Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Norinčiųjų dirbti kaime vis mažiau

Sunkiai ir sudėtingai javapjūtei baigiantis, prasideda daržo ir sodo derliaus ėmimo sezonas. Nors lietus daržininkams ir sodininkams padarė kur kas mažiau žalos nei grūdų augintojams, vis dėlto ir šis sektorius susiduria su sunkumais. Vienas jų – rasti sezoninių darbininkų. Mat norinčiųjų dirbti kaime vis mažiau.

petronis

Vitalijus Petronis, Anykščių r. sodininkas

Sodo derlius šiemet, sakyčiau, vidutinis. Mūsų krašte didelio drėgmės pertekliaus nebuvo, mes dar jaučiame pernykštės sausros padarinius. Iki šiol neatkurtas požeminio vandens lygis. Aišku, dabar, kai skiname derlių, lietaus nereikėtų.

Džiaugiamės, kad sezoninių darbuotojų galime priimti pagal paslaugų kvitus. Toks supaprastintas įdarbinimas – išsigelbėjimas per sezoninį darbymetį. Žinoma, problemų yra, nes kaime beveik nebelikę darbingo amžiaus žmonių. Manau, ne pro šalį būtų studentijos talkos. Tai būtų naudinga ir žemės ūkio produkcijos gamintojams, ir pačiam jaunimui.

Obuolių kol kas nepardavinėjame, vežame į sandėlius. Mūsų vartotojai mėgsta lietuviškus vaisius, tad išparduosime. Norėtųsi, kad lietuviški obuoliai daugiau kainuotų, tačiau tenka konkuruoti su pigesne lenkiška produkcija.

zenonas_markauskas

Zenonas Markauskas, Marijampolės sav. ūkininkas – 400 ha grūdų ūkio savininkas.

Šie metai labai sudėtingi ir neprognozuojami. Net oro prognozių niekas neatspėdavo. Arti ar sėti reikia – vis šlapia, tad ne kiekvieną dieną į drėgną ir molingą dirvą pavykdavo įvažiuoti. Šiuo metu darbymetis jau į pabaigą. Baigėme sėti žieminius rapsus.

Tiksliai pasakyti, koks buvo derlius, galėsime pasakyti tik gruodžio–sausio mėnesiais, kai grūdus išvešime ir parduosime. Mūsų ūkiui šiek tiek mažiau problemų iškilo nei kitiems ūkininkams, nes turime visą būtiniausią žemės ūkio techniką. Esame įsirengę džiovyklą, todėl galėjome išsaugoti neblogą grūdų kokybę. Iš 1 400 t kviečių apverktinos kokybės yra tik 30 t. Nemažai nuostolių pridarė žiema – visiškai iššalo 35 ha rapsų ir 4 ha kviečių, juos teko atsėti. Visi kiti pasėliai tik praretėjo.

Mūsų kraštuose molingos žemės. Jos derlingos, kai palankūs orai, bet kai oro sąlygos tokios kaip šiemet, žemė grumstuota. Tenka traktoriui su šiuolaikiškais agregatais per lauką važiuoti penkis kartus, nors ankstesniais metais užtekdavo sėjai žemę išdirbti du kartus. Jei į grumstus ketini sėsi, tai geriau visai nesėti. Kai leisdavo oras, ištisomis paromis dirbdavome.

 

Kalbino Vida Tavorienė, Rima Kazakevičienė

Rekomenduojami video