Alytaus turgūs pirkėjus pasitinka bijūnų žiedais. Jų pardavėja Vilija sako, kad kai pražysta bijūnai – net ir ne gėlininkai skaidriau šypsosi, nuoširdžiau juokiasi. Kažką savyje neša ši gražuolė daugiametė iš mūsų močiučių darželių atėjusi gėlė. Vienas žiedas – 80 euro centų.
Prekystaliai kvepia braškėmis, jau ne graikų, kaimynų lenkų lysvėse augintomis. Jų kilogramas – nuo 3 eurų. Pasirodė ankstyviausių atvežtinių šilauogių, trešnių. Kolega Jurgis apie jų kainą pasakytų – tik ligoniui pamaloninti. Pomidorų ir agurkų daigai – po 50 euro centų, vėlyvų kopūstų daigas – apie 10 euro centų, agurkų kilogramas – 2,30 euro.
Kaimo žmonės už sviesto puskilį prašo 3,50 euro, už vidutinį sūriuką – per 2 eurus. Gėlių daigų ir kerelių – apstu, kainos taip pat įvairios. Gali ir už centus kažką nusipirkti, gali už ieškomą rūšį ir dešimtinę pakloti.
Gegužė eina į pabaigą, turintieji žemės turguose ilgai neužsibūna, lekia namo, jau prasidėjo daržų ravėjimo metas.
„Jeigu žmogus nesugeba ir nemoka ilsėtis, kaip darbininkas jis – prastas“
Sekmadienio pavakare pagojaus takeliu žilvičio šluotele siurbuolius vaikydama atskubėjo mano bičiulė Marijona. Kaip tik tuo metu, kai darže ieškojau vietos užsilikusiems paskutiniams jau žydintiems tomatilų daigams.
„Jaučiu, kad pylos neišvengsiu, žinau, kad šiandien Šventosios Dvasios atsiuntimo, Sekminių, iškilmės, kurios užbaigia Velykų laiką“, – dar prieš pasisveikinimą išrėžiu netikėtai viešniai.
Ir net pačiai pasidarė keista: Marijona, prisidengdama delnu akis, žvilgteli į prie horizonto artėjančią saulę ir be piktumo balse sako: „Kad jau pavakarys. Matau, kad reikia sodinti, augalų kotai medėti pradeda, greičiau kiški juos į žemę, o aš tau papasakosiu, kol sodinsi, kokioje pekloje vakar buvau.“ Ir patenkinta šypsosi.
Žinau, apie ką ji kalbės, pati ten buvau, mačiau Marijoną su anūkėmis paaugliškai šėliojančią. „Vaikeli, taigi mane mergaitės šeštadienį į tą vienybės dieną nusivedė. Tu pamatytum, kiek ten tų haubicų, prisižiūrėjau visokiausių. O karininkai visus tik kviečia, tik šypsosi visiems. Žiūriu, Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis vienoje jau sėdi šalmą užsidėjęs, tikriausiai su anūku. Mergaitės, sakau anūkėms, lipame ir mes į šalimais stovinčią. Na, ir ką, įlipome“, – retai tenka matyti bičiulę taip džiaugsmu spinduliuojančią. Ne veltui sakoma, kad malonumai yra nusiperkami, o džiaugsmas – suteikiamas.
Išliejusi jį Marijona pasilenkė ir prie mano daigų: „Tai ką čia tokio sodini? Žiedai tai nematyti. Gražūs. Vėl kažkokia egzotika?“
Dabar jau aš pradedu: „Kolegė Rita man davė du vaisiukus – geltoną ir violetinį – išsidžiovinau, pasisėjau, jau kad pridygo, tai dabar visur kaišioju. Tai tomatilai, jų uogos turi rūgštelės, saldumo. Rašo, kad dera gausiai iki šalnų. Žinių apie šį augalą net ir viską žinančiame internete labai skurdu.“
Dar persakau, ką man yra sakiusi egzotinių augalų žinovė alytiškė Loreta Ažukienė: „O tomatilai, tik pavadinimas egzotiškai skamba, augalas – dumplūnė filadelfinė arba žalioji (Physalis philadelphica, Green tomatillos). Tai nesaldų vaisių turinti daržovė. Žemei nėra reikli. Jei labai netiks – vaisiai bus mažesni, augalas skurdesnis. Kaip ir kiti dumplūnių atstovai, aplink uogą turi apvalkalėlį, kurį prieš naudojimą reikia pašalinti. Skonis lyg į nesunokusio pomidoro panašus, bet pomidoras kur kas skanesnis. Nėra sultingas, turi prieskonį, kuris bet kokiu pavidalu išlieka. Ir dėl to man nepatiko.“
Atidžiai klausiusi Marijona tuoj pat sumeta: „Taigi čia tos geltonos uogos, kurios ant maximinių tortų būna. Nepatinka ir man jos.“ Bandau įtikinti, nors ir abejoju, kad bus skanesnės nei nuo torto, nes darže nusiskinta bus šviežia, kvapni. Jei užderės, pažadu ne tik ją, bet ir visus norinčiuosius pavaišinti.
