Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Pasirinkusi darbą Biržuose

Pasiūlymų dirbti ir geriau užsidirbti užsienyje atsisakiusi jauna gydytoja pasirinko Biržų rajono savivaldybės polikliniką, džiaugiasi mylimu darbu, žmonėmis ir tiki, kad mūsų krašte pasiliks ilgam.

Šeimos gydytojai Gerdai Vaičiulėnienei dar tik 28-eri. Devynerius metus Vilniaus universitete krimtusi medicinos mokslus šią vasarą, pasak medikės, ji tapusi tikra gydytoja. Studijų metais būsimai gydytojai teko padirbėti padėjėja ligoninių operacinėse, įgyti praktikos privačiose gydymo įstaigose. Biržų rajono savivaldybės poliklinikoje dirbti pradėjusi šeimos gydytoja perėmė užtarnauto poilsio išėjusių patyrusių kolegų gydytojų Jono Jakubonio ir Alekso Ramanausko pacientus. Jų dabar gydytoja turi apie tūkstantį.

Pateko į draugišką aplinką

Šeimos gydytojai G. Vaičiulėnienei padeda kartu su gydytoju J. Jakuboniu 24 metus dirbusi slaugytoja Biruta Skrivelytė. „Sesutė (taip maloniai slaugytoją vadina gydytoja – aut.) Biruta yra labai gera. Jos patirtis man, dar nepažįstančiai ligonių ir nežinančiai visų šios įstaigos darbo niuansų, labai praverčia“, - sako gydytoja Gerda.

Anot jos, bendraujant su Biruta tarsi ištirpsta jų amžiaus skirtumas, sesutė galinti daug ir labai geranoriškai patarti, padėti.

Jaunoji gydytoja negaili gerų žodžių pacientams. Grįžusiai į darbą po nėštumo ir gimdymo atostogų kol kas jai tekę susidurti tik su geranoriškais, mielais žmonėmis.

„Žmonės čia dėkingesni ir nuoširdesni, labiau pasitiki, todėl smagiau dirbti, jautiesi gydytoju, o ne tik paslaugų tiekėju“, - sako gydytoja apie darbą Biržuose. Panevėžyje privačioje gydymo įstaigoje jai tekę patirti daugiau pacientų įnoringumo, „visažinystės“ apraiškų ir pamokymų.

„Ateina, sako, kad džiaugiasi išvydęs jauną gydytoją, sako, kad atsinešusi bagažą naujų žinių jas pritaikysiu“, - linksmai pasakoja G. Vaičiulėnienė. Sykiu prisimena ir liepos mėnesį gautą nemalonų „krikštą“ iš vienos moters. Tai buvo kito gydytojo pacientė, kurią teko priimti jaunai gydytojai. Aikštingajai pacientei užkliuvo tai, kad gydytoja, klausydamasi aibės jos nusiskundimų, stengėsi juos užsirašyti. Ligonė nusprendė, kad gydytojai labiau rūpi popieriai, ir savo nepasitenkinimą moteriškė parodė gana išraiškingai. Vėliau gydytoja iš kolegų išgirdo, kad šią pacientę kone visi pažįsta dėl jos išskirtinio elgesio.

Svajonę atsinešė iš vaikystės

Gerda su aštuoneriais metais jaunesne sese (ji Vilniaus universitete studijuoja genetiką) augo ir gimnaziją baigė Panevėžyje. Gerdos tėvai – ne medikai. Mama yra mikrobiologė, tėtis – statybininkas. Mokykloje Gerdai geriausiai sekėsi matematika, tačiau nuo mažų dienų visi jos žaidimai buvo susiję su lėlių gydymu. „Turėjau ir savo vaikišką antspaudą, ir „receptus“ rašydavau. Girdėjau mintį, kad geriausia specialybė žmogui yra ta, kurią jis atsineša iš vaikystės“, - kalba šeimos gydytoja tapusi Gerda.

Ji dabar norėtų gydyti ir vaikus, turi tokią teisę, tačiau poliklinikoje vaikais rūpinasi čia dirbantys pediatrai.

Jaunajai gydytojai Biržuose atiteko ir rūpestis Legailių globos namų gyventojų sveikata. Ne visą mėnesį dirbanti G. Vaičiulėnienė sako dar nespėjusi nuvažiuoti į Legailius, tačiau jau tekę pažinti kai kuriuos minėtų namų gyventojus, tvarkyti su jų sveikata susijusius reikalus.

Dabar gydytojos kabinete kiekvieną dieną daugėja ligonių, kamuojamų virusinių susirgimų. Nerimą kelia plaučių uždegimai su vadinamais netipiniais požymiais. Dėl užsitęsusio kosulio besikreipiantys ligoniai nekarščiuoja, kraujo tyrimas nerodo pakitimų, o rentgenas parodo plaučių uždegimą.

Biržuose – šeimos namai

Šeimos gydytojos G. Vaičiulėnienės po darbo laukia šeima – vyras Aurimas ir dukrelė Austėja. Mažylei dar tik du su puse mėnesio, tad, kol mama dirba, ją prižiūri tėtis. Pasak gydytojos Gerdos, užsienyje dirbantis jos vyras turi teisę vaiką auginti iki metų. Gydytoja sako, kad jos vyras neketina ilgai užsibūti užsienyje, rengiasi Lietuvoje imtis su statyba susijusio verslo. Galimybe dirbti užsienyje nesusigundė ir pati gydytoja Gerda. Ji sako, kad, kaip ir kiti būsimi gydytojai, dar studijų metu gavusi nemažai pasiūlymų išvykti į kitą šalį. Skandinavų šalių atstovai gydytojai žadėjo ne tik puikų atlyginimą, bet ir rūpestį šeima – būstu ir pan.

„Taip, atlyginimai užsienyje viliojantys, tačiau aš niekada nenorėjau išvykti iš Lietuvos“, - sako šeimos gydytoja G. Vačiulėnienė. Ji mano, kad įgydama daugiau patirties galės imtis su šeimos gydytojo praktika susijusios veiklos ir daugiau užsidirbti.

Dabar gydytoja džiaugiasi darbu, savo šeima ir vyro pastatytais namais. Jie stovi netoli ežero, aplinkui – nemažai erdvės ir žalumos. Gerdai patinka Biržai, kuriuose auga jos ir Aurimo pirmasis kūdikis, gyvena mažosios Austėjos seneliai – Aurimo Vaičiulėno tėvai.

Alfreda Gudienė

Rekomenduojami video