Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Nužudymų statistiką sparčiausiai juodina alkoholis

„Akistata“, kas mėnesį apžvelgdama nužudymus Lietuvoje, vis skelbdavo, kad 2016-aisiais nužudymų, palyginus su ankstesniais metais, gerokai sumažėjo. Jeigu pernai, užpernai ir dar metais anksčiau buvo galima teigti, kad šalyje kas antrą dieną nužudoma po žmogų, tai 2016-aisiais mėnesio nužudymų vidurkis – 7–9 žmonės, arba po nužudymą kas 3–4 dienas. Bet gruodis pažėrė naujų žmogžudysčių, tarsi, kažkam panorėjus, stengtasi prisivyti senesnę juodąją statistiką. O per visus metus netrūko ir skandalingų žmogžudysčių.

Kalėdos pašiurpino

Vertinant pagal policijos įvykių suvestinėse užregistruotus nužudymus, Kalėdos buvo išties tragiškos: net 3 žmogžudystės per vieną – antrąją – Kalėdų dieną. Nuo žudikų rankų tądien krito 3 vyrai (41 m., 53 m. ir 70 m.). Visi šie nužudymai, užfiksuoti Tauragės rajone, Alytuje ir Šalčininkuose, yra, kaip juos vadina policininkai, buitiniai. Bene visais atvejais neapsieita be alkoholio. Iškart po šių įvykių dviem atvejais įtariamieji (33 m. ir 55 m. vyrai) buvo sulaikyti, o vienu atveju – ne.

Tuoj po Kalėdų Vilniuje, Arimų gatvėje esančioje landynėje, rasta nužudyta moteris (50 m.). Dėl to sulaikyti du įtariamieji.

Šios visos žmogžudystės įvykdytos praėjus trims dienoms po paskutinio Lietuvoje užregistruoto nužudymo, kai Vilkaviškio rajone, savo namuose Paežerių kaime, moteris (66 m.), kaip įtariama, mirtinai subadė savo gerokai jaunesnį sugyventinį (53 m.). Įtariamoji į areštinę buvo išvežta girta (1,48 promilės alkoholio kraujyje).

O šis nužudymas buvo įvykdytas praėjus dviem dienoms po ne tik Lietuvoje gerai žinomo bušido kovotojo Remigijaus Morkevičiaus (34 m.) nužudymo Kaune. Išpuolį prieš sportininką galima vadinti skandalingiausiu gruodžio mėnesio nužudymu šalyje ir vienu iš labiausiai rezonansinių Lietuvoje per visus 2016 metus.

Sportas ir kriminalai

Teisėsaugininkai šį nužudymą laiko skandalingu ne tik dėl to, kad nužudytas žinomas žmogus, bet ir dėl to, kad iškart po tragedijos nepavykus sulaikyti jokių įtariamųjų ir įžvelgtos organizuoto nusikalstamumo, kuriam jau seniai paskelbta ypatinga kova, apraiškos. R. Morkevičius, pravarde Morka arba Remyga, daugelį metų buvo žinomas ne tik sportininkams džiaugiantis sporto pasiekimais, bet ir Kauno policijos Organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos pareigūnams domintis nusikalstamu, arba gaujų, pasauliu Kaune. Mat Remyga pareigūnų buvo užfiksuotas bendraujantis su Kryžkelės gaujos, taip pat Vilijampolės nusikalstamo pasaulio atstovais.

Ir nors R. Morkevičius buvo daugkartinis Tailando bokso ir bušido kovų nugalėtojas, turnyrų pasauliniu mastu laimėtojas, keliolika kovų laimėjęs profesionalų ringe, iš kurių daugiau nei pusę – nokautais, tačiau plačiajai visuomenei šį sportininką labiau išgarsino jo kriminalinės „pergalės“.

Pirmiausia Remyga kurį laiką kone kasdien TV ekranuose šmėsčiojo 2013-ųjų pavasarį, kai kovo 22-ąją Kaune, Vilniaus gatvėje, būdamas neblaivus, staiga užpuolė nepažįstamą praeivę (20 m.), ėjusią iš kavinės su dviem vyresnėmis moterimis, ir pasišokėjęs įspyrė merginai į galvą, taip sutrikdydamas jos sveikatą ir išgąsdindamas. Tuoj pat sulaikomas policijos pareigūnų, boksininkas priešinosi.

