Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Neatsargiųjų šuliniuose laukia giltinė

Liepos pabaigoje Šakių rajone, už kilometro nuo Kriūkų miestelio esančiame Joginiškių kaime,

tvarkydamas kanalizacijos šulinį, metano dujomis mirtinai apsinuodijo Juozas N. (56 m.), vietos ugniagesys gelbėtojas. Tą pačią dieną Latvijoje, Duobelės savivaldybės Jaunberzės valsčiuje esančiame Makleri ūkyje, žuvo net keturi žmonės, apsinuodiję panašiomis dujomis.

Sukniubo šulinyje

Joginiškių kaime gyvenusį Juozą N. pražudė jo paties sodyboje po namo langais esantis nuotekų šulinys. Ugniagesiui gelbėtojui Juozui tą dieną buvo išeiginė ir jis nusprendė išvalyti prie sodybos esantį nuotekų šulinį. Patyręs ugniagesys tą šulinį valė ne kartą ir puikiai žinojo, kad tai – pavojinga, todėl, atrodo, ėmėsi visų atsargumo priemonių. Atkėlė šulinio dangtį ir paliko jį kuriam laikui atidengtą , kad skersvėjis išvėdintų. Tačiau vyras neatkreipė dėmesio į tai, kad tą dieną nebuvo jokio vėjo ir oras šuliny beveik nejudėjo, o nuodai tarsi kybojo ore. Aišku, pagal saugumo technikos taisykles dar reikėjo pasikviesti ir kaimyną, o lipant į šulinį apsirišti virve. To Juozas nepadarė.

Kanalizacijos šuliniuose dažniausiai apsinuodijama metano dujomis – mat šios dujos kaupiasi uždaroje erdvėje, kur vyksta tam tikri puvimo procesai. Tad dažniausiai ir nukenčia be apsaugos priemonių į tokius šulinius nusileidę žmonės. Taip atsitiko ir šį kartą. Juozas įlipo į šulinį ir, įkvėpęs kelis kartus, neteko sąmonės. Kai žmona pastebėjo, kad vyras sukniubęs šulinyje, jau buvo prabėgusios kelios minutės. Išsigandusi moteris ėmė šauktis pagalbos.

Atgaivino kaimynė

Netrukus prie šulinio jau buriavosi kaimynai. Vienas jų, pas tėvus iš Vilniaus atvažiavęs sūnus Antanas, puolė į šulinį, tačiau ir jam kaipmat pasidarė bloga. Jį ištraukė kaimynai, kurie jau suprato, kad šulinyje – pavojingos dujos ir ten lipti be specialių priemonių negalima. Šulinyje nualpusio Juozo žmona verkdama maldavo kaimynų, kad šie ką nors darytų, tačiau buvo įmanoma tik laukti pagalbos. Atskubėjusi medikė Sniegė Liutkuvienė puolė gaivinti vyrų ištrauktą Antaną.

Kriūkų gaisrininkai atvažiavo gan greitai, tačiau ir šie neturėjo specialių dujokaukių su deguonimi. Vienas ugniagesys Vidas G. užsidėjęs kaukę įlindo į šulinį, tačiau jam kaip mat pasidarė silpna. Jį dar spėjo sugriebti ir iš šulinio ištraukti čia pat buvę žmonės. Jį irgi ėmėsi gaivinti S. Liutkuvienė. Vėliau kaimynai sakė, kad tiek ugniagesys, tiek Antanas liko gyvi daugiausia šios moters pastangomis.

Per tą laiką iš Šakių atvažiavo ir ugniagesiai gelbėtojai turintys kvėpavimo aparatus ir kaip mat ištraukė sodybos šeimininką. Jį dar bandė gaivinti medikai, tačiau pastangos buvo bevaisės. Vyras jau buvo miręs. Antaną su Vidu medikai išvežė į ligoninę. Po kiek laiko jie buvo išleisti namo.

Nebuvo ventiliacijos

Latvijoje Makleri vienkiemyje tragedija įvyko ne privačioje sodyboje, o pieno ūkio tvarte. Avarija įvyko, kai mėšlas iš tvarto vamzdžiu buvo šalinamas į specialią talpą. Vienu metu vamzdis užsikimšo. Bandantys pašalinti gedimą darbininkai pabandė mėšlą transportuoti į priešingą pusę. Ir atsitiko panašiai kaip atsitinka atidarius šilto šampano butelį. Susikaupusios dujos dideliu spaudimu įsiveržė į uždarą patalpą ir pasklido aplinkoje.

