Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
„Pienas LT“ pertvarko valdymą ir eina į Kiniją

„Pieno LT“ pajininkai šią savaitę sulaukė dviejų žinių. Pirmoji – bendrovė kartu su kitomis 15 lietuviškų perdirbimo įmonių produkciją galės vežti į Kiniją. Antroji – kooperatyvas pertvarko valdymo struktūrą.

Mažesnė valdyba

„Pienas LT“ užaugo, todėl ieškome kelių, kaip efektyviai valdyti verslą. Sumažinome valdybos narių skaičių – nuo 15 narių, kaip buvo iki šiol, iki 7 (iš jų 5 pajininkai, 2 iš šalies). Reikia, kad vadovais dirbtų profesionalai“, – kam reikėjo pokyčių, aiškino Naglis Narauskas, kooperatyvo valdybos pirmininkas.

Kitas pokytis – valdybos nariai bus atsakingi už konkrečią sritį ir dirbs nuolat. Iki šiol dauguma narių praktiškai buvo tik patarėjai.

„Mūsų kadencija baigiasi ateinančių metų balandį ir norime, kad kita valdyba būtų renkama pagal naujus įstatus. Kitas mūsų darbas – veiklos strategija ateinantiems penkeriems metams“, – aiškino N.Narauskas.

Laukia kinų

Pasak kooperatyvo valdybos pirmininko, juos džiugina Kinijos sprendimas įsileisti lietuviškus pieno produktus, nes ieškoti naujų rinkų reikia ten, kur yra vartotojų. Lietuva gamina kur kas daugiau pieno produktų nei gali pati suvartoti.

„Iš Kinijos tikimės daug. Parodose susidomėjimas mūsų gaminamais produktais gana nemažas“, – sakė „Pieno LT“ vadovas.

Kooperatyvą domina ne tik Kinija, bet ir kitos Azijos šalys. Ateinančią savaitę gamykloje lankysis Japonijos delegacija. Dauguma sertifikatų, kurie reikalingi norint vežti produkciją į šią valstybę, jau gauti. Tačiau kol gamykloje neveikia visos gamybos grandinė, kurti tolimus planus sudėtinga.

„Kol neturime savo džiovyklų, nenorime veržtis į strategines rinkas, nes negalime įsipareigoti produktus tiekti stabiliai. Esame priklausomi nuo kitų perdirbėjų“, – greito lūžio nelaukė įmonės vadovas.

Dvi pamainos

Nuo liepos 1 d. „Pienas LT“ dirba dviem pamainomis ir per parą perdirba 150 t pieno. Įmonė gamina vadinamuosius šlapius pieno baltymus, o juos džiovina dviejose bendrovėse Lenkijoje ir vienoje įmonėje Lietuvoje. Pasak N.Narausko, vėliau ši produkcija eksportuojama į Didžiąją Britaniją, Olandiją ir Graikiją.

Tam, kad galėtų patys iki galo gaminti galutinį produktą, „Pienas LT“ turi pastatyti džiovyklas, tačiau jau kurį laiką negauna joms paramos.

Lemiamas posėdis

Rugpjūčio 30 d. vyks projektų atrankos komiteto (PAK) posėdis, kuriame, tikėtina, bus svarstoma, ar „Pienui LT“ skirti 4 mln. eurų paramą džiovyklų statyboms. Žemės ūkio ministrė po vizito gamykloje teigė, kad ją įtikino, jog verta palaikyti projekto tąsą.

„Nacionalinė mokėjimo agentūra (NMA) turėjo padaryti namų darbus, nes praeitame posėdyje komiteto nariams buvo kilę įvairių klausimų, ir agentūra turėjo į juos atsakyti. Pagal procedūrą NMA siūlo skirti paramą arba jos neskirti ir paaiškina kodėl“, – sakė Saulius Cironka, viceministras.

Vieną kartą NMA buvo paprašyta patikslinti, į ką ir kiek planuojama investuoti. Po pirmojo pristatymo kilo papildomų klausimų ir dabar laukiama galutinio atsakymo.

„NMA turi išsklaidyti abejones. Ką nuspręs PAK nariai, nesiimu spręsti, nes komitete keliolika žmonių ir kiekvienas turi savo nuomonę“, – sakė S.Cironka.

Jonas Ašmontas

Rekomenduojami video