Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Pavasarinė sėja ūkininkams gali tapti galvos skausmu

Nors pavasarinė sėja dar toli, žemdirbiai sėklomis pradėjo rūpintis nuo ankstyvo rudens. Šiuo metu kai kurių sėklų prekyboje jau nebėra ir neaišku, ar bus.

Ruošėsi atsakingai

Lietuvos ekologinių ūkių asociacijos (LEŪA) pirmininkas Saulius Daniulis teigė, kad ūkininkai sėklas pradėjo užsisakinėti ir pirkti tuomet, kai pasėlių nenukūlė ir nepasėjo žieminių kultūrų. „Žemdirbiai sėkla atsakingai pradėjo rūpintis supratę, kad didžiąją dalį laukų teks apsėti vasarinėmis kultūromis. Beje, buvo pastebėta, kad kai kuriuose ūkiuose sava sėkla yra prastos kokybės ir padygusi“, - pridūrė pašnekovas.

LEŪA pirmininkas teigė, kad šiuo metu jau nėra galimybės įsigyti žieminių kviečių ir ekologiškų vasarinių rugių sėklos. Pasak S.Daniulio, asociacija bandė vasarinių rugių sėklos įsigyti Lenkijoje, tačiau nesėkmingai, nes sėklos nebėra. „Anksčiau pavykdavo sėklos gauti iš Latvijos, Skandinavijos šalių, tačiau šiais metais ir ten ekologiškos sėklos beveik nėra. Beje, sėkla – labai brangi“, - pasakojo S.Daniulis.

Anot jo,praėjusiais metais tona vasarinių rugių sėklos kainavo apie 300 eurų, šiais metais – 500 eurų. LEŪA pirmininkas pastebėjo, kad kai kurios firmos priima užsakymus sėklos įsigijimui, tačiau nenurodo kainos. Todėl neatmetama galimybė, kad kaina gali būti itin aukšta ir ne visi sėklų įstengs nupirkti.

Lietuvos ekologinių ūkių asociacijos (LEŪA) pirmininkas Saulius Daniulis

Sėklos turi   

Ukmergės ekologinio ūkio šeimininkas Valentinas Genys jau įsigijo avižų sėklų. Jis teigė, kad ankstesniais metais sėklas visada pirkdavo po Naujųjų metų, tačiau šiemet suskubo šiuos darbus atlikti anksčiau. „Kadangi nepasėjome žieminių kultūrų, tai skubiai ieškojome sėklų kitų metų sėjai. Man reikėjo tik avižų sėklos, tai jų ir nusipirkau. Kitų ūkininkų pasirinkimų neanalizavau, todėl nežinau, kokių sėklų poreikis yra pats didžiausias“, - atviravo V.Genys. Ūkininkas kalbėdamas apie įsigytos ekologinės sėklos kainą pabrėžė, kad jų kaina pakilo neženkliai. Jis teigė, kad ekologinės, aukštesnės reprodukcijos sėklos kaina visada yra aukštesnė, nei žemesnės reprodukcijos.

Nerimo dėl sėklų įsigijimo nejunta ir Kauno rajono ūkininkas Romas Majauskas. „Pavasarinei sėjai turiu kviečių ir miežių sėklos, išaugintos savo ūkyje, todėl esu ramus. Tačiau žinau, kad sėklos šiais metais trūksta“, - sakė R.Majauskas. Ūkininkas mano, kad šiais metais vasarinių kviečių ir miežių kaina gali būti aukso vertės. Ji, pasak pašnekovo, turėtų būti didesnė, nei praėjusiais metais.

Ukmergės ekologinio ūkio šeimininkas Valentinas Genys

Vadybininkai nieko nežada

Dalį ūkinės sėklos pavasarinei sėjai yra pasilikęs Panevėžio rajono ūkininkas Mindaugas Kubilius. „Sėjos darbus pasiplanavome, pasilikome daugiau nei pusę savo ūkio sėklos. Gali būti taip, kad sėjai teks panaudoti net 70 proc. ūkinės sėklos. Ji išdžiovinta, išvalyta, tik daigumas dar neištirtas“, - sakė pašnekovas.