Po to ši Remygos istorija vėl buvo eskaluojama, kai tų pačių metų gruodį jis buvo nuteistas už minėtą išpuolį prieš merginą. Teismas vyro pasigailėjo – paskyrė tik laisvės apribojimo bausmę 8 mėnesiams ir įpareigojo atlyginti merginai padarytą žalą.

Viešai atgailavęs R. Morkevičius tuomet kaltino tik alkoholį, staiga pavertusį jį monstru, ir prašė visuomenės nesmerkti jo po vienintelio įvykio.

Tačiau 2016-ųjų balandį Remyga vėl buvo žiniasklaidos „žvaigždė“ – jis įkliuvo dėl išpuolio Kaune, Rotušės aikštėje, prieš Didžiosios Britanijos pilietį. Tą vakarą boksininkas vėl buvo girtas, vėl savo jėgą demonstravo be jokios priežasties. Netrukus teismas už tai chuliganą nubaudė 30 parų arešto bausme.

O dar iki abiejų minėtų išpuolių R. Morkevičius jau buvo baustas už vagystę užsienyje ir už pasipriešinimą policijos pareigūnams. Galima apibendrinti: suko ne tuo gyvenimo keliu.

Sušaudė prie namų

Daugelio savo kolegų ir sporto gerbėjų sukritikuotas už tai, kad bokso ir kitokių kovų pamokas negarbingai naudoja prieš to nesugebančius žmones, po teismų R. Morkevičius galiausiai nutarė vėl grįžti į ringą ir aktyviai sportuoti, siekti naujų laimėjimų, sveikai gyventi, rūpintis savo šeima. Jaunas vyras turėjo vieną sūnelį dar iki bendro gyvenimo su Raimonda Orvydaite (30 m.), irgi auginančia vaikelį iš ankstesnių savo meilės ryšių, taip pat turėjo bendrą sūnelį su Raimonda ir jau laukė dar vieno bendro kūdikio. Tačiau dabar R. Morkevičius pats jau negalės džiaugtis esąs tėvas keturiems mažamečiams vaikams...

Boksininkas buvo sušaudytas gruodžio 21-osios vakarą Kaune, Šilainiuose, Baltų prospekte, kai po treniruotės parvažiavo namo, pasistatė savo automobilį ir jau suko laiptinės link. Daugiabučio gyventojai girdėjo poškėjimą, tačiau manė, kad tai nutrūktgalviai vaikai linksminasi prisipirkę petardų. Netrukus paaiškėjo, kad šaudė vienas ar keli žudikai, jau iš anksto laukę Remygos, kad nužudytų. Tai išduoda kelių (mažiausiai septynių) šūvių į žmogų žymės – pataikyta į kaklą ir krūtinę, gyvybiškai svarbias kūno vietas. Apšaudytas R. Morkevičius žuvo įvykio vietoje.

Įvairios versijos

Praėjus beveik savaitei po tragedijos, kai velionio urna su pelenais buvo pašarvota atsisveikinti su juo, policijos pareigūnai dar negalėjo pasigirti išaiškinę ir sulaikę R. Morkevičiaus įtariamą žudiką ar žudikus. Kadangi nusikaltimas yra mįslingas ir sudėtingas tirti, jį perėmė narplioti patys profesionaliausi kriminalistai – Lietuvos kriminalinės policijos biuro (LKPB) pareigūnai.

