Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Orų pokyčiai – jau čia pat

Paskutinę kalendorinio pavasario dieną Lietuvos orus lems aukštesnio slėgio laukas. Diena beveik visur bus daugiau ar mažiau saulėta ir sausa, tik šiauriniame šalies pakraštyje po pietų pradės niauktis, o dienai baigiantis vietomis negausiai palynos. Vėjas šiandien bus šiaurinių krypčių, vidutinio stiprumo. Oras įdienojus sušils iki 15–20 laipsnių šilumos. Vėsiausia bus Kuršių nerijoje, o šilčiausia – Pietų Žemaitijoje ir Suvalkijoje.

Pirmąją vasaros dieną Lietuvą iš šiaurės pasieks nedidelis ir nelabai aktyvus ciklonas. Naktis bus gana debesuota, daug kur trumpai palis, tačiau jau vyraus nedidelis lietus. Vėjas besikeičiančios krypties, silpnas. Debesuota naktis bus gana švelni – 6–11 laipsnių šilumos.

Dieną minėtas ciklonas pamažu trauksis į Lenkiją, tad orai vėl taisysis: slėgis kils, daugės pragiedrulių, trumpai palis jau tik vietomis. Vėjas pasisuks iš pietryčių, rytų, bus vidutinio stiprumo. Aukščiausia temperatūra antradienio dieną daug kur sieks 14–19, labiau saulėtose vietovėse – iki 20 laipsnių šilumos.

Trečiadienį Lietuva pateks į sustiprėjusio Skandinavijos anticiklono pietinį pakraštį. Ir naktį, ir dieną šalyje bus nepastoviai debesuota, lietaus tikimybė nedidelė. Vėjas pūs iš rytų, šiaurės rytų, naktį bus silpnas, dieną – vidutinio stiprumo. Temperatūra naktį pažemės iki 5–10 laipsnių šilumos, dieną oras sušils iki 15–20 laipsnių. Nedaug orų sąlygos keisis ir ketvirtadienio naktį, visame krašte išsilaikys nepastoviai debesuoti, sausi ir ramūs orai, temperatūra nukris iki 6–11 laipsnių šilumos.

Ketvirtadienio dieną danguje prisirinks kamuolinių debesų, o popietę kur ne kur gali nulynoti trumpas, nedidelis lietutis. Nestiprus vėjas tebepūs iš šiaurės rytų, rytų. Temperatūra bus jau truputį aukštesnė: vyraus 18–20 laipsnių šiluma, kai kur oras sušils iki 21 ar 22 laipsnių.

Penktadienį anticiklonas pamažu ims silpnėti, tačiau aukštesnio slėgio laukas mūsų regione turėtų išsilaikyti dar beveik visą savaitgalį. Naktys prognozuojamos sausos, ramios ir gana šiltos. Dienomis temperatūra jau daug kur perkops 20 laipsnių, tačiau popietinėmis valandomis bent vietomis vėl neišvengsime trumpo lietaus, didės ir perkūnijų tikimybė.

Kada prasideda vasara? Birželis, liepa ir rugpjūtis iš tiesų yra kalendorinės vasaros mėnesiai. Tačiau klimatologijoje ir meteorologijoje terminių sezonų pradžia ir pabaiga vertinama kiek kitaip. Laikoma, jog vasara prasideda tuomet, kai pastovi vidutinė paros oro temperatūra peržengia ? 15 °C, ir baigiasi, kai pastovi vidutinė paros oro temperatūra nukrenta ? žemiau šios ribos. Taigi, remiantis standartine klimato norma (SKN, 1991–2020 m. vidurkis), meteorologinė vasara vidutiniškai Lietuvoje prasideda birželio 4 d., baigiasi rugsėjo 4 d., o vidutinė jos trukmė siekia 92 dienas.

Perskaičiavus SKN iš 1981–2010 m. į 1991–2020 m. paaiškėjo, jog pagal naująją SKN vasaros pradžia Lietuvoje tapo kur kas ankstesnė. Pagal 1981–2010 SKN, vasaros pradžia buvo birželio 11 d., o pabaiga – rugpjūčio 31 d. Pagal naująją SKN vasaros pradžia Lietuvoje vidutiniškai tapo net 7 dienomis ankstesnė, o pabaiga – 4 dienomis vėlesnė. Vasaros sezonas pailgėjo net 11 dienų.

Rekomenduojami video