Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Poilsis su vaikais – iššūkis tėvams

Atostogos su atžalomis užsienyje dažnai labiau išvargina nei leidžia pailsėti. Kad taip nenutiktų, pravers su vaikais jau ne pirmą kartą keliaujančiųjų patarimai ir psichologų rekomendacijos.

Svarbu susitarti

Vaikams svarbu įprastas mitybos režimas ir pažįstami maisto produktai ar valgiai. Todėl tikėtina, kad, bandant maitinti vaiką svečioje šalyje, teks derėtis dėl kiekvieno kąsnio. Vilniaus Antakalnio poliklinikos psichologė Lina Kalinauskienė tėvams pataria iš anksto pagalvoti, ką vaikas galėtų valgyti svečioje šalyje.

„Maži vaikai mėgsta rutiną, įprastus dalykus: jiems tai suteikia saugumo. Todėl bus labai naudinga, jei jau prieš vykdami atostogų, papasakosite vaikui apie būsimus aplinkos, taip pat ir meniu pasikeitimus“, – kalbėjo L.Kalinauskienė.

Jai antrino sūnų Patriką (6 m.) auginanti Rūta Didžbalienė. Ji sakė, kad dažniausiai vaikai vengia įmantrių ir jų racionui neįprastų patiekalų, pavyzdžiui, sočių, sunkių valgių iš daugybės sumaišytų ingredientų. Taip pat, anot Rūtos, vaikui sunkiai įsiūlysite gausiai prieskoniais pagardinto ar riebiais, specifinį skonį turinčiais padažais sulaistyto maisto. „Lėkštės turinys turi būti konkretus ir aiškus. Be to, vaikui patiks, jei jis galės pats išsirinkti ir įsidėti maisto į lėkštę“, – patirtimi dalijosi Rūta.

Domėkitės viešbučiais

Jei su vaikais keliaujate svetur, daug dėmesio skirkite viešbučio pasirinkimui. Į šeimų poilsį orientuotuose viešbučiuose būna vaikams skirtų žemesnių stalų, todėl mažieji gali patogiai atsisėsti ir apžiūrėti siūlomus patiekalus. Tokiuose viešbučiuose kūdikiams ir alergiškiems vaikams būna ir garuose paruošto maisto. O kai kur galima rasti ir virtoms daržovėms susmulkinti skirtą trintuvę ar jau paruoštų vaikiškų tyrelių.

Be to, gerų viešbučių restoranuose siūlomas įspūdingas šviežių vaisių asortimentas, o tai – ne tik vitaminų šaltinis, bet ir nepakeičiamas užkandis. Todėl eidami į paplūdimį būtinai įsimeskite obuolį ar bananą, kad, vaikui netikėtai išalkus, nereikėtų skubėti atgal į viešbutį.

Susitarimo planas

Per atostogas svetur vaikas atsiduria nepažįstamoje aplinkoje. Tikimybė pasiklysti būtų mažesnė, jei susitarsite su vaiku dėl elgesio taisyklių: „Aptarkite ir galimas pasekmes, jei vaikas susitarimo nesilaikytų“, – sakė psichologė L.Kalinauskienė. Jei vaikas jau bent kiek didesnis, pamėginkite sutarti su juo konkrečią vietą, kur susitiksite, jei šis pasimestų. Labiausiai tam tinka gerai matomas, iš visų pusių prieinamas objektas, pavyzdžiui, vartai ar skulptūra, fontanas ar viešbučio vestibiulis.

L.Kalinauskienė patarė paprašyti vaiko pakartoti sutartą planą: „Užduokite jam konkrečių klausimų, kaip antai: „Kokiam žmogui parodysi užrašą su mano telefono numeriu?“, „Pasimetęs stovėsi vietoje ar eisi manęs ieškoti?“ ir t. t. Tikėtina, kad pamokytas, kaip elgtis pasimetus, vaikas išsigąs mažiau ir sugebės kreiptis pagalbos. „Per atostogas vaiko iš akių stengiuosi nepaleisti, tačiau dėl visa ko ant rankos visada užrašau kambario numerį“, – patarė mama R.Didžbalienė.

Jei vaikas didesnis, atostogas svetur galima išnaudoti jo savarankiškumui, praktiniams įgūdžiams ugdyti. Pavyzdžiui, su 10 metų Vakariu atostogaujanti Inga Kvaraciejienė aiškino, kad, eidama pirkti lauktuvių namiškiams, visada duodanti pinigų ir sūnui smulkioms išlaidoms. „Taip jam nebereikia kiekvieną kartą prašyti pinigų ledams ar saldainiui. Taip pat tai puikus būdas pramokti svetimos kalbos bandant susikalbėti su pardavėju“, – sakė Inga.

Viskas atrodo naujai

Dažnai į užsienį atostogų nuvykusiems suaugusiesiems norisi ne tik pailsėti, bet ir daug ką pamatyti. Tačiau tolimesni išėjimai iš viešbučio ar net ekskursijos turėtų būti planuojami pagal jauniausio keliautojo – vaiko – galimybes. Tokioms pramogoms galima ryžtis su didesniu vaiku arba, priešingai, su kūdikiu iki vienų metų, kai viskas, ko jam reikia, yra mama.

„Žmogus pajėgus prisiminti įvykių fragmentus maždaug nuo 2 metų. Todėl šiuo atveju svarbiau tai, kad vaikas patirs atradimo, pažinimo džiaugsmą ir smagiai pabus su tėvais. Taigi, renkantis pažintines ekskursijas, patariama pirmenybę teikti trumpesnėms išvykoms, kurių programoje numatytas laikas poilsiui, pavalgymui“, – sakė psichologė L.Kalinauskienė. Taip pat planuojant atostogų veiklas, patariama užsiėmimams numatyti daugiau laiko nei paprastai.

„Mažam vaikui kitoje šalyje įdomu ir nauja atrodo viskas: akmenukai, vabzdžiai, šaligatvio plytelės, todėl jis gali norėti dažniau stabtelėti ir patyrinėti dalykus, kurie suaugusiajam gali pasirodyti neverti dėmesio ar laiko“, – pasakojo L.Kalinauskienė.

Rekomenduojami video