Šiaip mėšlas visiškai nepavojingas, o štai jį ilgiau laikant suaktyvėja biologiniai procesai, kurių metu kyla mėšlo temperatūra ir ima gausiai išsiskirti kenksmingos dujos. Užtenka du tris kartus įkvėpti tokių dujų ir žmonės netenka sąmonės. Todėl patalpose neturi būti gyvulių, privalo veikti visos tvartų vėdinimo sistemos, atidaryti vartai ir langai. Jei nėra geros ventiliacijos, tokioje patalpoje iki nelaimės vos kelios minutės. Nelieka deguonies ir žmonės akimirksniu uždūsta.

Tvarte, kuriame įvyko nelaimė, nebuvo ventiliacijos. Tad gedimą šalinę trys vyrai ir moteris žuvo iš karto, dar trys – vyras (36 m.) ir du žuvusiosios vaikai: berniukas (10 m.) ir mergaitė (13 m.) – pateko į ligoninę. Moteris vaikus buvo atsivedusi į talką. O namuose mamos laukė dar keturi vienas už kitą mažesni vaikai. Tad našlaičiais tą dieną liko net šeši vienos šeimos vaikai.

Ūkininkai sako, kad į tokią situaciją žmonės pateko iš didelio vargo. Latvijoje karves auginantys ūkiai taip nustekenti, kad neturi pinigų nei geresniems įrengimams, nei naujesnei technikai, nei galų gale darbininkams pasisamdyti. Todėl vienkiemyje ir dirbo vaikai, o kiti darbininkai irgi nebuvo įforminti, nebuvo susipažinę su saugumo technikos taisyklėmis. „Kai mums už litrą pieno moka tik po 15 centų, tai pinigų nelieka nei apsaugos priemonėms, nei kvalifikuotiems specialistams, – sakė ūkio savininkas, kuriam dabar pradėtas ikiteisminis tyrimas.– Fermai buvo pažadėta Europos Sąjungos pagalba, tačiau šiuo metu ji nemoki ir aš pats kreipiausi į teismą dėl bankroto bylos iškėlimo. Tačiau nemelžtų ir nešertų karvių nepaliksi, joms nepasakysi, kad bankrutavau“.

Kaip pranešė Valstybinės policijos atstovas Dairis Anučinsas, ikiteisminis tyrimas pradėtas dėl saugumo technikos pažeidimų, jei tai sukėlė žmogaus mirtį. Pagal Latvijos įstatymus už tai numatytas laisvės atėmimas iki 5 metų, areštas arba piniginė bauda. Įtarimai pateikti ūkio savininkui Edgarui Maklersui (38 m.). Nelaimingą atsitikimą tiria ir Valstybinė darbo inspekcija. Per pirmąjį pusmetį Latvijoje darbe žuvo 16 žmonių.

Duobelės savivaldybė kiek galėjo padėjo žuvusiųjų šeimoms, tačiau tų pinigų – ašaros. Vieno iš žuvusiųjų giminaitė paskambino iš Anglijos ir sakė, jog neturi jokių galimybių grįžti į laidotuves. Panašų laišką socialiniuose tinkluose parašė ir kito žuvusiojo duktė Laura. Mergina rašo: „Dabar mes esame Didžiojoje Britanijoje. Kreipiuosi į visus prašydama pagalbos – gal kas važiuojate į Latviją automobiliu ir galite parvežti ar paaukoti pinigų bilietui, kad galėčiau nuvažiuoti į tėvo laidotuves. Aš tik ką atvažiavau užsidirbti pinigų ir šiuo metu neturiu už ką nusipirkti bilieto“.

Iš kitų nesimokoma

Dabar vėl sugrįžkime į Lietuvą. Kad kanalizacijos dujos yra pavojingos ir kad lendant į kanalizacijos šulinius būtina laikytis saugumo technikos taisyklių, esame kartoję ne kartą, tačiau praėjus kuriam laikui žmonės pamiršta tykančius pavojus.