Ką bedariusią vis mintis kirbėjo, kokią rūstybę mes užsitraukiame sekmadieniais dirbdami? Trumpą komentarą paprašytas pateikė Miroslavo Švč. Trejybės bažnyčios klebonas dr. Miroslavas Dovda: „Tėve mūsų“ maldoje sakome: „Teesie Tavo valia“, o kaip žinome, Dievo valia – švęsk sekmadienį ir dalyvauk šventose Mišiose. Taigi, kaip pasakė popiežius Pranciškus, žmogus, kuris nešvenčia sekmadienio, o save vadina kataliku, yra tiesiog mielagis. Tai geriausiai paaiškina mums, kokią svarbą turi sekmadienio šventimas ir dalyvavimas Mišiose. Taip, yra darbų, kurie privalomi, ypač ūkyje: pavyzdžiui, pašerti gyvulius, pamelžti karves, gresiant, kad derlius bus sunaikintas, jį surinkti. Tačiau yra viena sąlyga: jeigu tai tikrai negalėjome padaryti kitu laiku. Jeigu žmogus šeštadienį švenčia ir linksminasi, o sekmadienį jau malkas pjauna ar važiuoja žemės arti, tai jis tiesiog paniekina Dievo įsakymus ir savo kaip Dievo vaiko orumą. Kitas dalykas, kuris yra svarbus, jeigu žmogus nesugeba ir nemoka ilsėtis, kaip darbininkas jis – prastas, nes pavargęs prastai dažniausiai ir dirba. Dievas negalės laiminti jo darbų, jeigu šis paniekina Jį. Tad sekmadienis yra diena, kuri mums patiems svarbi, jog pajustume, kad esame žmonės, kad bendrystė, ypač artimųjų rate, galėtų mus priartinti prie bendrystės su Viešpačiu.“
Geriau vandens išlieti ir augalą palaistyti mažiau nei perlaistyti
Dzūkijos kalveles plikina sausra. Sinoptikai prognozuoja, kad sausesnis nei įprastai bus ir birželis, ir liepa. Ne vienas, nesulaukęs lietaus, matydamas senkančius šulinius, jau svarsto, ar ne per didelį žemės plotą daržais užleido. Kai nei šilta, nei šalta, kai drėgmės pakanka, daržas mistiškumu prilygsta vienuolynui. Ir nesvarbu, kas tu – virėja, pardavėja, mokslininkė ar direktorė. Daržo erdvėse užsimiršti, sujungi dvasinį pasaulį su praktiniais gebėjimais, ir liejasi toks kūrybiškumas, net pačiam kartais nesuvokiant.
Bet kai matai nuo kaitros leipstančius augalėlius, ramumas dingsta.
„Tiurmos, terbos ir ubago lazdos neišsižadėk“, – lėtai dėsto seną patarlę Marijona. Ir priduria, kad dabar viskas kitaip, šalis šaliai padėtų, jei badmetis stotų, ne taip kaip prosenelių laikais.
Šis bičiulės samprotavimas man priminė neseniai užtiktą žinutę apie 1867–1869 metų Dzūkiją nualinusį badmetį. Apie tai 1932 metais studentui, būsimam rašytojui Juliui Būtėnui papasakojo Katrė Mocelienė-Gaveliūtė, gyvenusi Nemunaityje. Jos prisiminimai buvo spausdinti 1932 metų „Lietuvos žiniose“. Tą žinutę užtiko smalsioji istorikė Birutė Malaškevičiūtė, ir prieš kelerius metus pagarsino „Alytaus naujienose“. Taigi Katrė pasakojusi, kad „tada rugiai buvo mažiukai, varpukės kaip musiukės, bulbukės taipgi“. Blogi metai užėjo. Vienus metus baisiai lijo, kitus buvo dideli karščiai. Niekas nederėjo. Žmonės valgė kas pakliuvo. Pripjauna samanų, pietoj sugrūda, prideda kokį gorčių javo – ir miltai. Užsnių lapienę valgė. Ir paparčius trynė, dėjo duonoj. Net sudžiūvusio mėšlo nežinant davė valgyti.
„Negąsdinki žmonių, tie laikai nebepasikartos. Prireikus haubicom portugalai su vokiečiais visko priveš“, – šeštadienio potyriais dar gyvena Marijona.
Kaip pagelbėti augalams sausros metu, sutiko patarti VšĮ „Alytaus infrastruktūra“ Gėlininkystės ir aplinkos tvarkymo padalinio vadovė Rasa Palionienė: „Per sausras laistyti gėlynus rekomenduojama anksti ryte (iki 9 val.) arba vakare (nuo 18 val.). Dieną nelaistyti, nes didelis temperatūrų skirtumas gali sukelti augalui fiziologinį šoką. Paprasčiausia laistyti laistytuvu, nuėmus galvutę. Lieti rekomenduojama ne krūmo centrą, o žemę aplink jį. Laistymui labiausiai tinka lietaus ar natūralių telkinių vanduo. Naudojant vandentiekio vandenį reikia jo įpilti į turimą indą ir palaukti ne trumpiau kaip 30 min., kol nugaruos chloras ir vanduo šiek tiek sušils. Geriau vandens išlieti ir augalą palaistyti mažiau nei perlaistyti. Jei pakasus žemę aplink augalą 8–10 cm gyliu dirva yra sausa – metas laistyti.