Tiriamos įvairios versijos: kad sportininkas buvo nužudytas dėl skolų, dėl keršto, kad galėjo būti įtrauktas į Kauno organizuotų nusikaltėlių gaujų tarpusavio konfliktus ir panašiai. Neatmetama ir tai, kad R. Morkevičiaus nužudymas gali būti susijęs su 2015-ųjų lapkritį Kaune įvykdytu kitu platų atgarsį sukėlusiu nusikaltimu – muzikos grupės „Naujos pupytės“ narės Vitos Jakutienės mylimojo Deimanto Bugavičiaus (26 m.) nužudymu. Deimantas sietas su Agurkinių gauja, o Remyga – su šios gaujos aršiais konkurentais. Įtariama, kad D. Bugavičius buvo nužudytas, nes bandė užimti „viercho“ vietą Pravieniškių pataisos namuose, kur jis tuo metu kalėjo. Kai D. Bugavičius išėjo į laisvę, jam galėjo būti keršijama. Ar į šią istoriją įsivėlęs ir Remyga, teisėsaugininkai kol kas nekomentuoja.

Banditai nebesivaržo

Aišku tik viena – Kaune banditai ima vis mažiau varžytis. Atsinaujina jau pamirštas laukinio kapitalizmo braižas, kai Daktarai ir Daškiniai šaudėsi vidury dienos ir žudė pirmuosius verslininkus. D. Bugavičius buvo nužudytas tokiu paros metu, kai prie daugiabučio namo galėjo būti ir daugiau praeivių. R. Morkevičius nušautas prie laiptinės durų apie pusę devynių vakaro – kai kiemuose daug vaikų. Ne vienas jų galėjo nukentėti nuo netaiklaus šaulio.

Beje, Šilainiuose nušautas ne vienas su gaujomis sietas veikėjas. Ir visa tai vyksta vos ne po Valstybės saugumo departamento Kauno skyriaus langais...

Premjeras Saulius Skvernelis, duodamas interviu Žinių radijo laidai „Pozicija“, teigė neabejojantis, kad R. Morkevičiaus nužudymo aplinkybės bus greitai atskleistos itin profesionaliai dirbančių pareigūnų. „Vyriausybė darys viską, kad to nebūtų. Naujasis Vidaus reikalų ministerijos vadovas dabar turės progą įvertinti pusmečio pokyčius policijoje. Žinant Kauno kriminalinės policijos, LKPB galimybes, šis nusikaltimas bus greitai atskleistas. Tačiau svarbu, kad egzistuoja tam tikros tendencijos. Mūsų tikslas – jog tokių nusikaltimų išvis nebūtų, tam būtų užkirstas kelias“, – kalbėjo premjeras.

Jog į Kauną grįžta santykius ginklais sprendžiančios grupuotės, liudija ir kovo 30-osios pavakare Šatijų kaime (Kauno r.), miškelyje prie molio karjero, įvykdyta žmogžudystė. Ten buvo rastas nukankintas ir nušautas 3 kartus teistas kaunietis Igoris Laškevičius (31 m.). Jis, anot pareigūnų, buvo priskiriamas Agurkinių gaujai, buvo jos lyderio Sauliaus Velečkos-Agurko bičiulis.

Dėl šio nužudymo gana greitai buvo suimti du įtariamieji („Akistata“ apie tai jau rašė). Abu jie, nusikalstamo pasaulio atstovai, teismo dienos laukia gyvendami laisvėje, nes iš už grotų buvo išleisti už 10 000 ir 20 000 eurų dydžio užstatus.

Sukrėtė metų pradžia

Iš viso 2016 metais iki gruodžio 31-osios, remiantis kasdien policijos rengiamomis paros įvykių suvestinėmis, Lietuvoje buvo užfiksuotos mažiausiai 107 žmogžudystės. Galutinis jų skaičius paaiškės tik kiek vėliau. Suprantama, jis bus kiek didesnis, nes būta ir tokių įvykių, kai žmogus buvo sunkiai sužalotas, todėl įvykių suvestinėse užfiksuotas sunkus jo sveikatos sutrikdymas, o vėliau tas žmogus mirė būtent dėl patirtų sužalojimų. Tuomet – jau nužudymas.

Palyginus su trejais ankstesniais metais, nužudymų Lietuvoje šiemet pastebimai sumažėjo – vis būdavo nuo 175 iki 189.

O gruodis šiemet tampa vienu „rekordininkų“, skaičiuojant nužudymus pagal mėnesius, nes tik vasarį Lietuvoje buvo užfiksuota 14 žmogžudysčių; gruodį – 13, o visus kitus mėnesius – po 7–9.