Medikai pabrėžia, kad apsinuodijimas metano dujomis yra labai pavojingas, nes uždaroje patalpoje jų įkvėpęs žmogus praranda sąmonę, susižaloja griūdamas.

Be metano, kanalizacijos šuliniuose gali kauptis ir cianidai, ir sieros vandenilis, ir chloras. Įkvėpęs tokių dujų žmogus akimirksniu praranda sąmonę, ir, jeigu skubiai nesuteikiama pagalba, gali mirti. Be to, pravartu žinoti, kad tokios dujos ne tik toksiškos, bet ir sprogios. Todėl pagal saugumo technikos taisykles net rūkyti prie atidengto kanalizacijos šulinio galima tik už 5 metrų.

Darbus rezervuaruose turi atlikti brigada, susidedanti ne mažiau kaip iš trijų darbuotojų. Kiekvienam rezervuare dirbančiam darbuotojui skiriami du išorėje stebintys darbuotojai. Rezervuarai, prieš lipant į juos, turi būti išvėdinti atidarant landas arba mechaniniu būdu tiekiant orą. Prieš leidžiantis į rezervuarą, dujų analizatoriumi privaloma patikrinti pavojingų dujų ir deguonies koncentraciją.

Pateko į spąstus

Labai panaši situacija kaip Šakių rajone pernai atsitiko Rokiškio rajone, Kamajų seniūnijoje, Salų kaime. Čia Tujų gatvės vieno namo kieme užsikimšo kanalizacija. Sigitas S. (40 m.) į talką pasikvietė kaimyną Deimantą G. (23 m.), kuris, kaip jaunesnis, pirmasis ir nusileido į maždaug keturių metrų gylio šulinį. Tačiau padirbėti vyras nespėjo, nes šulinyje buvo susikaupę metano dujų. Kelis kartus jų įkvėpęs jaunasis vyras tespėjo pasakyti, kad jam silpna ir susmuko. Nieko nelaukdamas ir, kaip paprastai tokiais atvejais būna, daug negalvodamas, Sigitas puolė gelbėti ir... įkliuvo į tuos pačius spąstus. Įkvėpęs pavojingų dujų vyras irgi susmuko šulinyje.

Laimė, kad tai, kas įvyko, pamatė Sigito namiškiai. Žmona ir dukros puolė šauktis pagalbos – ir pas kaimynus, ir skambinti pagalbos telefonu. Pirmasis atskubėjo kaimynystėje gyvenantis ūkininkas Kazimieras. Tačiau šis vyras nepuolė kaip nuogas į dilgėles ir, įvertinęs situaciją, pasielgė labai protingai. Jis iš savo namų atvairavo traktorių ir per žarną ėmė leisti orą į kanalizacijos šulinį taip sumažindamas dujų koncentraciją. Jam padėjo ir iš kito miestelio galo tuoj pat atskubėjęs jo giminaitis Valdas su žmona.

Per tą laiką atskubėjo ir Kamajų ugniagesiai, tačiau jie kaip ir kolegos Kriūkuose, neturėjo kvėpavimo aparatų, tad pagal instrukciją net neturėjo teisės leistis į šulinį. Tačiau gelbėtojas Gintautas negalėjo žiūrėti, kaip miršta kaimynai, ir nusprendė rizikuoti. Jis apsirišo virve ir nusileido į šulinį. Viršuje laukę vyrai buvo pasiruošę jį bet kurią minutę ištraukti į viršų. Rizika pasiteisno – Gintautas aprišo virvėmis viršuje gulėjusį Sigitą ir visi bendromis pastangomis ištraukė į viršų, o Valdo žmona nieko nelaukdama ėmė gaivinti vyrą. O tuo metu į nelaimės vietą atskubėjo ir ugniagesiai gelbėtojai iš Rokiškio. Jie su kvėpavimo aparatais įlipo į šulinį ir ištraukė Deimantą.

Kol atvyko medikai, kaimynai nelaimėlius kaip įmanydami gaivino. Abu jie buvo nugabenti į Panevėžio ligoninę ir paguldyti į reanimacijos skyrių, jų gyvybės buvo išgelbėtos. Galima teigti, kad šie vyrai antrą kartą gimė kaimynų pastangomis. Jei ne jie, atvykę gelbėtojai, ko gero, vyrus jau būtų radę nebegyvus.