Per sausras augalų nerekomenduojama sodinti, tinkamiausias laikas – ne saulėta, o apniukusi diena, idealu – lietinga diena. Sėklos taip pat gali prarasti daigumą susodintos per sausras, todėl rekomenduojama sodinti vėsesnėmis dienomis. Pasodinus augalą, nepamiršti jo gerai palieti.“
„Alytaus infrastruktūros“ Gėlininkystės ir aplinkos tvarkymo padalinio vadovė dar pakalbėjo ir apie augalų priežiūrą lietingu periodu: „O dėl lietingų dienų, tai dauguma augalų nepakenčia užmirkimo. Dažnai šaknims pradeda trūkti oro, jos pradeda pūti, mažėja derlius, gelsta lapai, augalas praranda savo dekoratyvumą, žūva. Siūlyčiau atkreipti dėmesį į tai, kokioje vietoje augalai pasodinti. Jeigu vanduo kaupiasi ir ilgai užsistovi, juos reikėtų iškelti ir persodinti kitur. Galima įsirengti ir mini drenažą ar pakeltas lysves. Jeigu dirvožemis molingas ir vanduo linkęs užsistovėti, pakeltos lysvės yra puikus sprendimas. Taip lengviau kontroliuoti drėgmę.“
Antradienio rytą basa prašliaužiau papieviu. Kojų pėdos sausos, rasos nė lašo, vadinasi, artimiausiu metu dangus praplyš. Bent taip seni žmonės spėja. Tai patvirtino ir keli mano stebėjimai.
Drąsus gaidys prie vištų vanago neprileidžia
Vis daugiau žmonių randa galimybių mėsinių vištų užsiauginti, žvalgosi turguose ir dedeklių. Šiuo metu paklausūs viščiukai, vienadieniai. Priminsime, kad Jotvingių turguje antradieniais ir penktadieniais gausią vienadienių viščiukų paklausą siūlo Kaišiadorių ir Vilniaus paukštynai. Viščiukais prekiaujanti Danguolė Petrošienė netingi kalbėti, viską taip išaiškina, kad nežinomumų nelieka. Net pamoko, kaip kiaušinius atrinkti, norint patiems viščiukų išsiperinti, kelių dienų kiaušinis pats tinkamiausias perėti ir kitus klausimus.
Būsima dedeklė kainuoja pusantro euro, daugiau perkant gaidžiuką galima gauti ir dovanų. Ančiukai nuo 1,30 euro, priklauso nuo jau turimų, jo išgyventų dienų skaičiaus. Turguje mėsiniai vienadieniai viščiukai kainuoja iki euro. Sakoma, kad paukštynuose įgudę specialistai vienadienes višteles nuo gaidžiukų atskiria pagal sparniukus. Kolegė Asta teigia, kad galima spręsti, kas užaugs, ir iš uodegėlių: vištaitėms jos pasirodo anksčiau negu gaidžiukams.
Mažiems viščiukams skirtais lesalais prekiaujama ir veterinarijos vaistinėse, kilogramas – iki euro. Bet mano bičiulė Marijona pataria juos maitinti senoviškai: virtu kiaušiniu, rūgpieniu, trečią dieną duoti varškės, po savaitės – avižinių ar kvietinių kruopų. Vėliau tinka kviečiai, ypač su vikiais, įvairios žolės, kiaulpienės, dobiliukai, jaunų garšvų lapai. Būtina, kad galėtų užsinorėję palesti smėlio, akmenėlių.
Kaniūkų turguje javų kainos stovi vietoje, kviečių, kurie iš visų javų tinkamiausi vištoms, maišas – 8 eurai.
Pabaigai norisi pagarsinti kelias iš Alytaus kilusio knygų apie žemdirbystę autoriaus Sauliaus Jasionio mintis apie mūsų stereotipišką požiūrį į gaidžius, jų charakterį. „Labai gaila, kad liaudyje vykdoma atvirkštinė selekcija – visi pikti ir stiprūs gaidžiai iš karto kišami į puodą. O būtent tokie gaidžiai gali apginti vištas ir viščiukus nuo šuns ar kito smulkaus plėšrūno. Kartais drąsus gaidys net užpuola vištą pagriebusį vanagą. Drąsa, atkaklumas, nuožmumas, savo teritorijos saugojimas – prigimtinės gaidžio savybės, todėl turime tai suprasti ir stengtis išsaugoti būtent pačius vyriškiausius gaidžius. Na, sutikite, keista, kai žmonės papjauna gaidį vien dėl to, kad jo bijo“, – svarsto autorius.
Aldona KUDZIENĖ