Jau tapo tradicija, kad baigiantis rugpjūčiui alytiškiai Gerda ir Vytautas Pėstininkai pomidorų augintojus sukviečia į Pomidorų šventę. Šį kartą buvo renkama gražiausia pomidorų kompozicija ir didžiausias pomidoras, o svarbiausia – kiekvienas šių lietuvių mėgstamų daržovių augintojas galėjo išgirsti vertingų patarimų ir pasidalyti savo patirtimi.
Alytiškiams patinkančios šventės organizatoriai Pėstininkai – švietimo srities darbuotojai, tačiau, kaip auginti pomidorus, kad jie gerai derėtų, būtų skanūs ir jų nepultų jokios ligos, sutuoktiniai sukaupė daug patirties, kuria su kitais pomidorų augintojais mielai dalijasi jau 11 metų.
Anot V.Pėstininko, įvairių daržovių bei jų daigų auginimas ir pardavimas tapo mažu verslu, padedančiu gerokai papildyti šeimos biudžetą. Jų verslas gali tapti pavyzdžiu kitiems, kaip atradus mėgstamą veiklą galima pakeisti ir savo gyvenimą.
Šventės metu vyko seminaras, kuriame buvo pristatyta pomidorų auginimo technologija, pritaikyta pomidorus auginti mažuose plėveliniuose šiltnamiuose, ir teikiamos konsultacijos tręšimo, ligų prevencijos bei genėjimo klausimais.
Galiūnas užaugo „Volungėlės“ soduose
Po rimtosios dalies – seminaro – vyko gražiausios pomidorų kompozicijos ir didžiausio pomidoro rinkimai.
Rinkimams buvo pristatytos 4 pomidorų kompozicijos. Visos jos buvo spalvingos ir įspūdingos, tačiau gražiausia absoliučia balsų dauguma pomidorų augintojai išrinko Alytaus Jurgio Kunčino viešosios bibliotekos direktorės Giedrės Bulgakovienės kompoziciją, kurioje meniškai susipynė įvairios formos, žalių, geltonų ir raudonų spalvų tonai.
„Kompozicijai kurti panaudojau 16 veislių pomidorus, tarp kurių nebuvo nė vieno hibrido. Tai ne visos mano auginamos pomidorų veislės, šiltnamyje jų gerokai daugiau“, – sakė G.Bulgakovienė.
Kompozicijoje panaudotos pomidorų veislės: ‘Omar‘s Lebanese‘, ‘Black Krim‘ (Noire de Crimee), ‘Skariai‘, ‘Penis‘ (Auria), ‘Reise tomato‘, ‘Izumrudnoje jabloko‘, ‘Midas‘, ‘Valencija‘, ‘Paberžės geltonieji‘, ‘Orange Heart‘, ‘Citrina Gargamel‘, ‘Principe Borghese‘, ‘Canary Bell‘, ‘Lemonade‘, ‘Black Cherry‘, ‘Indigo rose‘.
G.Bulgakovienė sakosi pomidorus auginanti jau apie 20 metų, tačiau stiprią aistrą pomidorų auginimui alytiškė pajuto prieš porą metų: „Dalyvauju įvairių pomidorų augintojų grupių veikloje, kur dalijamės patirtimi, įvairiais patarimais, pasidžiaugiame rezultatais.“ Už gražiausią kompoziciją G.Bulgakovienei buvo įteiktas šakotis ir 40 Eur vertės čekis apsipirkti „Vytaugoje“.
Pomidoras galiūnas, svėręs 825 gramus, užaugo „Volungėlės“ soduose. Jį rūpestingai prižiūrėjo senjorai Marija ir Jonas Kaškonai, jau apie 30 metų savo sodo sklypelyje auginantys pomidorų.
„Nežinau, kokia jo veislė, sėklas pirkau parduotuvėje, net nesigilindama, kad iš jų gali išaugti tokie dideli pomidorai. Mums patinka pomidorų šventės, stengiamės visada jose dalyvauti, šį kartą pavyko netgi prizininką užauginti“, – džiaugėsi moteris.
