Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Paklausių vertingųjų uogų vis dar užauginama per mažai

Aktinidijos –netradicinės, sveikatai naudingos uogos –vis labiau populiarėja tarp augintojų. Rinka šiomis uogomis nėra užpildyta, nes didesnius kiekius auginti ryžtasi tik drąsiausieji.

Kenčia nuo šalnų

Aktinidijų uogos –tarsi mini kiviai – pasižymi itin dideliu vitamino C kiekiu. Aktinidijų uogose vitamino C yra tiek pat, kiek erškėtuogėse, 10 kartų daugiau nei juoduosiuose serbentuose, 20 kartų – nei citrinose, 40 kartų – nei obuoliuose ir 200 kartų daugiau negu vynuogėse.Aktinidijų žinovas, sodininkas Jonas Matelis pasakojo, jog Lietuvos klimatas yra palankus dviem aktinidijų rūšims augini: margalapei ir smailialapei, arba dailiajai. Joms patinka šiltesnė, užuovėjoje esanti pietinė, pietrytinė ar pietvakarinė pusė. Pastebėta, kad žiemos šalčiams yra atsparesnė margalapė aktinidija. Tačiau augalams daug pavojingesnės yra vėlyvos pavasario šalnos nei žiemos šalčiai. „Žiemos šalčiui lepesnė yra smailialapė aktinidija. Praėjusiais metais nuo vėlyvų pavasarinių šalnų ir šalčio stipriai nukentėjo abi rūšys. Šiais metais šalnos pakando apatinius augalo stiebus, todėl derlius yra menkesnis nei įprastai. Nuo smailialapių aktinidijų krūmelių priskynėme 100 kg derliaus, ankstesniais metais – 200 kg“, – atviravo vyras.

Derliaus pakanka

J.Matelis nėra įveisęs pramoninių plantacijų. Pakaunėje jis augina 10 aktinidijų krūmelių ir kelis krūmelius sodyboje. Aktinidijos gausų derlių atseikėja tik praėjus 4–5 metams, todėl augintojai turi apsišarvuoti kantrybe.„Aktinidijų krūmas plečiasi, vainikas didėja, todėl ir derlius gausėja. Suaugęs krūmas, priklausomai nuo rūšies, gali išauginti apie 10 kilogramų uogų. Margalapių aktinidijų krūmai neplatūs, todėl nuo jų prirenku po 3–5 kg, o nuo smailialapių apie 20 kg derliaus“, – pasakojo sodininkas. J.Matelis pasidžiaugė ukrainietiška aktinidijų veisle Kijivskakrupnoplidna, kuri sunokina pačias stambiausias uogas, sveriančias 11–18 gramų. Smailialapių aktinidijų uogos prinokusio snenubyra, jos laikosi ant šakelių iki pat šalnų. Margalapių prinokusios uogos nubyra, todėl jų vaisiai dažniausiai skinami neprinokę, nes taip jie geriau išsilaiko.

Populiarėja pasaulyje

Sodininkas ankstesniais metais aktinidijų uogas priduodavo į UAB „Rūta“ ir už kilogramą gaudavo po 3 Eur. Tačiau šiais metais uogų minėtai bendrovei jis nesiūlė. Internete patalpinęs skelbimą apie parduodamas aktinidijų uogas, vyras jas greitai realizavo po 5 Eur/kg. „Kai kurie klientai įsigydavo net po 20 kg uogų ir pirkdavo vėl. Tai rodo, kad uogos yra paklausios“, – tvirtino pašnekovas.

Ne vieną dešimtmetį augalų dauginimui paskyręs J.Matelis pastebi, kad klientai noriai perka ir aktinidijų sodinukus. Kai kurie nuperka ir po kelis šimtus vienetų. Jis tvirtino, kad pramoninėms plantacijoms labiausiai tinka smailialapė saktinidijos.

Šiais metais sodininkas įsigijo du krūmelius kininės aktinidijos Kiwi, kuri pakenčia net 25 laipsnių šaltį. Ar ji prisitaikys mūsų kraštuose, parodys laikas. Šiuo metu pasaulyje kininės aktinidijos yra populiarios. Jas, kaip pelningą žemės ūkio kultūrą, mėgstamą dėl stambių ir skanių vaisių, augina JAV, Naujojoje Zelandijoje, Australijoje, Pietų Afrikoje ir kai kuriose Europos šalyse. Ūkininkai kininėms aktinidijoms skiria didžiules plantacijas.