M.Kubilius pabrėžė, kad turimo kiekio sėklos sėjai tikrai nepakaks. Todėl jis ieškojo sėklos daugiau ir skambindamas į įvairias firmas įsitikino, kad kai kurių norimų sėklų jau nėra „ Užsakymai sėkloms priiminėjami, tačiau kainos nėra žinomos. Europoje sėklų kaina jau yra pakilusi ir ji yra beveik 200 eurų brangesnė, nei praėjusiais metais“, - tikino pašnekovas. M.Kubilius teigė, kad vasarinių kviečių sėkla praėjusiais metais kainavo 350 eurų, o šiais metais – 550 eurų.

Ekologinės sėklos pasiūlos – nėra ir neaišku, ar bus. Panevėžio rajono ūkininkas pabrėžė, kad šiuo metu ūkininkai yra nežinioje ir neviltyje. „Vadybininkai nieko nežada. Įžvelgiu kelis niuansus: arba vasarinių kultūrų sėkla dar nėra paruošta ir nesertifikuota, arba  nėra aiški turimos sėklos kokybė“, - savo pastebėjimus išsakė vyras.

Trūksta ekologinės sėklos

Norimos veislės rugių sėklos nepavyksta įsigyti ekologinio ūkio savininkui Antanui Lučinskui iš Klaipėdos rajono. Jis teigė, kad beieškodamas ekologinės rugių sėklos pasiekė net Lenkiją, tačiau ir ten jos nerado. „Mano ieškomos veislės rugių sėklos buvo atvežta ir į vieną Lietuvos firmą, tačiau ji greitai išgaravo ir nebeliko. Užsisakiau tik pupų ir žirnių sėklų. Tačiau nežinau, kokia bus sėklų kaina. Jei ji sieks per tūkstantį eurų, tai žinoma, kad nepirksime“, - sakė A.Lučinskas.

Ūkininkas svarsto, kokiomis kultūromis apsės laukus. Jis turi pasilikęs lubinų, grikių ir rugių sėklos. Nors, pasak jo, planuojamos sėti kultūros bus labai vienodos ir bus sudėtinga jas kulti vienu metu, tačiau neapsėtų laukų, ar pūdymo jis neplanuoja palikti. A.Lučinskas miežių ir kviečių sėklų neieškojo, kadangi jo dirvai šios kultūros netinka.

Šiaulių krašto ūkininkų sąjungos pirmininkas Raimundas Juknevičius pastebi, kad sėklos šiuo metu ieško tie ūkininkai, kurie nepasėjo žieminių kultūrų, tačiau pavasarį, jei pasėliai peržiemos prastai, sėklos poreikis gali dar padidėti. „Nemanau, kad bus didelė problema įsigyti sėklų. Jas turėtų atvežti iš kitų šalių“, - svarstė R.Juknevičius.

Parduos mažiau  

Sėklų ruošimas prekybai dar tik įsibėgėja Rimanto Valeikos ekologiniame sėklininkystės ūkyje. Šiuo metu priimami užsakymai vasarinių kviečių, belukščių avižų, grikių, pupų bei žirnių sėkloms įsigyti. Šiais metais jis planuoja parduoti dvigubai mažesnius kiekius sėklų, kadangi ne visi pasėliai buvo nukulti. Ūkyje bus paruošta 10 tonų kviečių, 8 tonos grikių, 15 tonų žirnių sėklų.“Šiais metais ūkininkai anksčiau pradėjo domėtis sėklomis. Ypač didelis susidomėjimas yra vasarinių kviečių sėklomis. Kai kurie užsakovai jas užsakė ankstyvą rudenį. Kai sėklą paruošiu, vieni ūkininkai ją pasiims iš karto, kiti prašo ją palaikyti iki pavasario“, - sakė R.Valeika.

Sėklininkystės ūkio savininkas sakė, kad šiais metais sėklų pardavimo kaina bus aukštesnė, nei ankstesniais metais. Pats R.Valeika taip pat planuoja ateinančių metų sėją ir negauna visų norimų sėklų. Ūkininkas vienoje bendrovėje buvo užsisakęs aukštesnės kategorijos pupų sėklą ir sumokėjęs pinigus, tačiau paaiškėjo, kad sėklos nebus.

Rekomenduojami video