Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Palatos gydytojo laukė tris dienas

Į Biržų ligoninę paguldyta moteris tris dienas nesulaukė gydytojo, kad šis pamatuotų kraujo spaudimą. Tą padarė iš Marijampolės į Biržus atskubėjęs sūnus. Tai vienas iš daugelio akibrokštų, kuriuos Biržų ligoninėje tenka patirti ligoniams ir jų artimiesiems. Biržų rajono savivaldybės vadovai pagaliau prabilo apie ligoninės vyriausiojo gydytojo atleidimą iš užimamų pareigų.

Kamavo aukštas kraujospūdis

Naciūnų kaime gyvenanti 92 metų Bronislava Uogintienė blogai pasijuto Vasario 16 – ąją. Prieš 15 metų senolei buvo diagnozuotas insultas. Tačiau pasveikusi moteris iki šiol guvi, sveiko proto.

Netikėtai senolei pakilo kraujo spaudimas. Artimieji, baimindamiesi, kad vėl neištiktų insultas, apie 12 valandą ją atvežė į Biržų ligoninės priimamąjį. Priimamajame B. Uogintienei pastatė lašinę, davė vaistų.

Ligoninėje budėjęs rezidentas pamatavo moteriai kraujo spaudimą ir ją paguldė į Antrąjį vidaus ligų skyrių, 8 palatą, pas gydytoją Egidijų Gaigalą.

Atsivežė spaudimo matavimo aparatą

Marijampolėje gyvenantis pacientės sūnus, buvęs kariškis Jonas Uogintas mamai į ligoninę skambindavo kiekvieną dieną. Jis niekaip negalėjo suprasti, kad ir ketvirtadienio vakare, ir penktadienį, ir šeštadienį pas ją į palatą nebuvo užėjęs joks gydytojas. Niekas jai nematavo kraujo spaudimo, nereguliavo vaistų. Tiesa, jai buvo statomos lašinės, duodami vaistai, bet nebuvo aišku, ar jie atitiko kiekvieną minutę galinčią pasikeisti moters būklę. Supratęs, kad gali blogai baigtis, sūnus šeštadienį iš Marijampolės į Biržų ligoninę atvažiavo, kaip pats sako, mamos gydyti.

Vyras iš namų atsivežė kraujo spaudimo matavimo aparatą.

Atvykęs į ligoninę apie 17 valandą rado mamą, gulinčią palatoje su dar keturiomis ligonėmis. Visos kaip viena tvirtino, kad jau trečia diena nemačiusios jokio gydytojo.

J. Uogintas pamatavo mamai kraujo spaudimą. Paaiškėjo, kad sistolinis (vadinamasis viršutinis) kraujospūdis aukštas, apie 220. Vyras spėjo, kad toks spaudimas mamai buvo visas dienas, kol ji gulėjo ligoninėje. Jis labai bijojo, kad mamos neištiktų insultas.

Vyras nuėjo pas medicinos slaugytojas ir paprašė jų pamatuoti mamai spaudimą. Sakė, reikėtų patikrinti, ar jis tikrai toks aukštas.

Tačiau medicinos darbuotojos, pasak J. Uoginto, pareiškė to daryti be gydytojo nurodymo negalinčios.

Pamatavę spaudimą paskyrė vaistų

Tuomet vyras išsikvietė tuo metu ligoninėje budėjusią gydytoją Ritą Macienę. Pasak J. Uoginto, tai gydytoja iš didžiosios raidės. Ji nebuvo informuota apie tokį ligonį, kaip jo mama. Gydytoja atskubėjo, pamatavo spaudimą ne tik mamai, bet ir kitoms palatoje gulinčioms pacientėms. Iškart slaugytojoms nurodė ligonei suleisti vaistų. Po šių procedūrų ligonės kraujo spaudimas iškart pradėjo mažėti.

Medikė buvo atėjusi ir dar kelis kartus. Vėliau ji užsiminė, kad naktį ligoninėje budės palatos gydytojas E. Gaigalas, jis turėtų ateiti pakonsultuoti.

Tačiau pacientės ir po to E. Gaigalo nesulaukė. Jį pamatė tik pirmadienio ryte.

Sekmadienį, apie 17 valandą, B. Uogintienės dukra atvažiavusi vėl pamatavo mamos spaudimą. Jis buvo normalesnis, bet prastesnis pulsas. Vėl kvietė tąsyk budinčią gydytoją Eleną Šakelienę, kuri pamatavo spaudimą, peržiūrėjo vaistų dozes.

Ligoninė – ne gamykla

Pirmadienio ryte atvykusiam pas mamą į ligoninę sūnui prisistatė E. Gaigalas ir sakė, kad jis yra palatos gydytojas. Medikas vyrui paaiškino, kad savaitgaliais budintys gydytojai ateina, jei patys ligoniai kviečiasi.

Tačiau penktadienis, pasak J. Uoginto, nebuvo savaitgalio diena, tačiau ir tądien pacientai gydytojo nesulaukė.

