Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Nuo sausros nukentėję ūkininkai draustis neskuba: draudimo sąlygos – žvėriškos

Lietuva laukia Europos Komisijos (EK) atsakymo, kaip padėti nuo sausros nukentėjusiems ūkininkams. Žemės ūkio ministerija į EK kreipėsi pirmadienį. Naujausiais duomenimis, stichinė sausra alina 11 šalies savivaldybių.

„Kadangi mūsų ūkininkai, kaip ir kitų Europos Sąjungos šalių narių ūkininkai, gauna europinę paramą, natūralu, kad reikia pasiekti tam tikrus rodiklius – tiek produktyvumo, išauginti tam tikrą dalį produkcijos, tiek ekologijos, palikti laukus pūdyti ir t. t. Dėl sausros kai kurie tie rodikliai bus nepasiekti, mes tą jau dabar galime prognozuoti, ir dėl to kreipėmės į EK prašydami netaikyti už tai sankcijų“, – aiškino žemės ūkio ministras Giedrius Surplys.

Ministro teigimu, Lietuva savo poziciją derino su Latvija ir Estija ir savo raštą EK išsiuntė pirmadienį. Pasak jo, ir daugiau ES šalių yra nukentėjusios nuo sausros.

Su ES komisaru Liuksemburge kalbėjęs žemės ūkio ministras G. Surplys tikisi palankaus Lietuvos ūkininkams EK atsakymo.

Nors valstybė kompensuoja net 65 proc. draudimo įmokos, ūkininkai, pasak ministro, nedraudžia savo ūkių dėl nepalankių draudimo sąlygų.

„Jie kalba, kad draudimo sąlygos yra žvėriškos. Lietuvoje turime vieną bendrovę, kuri teikia tą paslaugą. Ta bendrovė yra ne Lietuvos, o Vokietijos. Draudimo sąlygos yra tokios, kad tu turi parodyti, jog tau žuvo visas derlius, 100 proc., o taip nebus dėl sausros – žus gal 20–30 proc. derliaus. Tu turi parodyti, iš kur pirkai sėklas, trąšas, tu turi atitikti labai griežtas sąlygas ir, kaip man sakė vienas ūkininkas, ta draudimo išmoka, kai tu kaupi 10–20 metų, ji tikrai yra ne tokia, kad tave patenkintų, ir tu sumoki už draudimą daugiau, negu sausros atveju gautum“, – tikina G. Surplys.

Rekomenduojami video