Kad nužudymai 2016-aisiais ir toliau šiurpins tautą, buvo galima spėti jau ir šių metų sausio 1-ąją bei 2-ąją, kai abi šias dienas buvo užfiksuota po įvykdytą žmogžudystę. Ypač šiurpus toks nusikaltimas buvo įvykdytas sausio 2-osios naktį Saviečių kaime (Kėdainių r.), kai socialiai remtinos daugiavaikės šeimos galva Aurelijus B. (36 m.), būdamas blaivus, vėlai vakare įtūžęs ant savo sugyventinės Linos (26 m.), šiai dėl smurto grėsmės išbėgus iš namo, paėmė ant rankų du savo jauniausius vaikučius – pusmečio Aureliją ir 2 metukų Justą – ir, nunešęs prie šulinio kieme, įmetė juos į 5 metrų gylio šulinį, kuriame vandens temperatūra tuo metu buvo apie 8–9 laipsnius.

Kai naktį namo sugrįžusi Lina pasigedo mažylių, vyresnieji vaikai (4 m. ir 6 m.) pasakė, kad jaunėliai išnešti. Tik tada buvo apžiūrėtas ir šulinys, kuriame išties surasti dviejų vaikučių lavonėliai. Juos iš šulinio ištraukė atvykę ugniagesiai gelbėtojai, tačiau sušalusių ir vandens prigėrusių mažylių atgaivinti jau nepavyko.

Šeima visai iškriko

Po šios tragedijos daug kritikos dėl socialiai remtinų šeimų priežiūros stokos sulaukė įvairios socialinės tarnybos, seniūnijų darbuotojai, tačiau šie tik tvirtino, kad tokių šeimų yra labai daug, o prie kiekvienos „pririšti“ po socialinį darbuotoją galimybių nėra. Labiausiai kaltinti linkta Aurelijaus B. sugyventinę, kuri vis gyveno su nuolat girtaujančiu ir smurtaujančiu vyru, neieškojo galimybės su vaikais atsiskirti nuo jo. Šiam galų gale alkoholis visai sujaukė protą, atėmė sveiką nuovoką, nors tragedijos minutę vyras ir buvo blaivus.

Du savo mažylius nužudžiusiam Aurelijui B. grėsė ir įkalinimas iki gyvos galvos, tačiau lapkritį Kauno apygardos teismas nustatė, kad Aurelijus B. nusikalto būdamas nepakaltinamas, negalėdamas suvokti ir valdyti savo veiksmų. Dėl to ligonis buvo pasiųstas gydyti į psichiatrijos ligoninę griežto stebėjimo sąlygomis. Kiek ilgai truks Aurelijaus B. gydymas, galima tik spėti.

Po šios tragedijos minėta šeima iškriko – Lina negali pati auginti savo vaikų, nes paaiškėjo, kad ir ji nevengia taurelės, stokoja įgūdžių tinkamai rūpintis savo atžalomis. Vaikučius laikinai, kol jų motinai apribotos motinystės teisės, globoja giminaičiai.

Vaikžudžių nemažėja

Savo mažamečius vaikus arba naujagimius 2016-aisiais nužudė dar mažiausiai 5 jų motinos: Jonavoje ir Kėdainiuose, Kauno, Pakruojo ir Raseinių rajonuose. Ir apskritai žmogžudystės pačioje artimiausioje aplinkoje – šeimoje – įvyksta vis dažniau ir dažniau. Šeima jau seniai nėra pagrindinė žmogaus vertybė, o daiktas neretai labiau vertinamas už šeimos narį...

Kokios naujagimių nužudymo priežastys, negali tiksliai atsakyti jokie specialistai. Daug kam neaišku, kodėl vis įvyksta vaikžudysčių, kai nuo 2009-ųjų pabaigos net dešimtyje Lietuvos miestų ir rajonų centrų veikia vadinamieji Gyvybės langeliai, kuriuose nenorimą naujagimį galima saugiai palikti be jokio baudžiamojo persekiojimo.