J. Uogintas bandė su gydytoju pasikalbėti, tačiau šis pasakė skubąs ir neturįs laiko.

„Niekaip nesuprantu, ar čia numarinimo įstaiga ar ligoninė, jei tris dienas joks gydytojas nesirodo. Įsivaizduočiau, kad gamyklą trims dienoms uždaro, bet juk čia ligoninė. Jei niekas pacientui spaudimo nepamatuoja tris dienas, tai čia ne atsitiktinumas, o sistema. Juk pavalgyti ir spaudimą pasimatuoti ir namie galima“, - stebėjosi J. Uogintas.

Vyras mano, kad, paguldžius ligonį su tokia diagnoze, kaip jo mamos, reikia nuolat sekti, ar nekyla kraujo spaudimas, ir reguliuoti gydymą. Ir nesvarbu, koks paciento amžius.

J. Uogintas sakė apie Biržų ligoninę girdėjęs visokių atsiliepimų.

„Manau, viskas priklauso nuo gydytojo ir ligoninės vadovo“, - įsitikinęs vyras.

J. Uogintas sakė nelabai suprantąs ir Biržų rajono vadovų požiūrį į ligoninės veiklą.

„Savivaldybė yra ligoninės steigėjas. Ji turi labiau kištis į ligoninės darbo organizavimą. Jei tinkamai bus organizuotas darbas, tokių straipsnių kaip jūsų laikraštyje nebus. Reikia keisti požiūrį į ligonį ir padaryti viską, kas priklauso“, - įsitikinęs Marijampolėje gyvenantis biržietis.

Gydytojas – kaip feodalas?

Jonas Uogintas, ligoninės palatoje pareiškęs, kad eis į redakciją ir papasakos apie tai, kas ligoninėje vyksta, sakė matęs baimingą žmonių reakciją. „Žmonių baimę suprantu. Jei gydytojas elgiasi kaip feodalas, suprantu, kad jie bijo, nes ateityje gali vėl tekti su jais susidurti“, - svarstė pašnekovas.

J. Uogintas, aktyviai dalyvavęs Sausio 13 – osios įvykiuose ir apdovanotas medaliu, mano, kad tylėti negalima, reikia apie problemas kalbėti viešai. Ne vien dėl jo mamos – ir dėl kitų pacientų. Jei tylėsi, tai susitaikysi su tuo, kas vyksta.

Jis atkreipė dėmesį į ligoninėje esančią patalynę. Ant jos iki šiol rusų kalba išspausdinti užrašai – „minzdrav“ (rusiškai - sveikatos apsauga - aut. past).

„Panašu, kad ir tvarka ligoninėje pagal minzdravą“, - stebėjosi vyriškis.

Anot jo, gydytojai yra davę Hipokrato priesaiką, todėl pareigą turi atlikti iki galo. Jei yra ligonis, turi jį gydyti, o ne marinti.

Parodė į duris

Biržų ligoninės Reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyriaus vedėjas, gydytojas Egidijus Gaigalas neigė, kad savaitgaliais ir per šventes niekas nežiūri ligonių ir nematuoja kraujo spaudimo. „Yra budintis gydytojas, kai ligoniai pakviečia, pamatuoja.“ „Jūs klausiat tų dalykų, kurių nesuprantat. Kaip parašysit, taip bus gerai. Skrebenkit, ponia“, - vakar korespondentei kalbėjo E. Gaigalas.

Gydytojas E. Gaigalas nedaugžodžiavo ir pas jį į kabinetą pasikalbėti atėjusiam pacientės sūnui J. Uogintui.

Gydytojas pabrėžė, kad pacientė jaučiasi gerai ir ją artimiausiomis dienomis iš ligoninės išleis į namus.

Paklausus, kodėl taip išėjo, kad motinos gydytojai neapžiūrėjo tris dienas, medikas pabrėžė, kad viskas buvo padaryta – moteris paguldyta, priimta. Dar pasidžiaugė, kad sūnus taip rūpinasi savo mama.

Paklaustas apie duotą Hipokrato priesaiką E. Gaigalas, anot J. Uoginto, jam parodė ranka į duris.

Galvoja apie atleidimą

„Be abejo, tai, kas vyksta, nenormalu. Man tik labai gaila, kad, kai atsirado viena kita publikacija, kaip iš gausybės rago atsirado liudijimai, kaip elgiasi Biržų ligoninės vadovas Nikolajus Jeloza. Negali būti, kad visa liudijimų griūtis būtų neteisinga. Man keisčiausia, kad tie patys gydytojai, kurie dirba poliklinikoje, visai kitaip dirba ligoninėje. Vadinasi, viskas priklauso nuo ligoninės direktoriaus“, - samprotavo Biržų rajono mero pavaduotoja Irutė Varzienė. Vicemerė pabrėžė, kad šiuo metu galvojama apie ligoninės vadovo atleidimą iš užimamų pareigų.

„Tai, kas vyksta, nenormalu, nežmogiška, nedovanotina. Labai gaila, kad vyksta dalykai, susiję ne su kompetencija, o su nežmogiškumu“, - pabrėžė mero pavaduotoja.

Vicemerės tonas sugriežtėjo po to, kai „Šiaurės rytuose“ vienas po kito publikuojami liudijimai apie incidentus Biržų ligoninėje. Anksčiau rajono vadovė sugebėjo įžiūrėti tik ligoninės vadovo negebėjimą tinkamai bendrauti su pacientais ir jų artimaisiais.

Jurgita Morkūnienė

Rekomenduojami video