Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Neprognozuojamas klimatas keičia sėjos filosofiją

Mokslininkų teigimu, žiemines kultūras geriausia pasėti optimaliu laiku: nuo rugpjūčio pabaigos iki paskutinių rugsėjo savaičių. Tačiau kai kurie žemdirbiai dėl oro sąlygų ir kitų veiksnių žieminių kviečių sėją baigė tik praėjusią savaitę.

Darbai vėlavo

Gamtos pokyčiai keičia ir ūkininkų nuostatas. Kai kurie jų mano, kad laikas prisiderinti prie naujų klimato sąlygų, keisti nusistovėjusius standartus ir žiemkenčių sėją stumti netgi lapkričio pradžiai. Jei bus nepalanki žiema, augalai mažiau nukentės, nes bus silpniau iškeroję.

Specialistai tvirtina, kad žieminius rapsus geriausia pasėti iki rugpjūčio 25-osios, žieminius javus – pirmoje rugsėjo pusėje. Kaip darbai vyko šį rudenį? Iki rugsėjo 23 dienos ūkiuose pasėta apie 450 tūkst. ha žieminių kviečių, iki rugsėjo pabaigos – apie 158 tūkst. ha, o spalio pradžioje –  apie 27,6 tūkst. ha. Dabartiniais duomenimis, žieminiais kviečiais jau apsėta 621 036,15 ha.

Chemcentro stendasagronomės d

Pasak prof. Albino Šiuliausko, šiais metais dauguma ūkininkų dėl užsitęsusios javapjūtės ir lietingų orų nespėjo paruošti dirvų, skirtų žieminiams rapsams sėti. Dirvos tuo metu buvo per šlapios, ūkininkai negalėjo su traktoriais ir sėjamosiomis įvažiuoti į laukus. Jiems buvo patarta šiek tiek vėlinti sėją. Iki rugpjūčio 25 dienos (žieminių rapsų sėjos optimalaus laiko pabaigos) žemdirbiai buvo pasėję beveik pusę planuotų žieminių rapsų. Gana daug ūkininkų šį rudenį žieminius rapsus baigė sėti pirmosiomis rugsėjo dienomis.

Nieko blogo

Nereikia manyti, kad vėlyva sėja pakenks ateinančių metų derliui. Žieminius kviečius praėjusią savaitę baigė sėti keli Žemaitijos ūkininkai. Jie teigė, kad jei lapkritis bus drėgnas ir šiltas, kviečiai išsivystys gerai. „Čia nei stebuklas, nei anomalija. Žieminius kviečius vėliau pasėjome ir praėjusiais metais. Pastebėjome, kad kaimyniniuose ūkiuose anksčiau pasėti žiemkenčiai šiltą rudenį visuomet perauga“, – kalbėjo pašnekovai.

Anot agronomės dr.Marijos Čižauskienės, tie ūkininkai, kurie žieminius rapsus ir kviečius sėjo į šlapią dirvą ir jos gerai neparuošė, jau šiandien turi problemų. Pasėliai tuose ūkiuose sudygo netolygiai. Mokslininkė sakė, kad ūkininkai, ypač tie, kurie augina cukrinius runkelius, vėlina žieminių kviečių sėją. „Aš padrąsinu ūkininkus nebijoti ir sėti žieminius kviečius iki spalio 25 dienos. Jei žiemojimo sąlygos bus nepalankios, geriau išgyvens tie augalai, kurie turi mažiau vegetatyvinės lapų  masės, negu tie, kurie turi pakankamai išsivysčiusias šaknis“, –  sakė dr. M.Čižauskienė.

Laikosi terminų

Ukmergės rajono ekologinio ūkio šeimininko Valentino Genio nuomone, sėją vėlinantys ūkininkai – naujos filosofijos šalininkai. Pašnekovas mano, kad žemdirbiai, atidėdami sėją net iki lapkričio mėnesio, smarkiai rizikuoja, be to, jie  priversti didinti sėklų normą. Pats V.Genys visuomet laikosi optimalių sėjos terminų: žieminius rapsus baigia sėti iki rugpjūčio 25, rugius – iki rugsėjo 15, kviečius – iki rugsėjo 25 dienos. Ūkininkas taiko neariminę žemdirbystę, todėl jokių trukdžių sėjos laikotarpiu nepatiria. Šiais metais jis pastebėjo, kad dėl sausros  ūkyje šiek tiek vėlavo kviečiai sudygti, tačiau dabar pasėlis – gražus. Jis pasėjo 30 ha žieminių rugių ir speltos kviečių. Tai – sėkliniai sklypai.