Skurdas, alkoholis, proto negalia arba viskas drauge – dažniausios vaikžudysčių priežastys, tačiau būna ir tokių atvejų, kai savo gimusius kūdikius nužudo nemenkų mokslų ragavusios, sveiko proto, tvarkingos, gražios, vyrų dėmesio nestokojančios moterys ar merginos.

Tėvai nužudo ir savo suaugusius vaikus, bet dėl to paprastai būna aiškesnės priežastys – alkoholis arba psichikos liga. 2016 metais alkoholis žudiku pavertė Balčiūniškių kaimo (Anykščių r.) gyventoją Andrių Diminą (67 m.). Po to šis vyras per pusmetį buvo ir nuteistas – už tai, kad namie per kilusį konfliktą peiliu mirtinai sužalojo savo posūnį (41 m.), A. Diminas spalį buvo nuteistas kalėti 7 metus. Kaltinamasis tikino, kad nužudyti posūnio nesiekė, tačiau jų bendravimas jau seniai buvęs priešiškas dėl posūnio nepaklusnumo, patyčių ir įžūlumo.

Dar vienas tėvas sūnaus žudiku po išgertuvių neseniai tapo Elektrėnų krašte, o vilnietis Miroslavas Š. (66 m.) birželį išgarsėjo net dviguba žmogžudyste – namie peiliu subadė ir žmoną (62 m.), ir dukrą (40 m.). Ši tragedija sukrėtė nelaimėlių kaimynus – visi jie, sužinoję, kas įtariamas dvigubu nužudymu, negalėjo patikėti, nes Miroslavą Š. pažinojo kaip mandagų ir darbštų žmogų. Tiesa, kai kurie žinojo, kad vyras jau buvo įkliuvęs ir dėl smurto prieš žmoną.

Daug ir tėvažudžių

2016 metais nestokota ir žmogžudysčių, kai suaugę vaikai tampa savo tėvų žudikais. Tokių nusikaltimų per metus buvo mažiausiai penki.

Sausį motinžudystė buvo įvykdyta Visagine: visaginietis (43 m.) smūgiais mirtinai sudaužė savo motiną (70 m.) jos bute. Po to jis savo bute peiliu susižalojo pats. Kaimynams iškvietus policininkus, vyras prisipažino negalįs toliau gyventi, nes nužudęs savo gimdytoją. Tai atrodė lyg kliedesiai, tačiau pareigūnai tuoj nuėjo į vyro motinos butą ir įsitikino, kad susižalojęs nelaimėlis nemelavo. Beje, dar kiek anksčiau jis du kartus jau buvo teistas dėl motinos sumušimo ir paskutinįkart pasiųstas atlikti 3 metų laisvės atėmimo bausmę. Tačiau nuteistasis apskundė nuosprendį ir laukė, kada skundas bus nagrinėjamas apeliacine tvarka. O belaukdamas nužudė motiną... Tuo metu smurtautojas buvo apsvaigęs nuo psichotropinių medžiagų.

Motinos žudiku 2016-ųjų vasarį tapo ir klaipėdietis (50 m.) – jis namie pasmaugė savo senutę motiną (82 m.). Apie tai tapo žinoma labai panašiomis aplinkybėmis, kaip ir Visagino atveju – kaltininkas pats pasisakė. Kodėl nužudė, kol kas jis dar neatsakęs ir teisme. Gali būti, kad šioje byloje klaipėdietis bus pripažintas nepakaltinamu, nes jis, anot tyrėjų, „vis kalbasi su dievais ir ateiviais“.

Taip pat vasarį tėvo (53 m.) žudiku tapo Dūkštų kaimo (Vilniaus r.) gyventojas (25 m.). Tragedija įvyko per išgertuves namie. Panašios tragedijos balandį ir lapkritį įvyko Kaune ir Tirkšlių miestelyje (Telšių r.): girtas sūnus (40 m.) peiliu nužudė savo tėvą (65 m.), o dukra (43 m.) mirtinai sumušė kartu gyvenusią savo motiną (83 m.). Kol kas įtariama, kad dukrą žudike pavertė paūmėjusi psichikos liga.

