stebėsenos gręžinių tinklas. Stebėjimus 2015-2016 m. atliko dvi nepriklausomos institucijos. Laboratoriniai tyrimai atlikti Švedijoje, Jungtinėje Karalystėje ir Vokietijoje.

Požeminiame vandenyje aptikti pesticidai naudojami net apie 8 proc. ariamų laukų, kuriuose auginami rapsai ar bulvės. Kintant sėjomainai, šie plotai gali ir išsiplėsti, todėl gali didėti ir taršos rizika.

Aplinkos ministerija teigia, kad vienas svarbiausių būdų užkirsti tam kelią yra atsakingas ūkininkų elgesys. Jie augalų apsaugos priemones privalo naudoti pagal taisykles. Turėtų būti nustatyta ūkininkams pareiga deklaruoti, kiek, kur ir kokių augalų apsaugos priemonių panaudojo, ir pagal tai turėtų būti vykdoma pesticidų stebėsena paviršiniuose ir požeminiuose vandens telkiniuose.

Rekomenduojami video