Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Per išankstinį balsavimą savo valią pareiškė 24 tūkst. daugiau rinkėjų nei 2012-aisiais

Seimo rinkimuose prasideda balsavimas namuose. Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkas Zenonas Vaigauskas sako, kad šia teise gali pasinaudoti  tie žmonės, kurie dėl amžiaus ar sveikatos būklės negali atvykti balsuoti į rinkimų apylinkę ir yra iš anksto  pateikę prašymą balsuoti namuose. 

Penktadienį taip pat balsuojama specialiuose paštuose – ligoninėse, globos namuose, laisvės atėmimo vietose, taip pat balsuoja atliekantys karo tarnybą, esantys karinėse misijose užsienyje. Rūpimus klausimus rinkėjai gali išsiaiškinti trumpuoju telefonu 1855. Informacinė linija veikia nuo 8 iki 22 valandos.

Pažeidimų užfiksuota mažiau

VRK pirmininkas sako, kad per dvi išankstinio balsavimo dienas galimų pažeidimų užfiksuota daug mažiau negu prieš ketverius metus.  Z. Vaigausko teigimu,  įtartini atvejai tiriami.

„Didesnių incidentų nebuvo. Žinoma, įtartini atvejai yra užregistruoti ir tiriami, pavyzdžiui, tai, kad buvo vandalų suniokoti kai kurių kandidatų plakatai, gavome gal kokių 10 pranešimų apie įtartinus pavėžėjimus, kad būtų balsuoti atvežami girti asmenys, pranešimų praktiškai neturėjome. Tai – nepalyginamai mažesnis skaičius, negu turėjome prieš 4 metus, kaip balsavimo metu buvo šimtai pranešimų apie tai, kad pažeidinėjamas įstatymas“,– sakė Z. Vaigauskas.

Visuomeninė organizacija „Baltosios pirštinės“ praneša, kad antrąją išankstinio balsavimo dieną, palyginti su pirmąja,  pranešimų apie galimus pažeidimus  gauta dvigubai daugiau –  iš viso 46 skundai. Dauguma iš jų – dėl  politinės reklamos ir agitacijos taisyklių pažeidimų, kai į asmeninius telefonus  siunčiama agitacija.

Policija padėjo ikiteisminį tyrimą Druskininkuose dėl galimo balsų pirkimo. Esą rinkėjams buvo siūlyti 4 eurai, jei jie vienmandatėje apygardoje balsuotų už „Tvarkos ir teisingumo“ kandidatą.

Šiomis dienomis vykstant balsavimui specialiuose paštuose, pranešta apie 6 socialinės globos ir gydymo įstaigas, kuriose rinkėjai patyrė spaudimą.

Per išankstinį balsavimą savo valią pareiškė 87 tūkst. rinkėjų

Seimo rinkimuose per pirmas dvi išankstinio balsavimo dienas jau balsavo per 87 tūkst. žmonių – 24 tūkst. daugiau nei per tą patį laikotarpį 2012-ųjų rinkimuose.

Iš viso per trečiadienį ir ketvirtadienį savo valią pareiškė 87 tūkst. 278 rinkėjai arba 3,5 proc. visų rinkėjų. Iš jų per 75 tūkst. balsavo iš anksto savivaldybėse, beveik 12 tūkst. – specialiuose paštuose ir dar beveik 300 rinkėjų namuose.

Tuo tarpu per praėjusius Seimo rinkimus tuo pačiu laikotarpiu balsavo per 63 tūkst. arba 2,47 proc. nuo visų rinkėjų, apie 50 tūkst. išankstiniame balsavime savivaldybėse ir apie 13 tūkst. specialiuose paštuose.

Paskutinė diena agituoti

Penktadienis – paskutinė diena, kai kandidatai ir jų rėmėjai gali agituoti prieš sekmadienį vyksiančius Seimo rinkimus. Šeštadienį, valandą po vidurnakčio, įsigalios agitacijos draudimas.

Rinkimų agitacijos draudimo laikotarpiu jokių vaizdinių rinkimų agitacijos priemonių, išskyrus išleistas Vyriausiosios rinkimų komisijos, negali būti balsavimo patalpoje ir 50 metrų atstumu aplink pastatą, kuriame vyksta balsavimas.

Už agitacijos draudimo pažeidimą taikoma administracinė atsakomybė: gyventojai gali būti baudžiami bauda nuo 144 iki 289 eurų, rinkimų komisijų nariai, pareigūnai, stebėtojai – nuo 289 iki 1 tūkst. 158 eurų.

Šiuose Seimo rinkimuose kandidatuoja per 1,4 tūkst. kandidatų, rinkėjų sąrašuose įrašyta daugiau kaip 2,5 mln. piliečių.

Rekomenduojami video