Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Nuostoliai dėl liūčių gali siekti apie 40 mln. eurų

Nuo stiprių liūčių nukentėję Lietuvos ūkininkai dar šiemet gali sulaukti Europos Sąjungos (ES) paramos, sako žemės ūkio viceministras. Anot Rolando Taraškevičiaus, kol kas neaišku, kiek lėšų galima tikėtis.

„Pačios Europos Komisijos viduje buvo bandymas susitarti, kas yra atsakingas dėl tų nuostolių kompensavimo. Dabar dėliojasi, kad eurokomisaras Philas Hoganas vis dėlto padės mums“, – naujienų tarnybai BNS sakė R. Taraškevičius.

Lietuva su prašymu kompensuoti ūkininkų nuostolius į Europos Komisiją (EK) kreipėsi spalio pradžioje. R. Taraškevičiaus teigimu, neseniai EK atsiuntė klausimyną, padėsiantį nustatyti tikslesnius nuostolius.

„Dabar turime iš Žemės ūkio ir kaimo plėtros generalinio direktorato labai konkretų klausimyną apie situacijos vertinimą. Iki lapkričio 6 dienos turime atsakyti. Specialistai su tuo dirba dieną naktį. Iš savivaldybių plaukia informacija pagal patikslintą metodiką“, – teigė R. Taraškevičius.

Anot jo, EK sprendimas skirti paramą gali būti priimtas dar iki Kalėdų arba kitų metų pradžioje.

Pirminiais ministerijos duomenimis, nuostoliai dėl liūčių gali siekti apie 40 mln. eurų. Pasak R. Taraškevičiaus, tikslesnio nuostolių įvertinimo ministerija kol kas neturi.

Rugpjūčio–rugsėjo mėnesiais Lietuvoje iškrito maždaug dvigubai daugiau kritulių nei metinė jų norma. Apsemti ar neįvažiuojami plotai sudaro per 140 tūkst. hektarų žemės, kai kuriose savivaldybėse nenuimta daugiau kaip 50 proc. derliaus.

Rekomenduojami video