Chemcentro stendas2

To paties rajono ūkininkas Zenonas Vaičiulis sakė, kad 250 ha žieminių rapsų ir 100 ha kviečių pasėjo laiku. Anot ūkininko, jis suvėlina pasėti tik tada, kai dėl lietaus negali įvažiuoti į laukus. Vėliausiai žieminius kviečius jam yra tekę sėti spalio pradžioje.

Sėjos niekada nevėlina ir kupiškėnas Jonas Pakalnis. Rugsėjo viduryje jis pasėjo 350 ha žieminių kviečių.  Pašnekovas teigė nežinantis, iš kur atėjusi mada dabartinių veislių žiemkenčius sėti vėliau. „Jokios agrotechnikos priemonės negali pakeisti normalios sėjos. Ją reikia baigti laiku“, – teigė J.Pakalnis.

Skirtingi sezonai

Vienas pirmųjų sėjos darbus pradėjo Panevėžio rajono ūkininkas Antanas Zopelis.  Žieminius kviečius jis pasėjo rugsėjo viduryje, žieminius rapsus – rugpjūčio pabaigoje. A,Zopelis pripažino, kad keletą kartų jam teko vėlinti sėją, tačiau tokių atvejų, kad sėja užsitęstų iki lapkričio mėnesio, dar nebuvo. „ Manau, tie ūkininkai, kurie žiemines kultūras pasėja vėliau, o pavasarį jas patręšia, didelių nuostolių nepatiria. Juk kiekvieni metai – skirtingi, todėl tam tikro apibrėžimo, kokiu laikotarpiu geriausia sėti žiemines kultūras, nėra ir negali būti. Žemdirbiai visada orientuojasi pagal esamą situaciją“, – pridūrė ūkininkas.

Z.Vaičiulis teigė, kad jis laikosi sėjos terminų, ją suvėlina tik tada, kai dėl lietaus negali įvažiuoti į laukus.

Biržų rajono ūkininkas Henrikas Bertulis, nors sėjos nesuvėlino, nusivylė žieminių kviečių pasėliais, kurie molingame dirvožemyje dėl sausros ant kalniukų nesudygo. Pasak jo, pavasarį jo žieminių kultūrų laukai bus margi, todėl tikriausiai reikės juos atsėti vasarinėmis kultūromis. „Kas iš to, kad žiemkenčius pasėjau laiku. Kiti metai jau užprogramuoti nesėkmei. Dar neaišku, kuriuos laukus reikės užarti ir atsėti, o kuriuos – palikti. Šiuo metu dar neaišku, kiek žieminėms kultūroms bus pakenkusi sausra. Rapsai dar spėjo sudygti, nes rugpjūtį dirva buvo drėgnesnė“, – pasakojo H.Bertulis.

Įžvelgia riziką

Dr. Stanislava Maikštėnienė,

Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro Joniškėlio bandymų stoties direktorė

Pastaruoju metu ūkininkai, atsižvelgdami į šiltėjantį klimatą, vėlina sėją, juolab kad šių metų sąlygos ne visuose rajonuose buvo sėkmingos sėjai. Šiuos darbus atidėjo ir tie žemdirbiai, kurie vėlokai nukūlė derlių.

Žieminių kultūrų sėjai nepalankiausios sąlygos buvo Šiaurės Lietuvoje. Ten po gausaus lietaus rugpjūčio mėnesį ir po sausros rugsėjį žemdirbiams buvo sunku įdirbti žemę. Pasvalio ir Biržų krašte derlius buvo nuimtas vėlokai, po sėjos tęsėsi sausoki orai, todėl žieminių kultūrų pasėliai, ypač sunkesniuose dirvožemiuose, sudygo prastokai. Lengvesniuose dirvožemiuose žieminiai rapsai ir žieminiai kviečiai pasėliai gražiai atrodo.

Aš manau, kad tie ūkininkai, kurie sėja žieminius kviečius rugsėjo pabaigoje, rizikuoja, ypač kai nusistovi sausi orai, nes nėra paskatinimo dygti.

Faktai

Žieminių pasėlių plotai, ha

Kviečiai  621036,15

Rapsai 122386,68

Kvietrugiai 86328,44

Miežiai 4498,06

Rugiai  32081,25

 

 

Rekomenduojami video