Nepateisino lūkesčių

Ukmergės rajono ekologinio ūkio šeimininkė Genovaitė Sakalauskienė yra pasirinkusi margalapes aktinidijas. Jos auga apie pusės hektaro plote. Moteris aktinidijas augina ne vienerius metus, tačiau gausaus derliaus dar nėra sulaukusi. Kadangi aktinidijos – lepus augalas, kurį būtina apsaugoti nuo vėjų ir šalnų, ūkininkė joms ne kartą ieškojo tinkamų augimo sąlygų, krūmelius kilnojo iš vienos vietos į kitą. „Pavasarinės šalnos sunaikindavo beveik 90 proc. augalų, todėl ir derliumi negaliu pasidžiaugti. Ant krūmelių uždera vos kelios uogytės. Kol kas ši plantacija mano lūkesčių nepateisino“, – atviravo ūkininkė. G.Sakalauskienė tvirtino pasirinkusi margalapių aktinidijų rūšį vien dėl to, kad joje yra itin didelis vitamino C kiekis. Šis vitaminas puikiai išsilaiko ne tik užšaldytose, bet ir džiovintose uogose. Ekologinio ūkio savininkė neatmeta galimybės, kad ateityje, sulaukusi gausesnio derliaus, iš aktinidijų gamins uogienes bei džemus, kaip ir iš kitos ūkyje auginamos produkcijos.

Uždera ir rekordinis derlius

Šis įdomus augalas kelis dešimtmečius auginamas Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Žemės ūkio akademijoje (ŽŪA). VDU ŽŪA docentė dr. Audronė Žebrauskienė sakė, kad 25 arų plantacijoje yra auginamos 4 margalapių aktinidijų veislės.

dr. Audronė Žebrauskienė

Kadangi aktinidijų derliui įtaką daro pavasarinės šalnos, jis kiekvienais metais skirtingas. Praėjusiais metais plantacijoje užderėjo tik 80 kg uogų, šiais metais buvo priskinta 250 kg. Tačiau buvo metų, kuomet plantacijoje užderėjo rekordinis 800 kg ir net 1 t derlius. Visos akademijoje išaugintos uogos keliauja į UAB „Rūta“. Docentė dr. A.Žebrauskienė sakė, kad aktinidijos – paklausios uogos, populiarėjančios tarp augintojų. Jas nedideliais kiekiais augina mėgėjai ir didesniais – profesionalai. „Užauginti aktinidijas – sudėtingas procesas, reikalaujantis daug pastangų ir laiko, nes krūmeliai gausiai derėti pradeda tik po 4 metų. Pirmųjų metų derlius menkas, o investicijos – didelės“, – tvirtino mokslininkė. Ji sakė, kad augintojai renkasi tiek margalapes, tiek smailialapes aktinidijas. Margalapės – dvinariai augalai: vyriški ir moteriški. Todėl mokslininkė patarė renkantis daigelius atkreipti dėmesį į šią biologinę savybę.

Trūksta žaliavos

Regina Survilienė, UAB „Rūta“ pirkimo skyriaus vadovė

Aktinidijų uogas superkame saldainių gamybai. Tačiau jų pasiūla labai maža. Kadangi žaliavos trūksta, gaminame ribotą kiekį produkcijos. Pastaruoju metu augintojai skambina ir domisi supirkimu, tačiau kol kas jokių pasiūlymų negavome. Mus domina tik margalapės aktinidijos vaisiai, kurie pagal vitamino C kiekį neturi sau lygių. Aktinidijų uogų supirkimo kaina priklauso nuo pasiūlos ir svyruoja nuo 2,5 iki 3 Eur/kg. Jei turėtume pakankamą kiekį šių uogų, galėtume plėsti asortimentą.

Paklausus produktas

juodsnukis 3

Vidas Juodsnukis, Lietuvos šeimos ūkininkų sąjungos pirmininkas

Daugiametis augalas – aktinidijos –tarp ūkininkų populiarėja. Jomis ūkininkai susidomėjo prieš kelerius metus, kuomet buvusiame Aleksandro Stulginskio universitete (dabar – VDU Žemės ūkio akademija) klausėsi paskaitų apie šiuos augalus ir įsigijo margalapių aktinidijų sodinukų. Minėtų aktinidijų derlius dvigubai mažesnis nei smailialapių, uogos – smulkios. Todėl savo reikmėms aktinidijas auginantiems žmonėms yra naudingiau rinktis smailialapes aktinidijas. Ūkininkai, auginantys šias uogas, džiaugiasi, kad jos yra paklausios tarp pirkėjų, nes tai – naujas produktas.

Rekomenduojami video