Kaškonai už pomidoro galiūno užauginimą dovanų taip pat gavo šakotį ir 20 Eur vertės čekį įsigyti sėklų bei daigų „Vytaugoje“.
Reikia žinoti, ko nori
Kad džiaugtumėmės pomidorų derliumi ir ilgai valgytume sveikas, skanias daržoves, pirmiausia turime apsispręsti, kokius pomidorus auginsime – veislinius ar hibridinius.
„Hibridiniai pomidorai pasižymi atsparumu ligoms, derlingumu ir ilgu derėjimo periodu, tačiau skonio savybėmis šiek tiek nusileidžia veisliniams pomidorams. Nuskynus žalius (dar nesunokusius) hibridinius pomidorus, jais galima mėgautis net po mėnesio, tačiau hibridinių pomidorų sėklų pasiruošti patiems nepatartina. Veisliniai pomidorai labai skanūs, trumpiau dera, didžiulė jų veislių įvairovė, o pasiruošus sėklų iš pačių išaugintų pomidorų, bus išsaugotos visos tai veislei būdingos savybės“, – aiškino chemijos ir agrochemijos magistro laipsnį turintis V.Pėstininkas.
Pomidorų augintojas patarė auginti maždaug per pusę hibridinių ir veislinių pomidorų. Nereikėtų baimintis pomidorų hibridų, norintiesiems skanių pomidorų skonį galima nesunkiai pareguliuoti subalansavus tręšimą.
Svarbu laikytis balanso
V.Pėstininkas išskyrė svarbiausius veiklos žingsnius, auginant pomidorus.
Pradėti reikėtų nuo sėklų ir sėjos laiko pasirinkimo, tada rūpestingai auginti daigus. Atėjus laikui juos persodinti į parinktą vietą ir paruoštą gruntą. Labai svarbu nesusodinti per tankiai daigų (4 daigai į kv. metrą), tada derlius bus gausesnis, ligų pavojus mažesnis, šiltnamiuose reikėtų palaikyti tinkamą temperatūrą ir mikroklimatą, laikytis laistymo režimo.
Kai pomidorų daigai ūgteli, būtina juos genėti, kuo atžala mažesnė, tuo geriau, nes tada lieka mažesnė žaizdelė ant pagrindinio stiebo, mažesnė galimybė patekti grybinių ligų sukėlėjams.
„Jei užpuolė maras, pastebėjus pirmuosius požymius būtina visus augalus nupurkšti fungicidais, o rudosios lapų dėmėtligės nereikėtų bijoti, lapai neatrodo estetiškai, bet ši liga pomidorų derliui ir kokybei reikšmės neturi“, – aiškino V.Pėstininkas.
Vertėtų žinoti, kad mažesni pomidorai gali derėti ilgiau nei dideli. Skinti patariama pradėjusius nokti pomidorus, kad geriau ir greičiau galėtų augti kiti. Pomidorų viršūnės nuskabomos likus mėnesiui iki derėjimo pabaigos. „Kiek palikti lapų? Siūlyčiau vadovautis paprasta taisykle, virš pomidorų kekės palikti 2 lapus. Nuskynus visus lapus, visi pomidorai sunoks vienu metu“, – patarė vyras.
Alytiškis teigė, jog svarbiausi pomidorams du dideli tręšimai – pasodinus ir pradėjus nokti vaisiams. Visą kitą vegetacijos laiką tręšti pagal poreikį. Patartina išsitirti dirvožemio sudėtį, kad būtų aišku, kokių medžiagų jame trūksta, nes to nežinant galima gauti priešingą rezultatą.
Nuskynus pomidorų derlių, šiltnamį reikia dezinfekuoti, kad kitais metais derlius vėl džiugintų.
„Pomidorai gerai auga ir dera, kai yra balansas tarp žinių, trąšų ir saiko“, – teigė pomidorų auginimo patirties sukaupęs V.Pėstininkas.
Rita KRUŠINSKAITĖ