Po dvejas laidotuves

Savo namiškius 2016 metais žudė ir broliai bei seserys (taip buvo Šiauliuose, Kaune, Prienų krašte), tačiau dažniausiai šeimose mirtinai „kariavo“ sutuoktinių ir sugyventinių poros. Tokių nusikaltimų Lietuvoje pernai „Akistata“ priskaičiavo net per 20, o dažniausia jų priežastis – alkoholis, nepagarba, pavydas, kerštas.

Štai gruodžio viduryje tokia tragedija įvyko Tauragėje: įtariama, kad vyras (56 m.) nušovė savo gerokai jaunesnę sugyventinę (40 m.), o tada ir pats nusišovė. Įvykio vietoje buvo rastas ir pistoletas „TT“. Jis laikytas nelegaliai.

Nusižudžiusį žudiką kaimynai apibūdino kaip pavyduolį ir skandalistą. Pastaruoju metu teismas buvo jį įpareigojęs nesiartinti prie sugyventinės, su kuria jie augino mažametę dukrelę, mat užfiksuotas ne vienas smurto šeimoje atvejis. Tačiau moteris atleido vyrui. O tragedija poros gyvenimas baigėsi tą vakarą, kai moteris laiką leido bendradarbių vakarėlyje ir namo grįžo vėlai. Sugyventinis vakarėlyje nedalyvavo – matyt, giliai žalojamas savo pavydo ir įtarimų, kurpė planą „paauklėti“ sugyventinę. Tik ta „pamoka“ baigėsi dvejomis laidotuvėmis. Poros dukrelė liko gyventi su seneliais.

Panaši tragedija rugpjūtį įvyko Šiauliuose. Ten brolis (62 m.) peiliu nužudė savo dvynę seserį, o po to pats pasikorė. Abu mėgdavo išgerti, o kas konkrečiai pastūmėjo į šiurpią tragediją, dabar jau niekas nepaaiškins.

2016 metais Lietuvoje būta mažiau tokių nužudymų, kai tuo pačiu metu nužudomi du ar net daugiau žmonių. Be jau minėtų kelių tokių nusikaltimų šeimose, tokia dviguba žmogžudystė vasaros pabaigoje buvo įvykdyta Vilniuje – per išgertuves sugėrovų buvo nužudyti iškart 2 vyrai (33 m. ir 42 m.).

Girti, išgertuvės, alkoholis – tai žodžiai, kurie dominuoja žmogžudysčių aprašymuose. Tad ir pati dažniausia nužudymų priežastis aiški. Kartu turbūt lengvai spėjamas ir kelias, kuris padėtų išvengti tiek daug nužudymų kasmet.

Tik faktai:

2016 metais nuolat buvo linksniuojamos kelių įtariamų žudikų, kaltinamų dėl kelių žmonių mirties ankstesniais metais, pavardės, nes jau vyko teismo posėdžiai šiose bylose.

2017-ųjų sausio pabaigoje Šiaulių apygardos teismas turėtų skelbti nuosprendį vadinamajam Kražių skerdikui Rimantui Bekinčiui (58 m.); šis asocialus Kelmės rajono gyventojas gali būti pasiųstas kalėti iki gyvos galvos, kaip teismo paprašė kaltinantys prokurorai, jeigu teismas paskelbs įrodęs šio vyro kaltę dėl 2015-ųjų lapkričio pradžioje nužudytų 4 moterų.

Kauno apygardos teismas jau baigia nagrinėti ir marijampoliečio Tado Viselgos (36 m.) baudžiamąją bylą, kurioje šis vyras kaltinamas per 3 metus nužudęs savo tėvą ir dvi širdies drauges, nes siekęs pasiglemžti jų turto; yla iš maišo išlindo tik 2015-ųjų pradžioje.

Netrukus teismo nuosprendį turėtų išgirsti ir kaunietis Karolis Neoras (26 m.); jis kaltinamas irgi dėl turtų nužudęs 2 pagyvenusias kaunietes; abi moterys pradingo pernai sausį – jų kūnai nesurasti iki šiol.

 

Irena ZUBRICKIENĖ

Rekomenduojami video