Žuvo net keturi

Prieš kelerius metus Pasvalio rajone, Talačkonių kaime, gelbėdami vienas kitą, kaip ir Latvijoje, žuvo net 4 žmonės.

Tuokart sodybos šeimininkas Jonas R. (61 m.) kartu su žentu Sauliumi Ž. (33 m.) irgi valė vietinės kanalizacijos šulinį. Pritraukus traktoriaus cisterną nuotekų, šeimininkas kopėčiomis nusileido į šulinį kažką pavalyti ir tuoj pat apalpo. Tai pamatęs Saulius puolė gelbėti uošvio, tačiau ir jo laukė toks pat likimas. Tragiškai besiklostančius įvykius pamatė iš namo išbėgusi Sauliaus žmona Daiva. Ji iškvietė greitąją, o išgirdę jos šauksmus į pagalbą atskubėjo kaimynai Sigitas (39 m.) ir jo žmona Dalia. Nedvejojęs nė akimirkos vyriškis puolė gelbėti kaimyną ir jo žentą, tačiau taip pat prarado sąmonę. Klykdama iš siaubo jo žmona Dalia puolė į šulinį ir taip pat neteko sąmonės. Gerai, kad moterį spėta apjuosti virve, tai ją tuoj pat ištraukė kaimynai.

Dalią pavyko ištraukti iš mirties nagų, tačiau šulinyje užduso atbėgęs gelbėti nelaimėlių ir Sauliaus tėvas Algis (57 m.). Net 4 gyvybes nusinešęs nuotekų šulinys buvo įrengtas šalia ūkinio pastato, jame buvo susikaupę nuodingų dujų.

Neturėjo įrangos

Keturių žmonių žūtis – itin retas įvykis, tačiau po vieną ar du žmones, mirtinai apsinuodijusius tokiuose šuliniuose, yra buvę ne kartą. Veprių miestelyje (Ukmergės r.), įlipęs į kanalizacijos šulinį, užduso Raimondas M. (57 m.).

Vepriuose, viename Pergalės gatvės daugiabutyje nuolatos užsikimšdavo kanalizacija. Gyventojai, nesulaukę pagalbos iš komunalinių tarnybų, nusprendė kanalizaciją išsivalyti patys. Juolab, kad jau ne vieną kartą buvo tai darę. Visų galų meistras Raimondas M., niekada neatsisakydavęs žmonėms padėti, ir šį kartą atėjo į pagalbą. Keli vyrai nustūmė kanalizacijos dangtį ir Raimondas įsiropštė vidun. Deja, net nespėjęs ką nors padaryti, vyras be sąmonės susmuko. Kartu buvę vyrai tik šokinėjo aplink ir nieko negalėjo padaryti. Raimondas į šulinį įlindo neprisirišęs virve, be dujokaukės. Likę viršuje nepagalvojo apie nelaimę ir neturėjo jokių gelbėjimo priemonių. O ir įlisti į kanalizacijos šulinį ne kiekvienas galėjo: vienas buvo per stambus, kitas pabandė lįsti, bet ir pats vos neužduso. Sužinojusi apie nelaimę prie šulinio atskubėjo Raimondo žmona Laimutė M. (56 m.), kuri ryžtingai, nepaisydama grėsmės dėl savo gyvybės, puolė gelbėti vyrą. Deja, moteris irgi susmuko be sąmonės. Tačiau kaimynai Laimutę dar šiaip ne taip sugebėjo ištraukti iš šulinio.

Per tą laiką atvažiavo greitoji medicinos pagalba. Tačiau ir medikai neturėjo nei dujokaukių, kad galėtų lįsti į šulinį, nei kitos kvėpavimo įrangos. Ir tik atvykę gelbėtojai ištraukė vyrą. Deja, medikai jau niekuo jam padėti nebegalėjo.

Dukra liko be tėvo, žmona – be vyro, o miestelis – be mielai į talką atskubančio žmogaus.

Pavojingas gręžinys

Širvintų rajone Družų kaime du vyrai taip pat mirtinai apsinuodijo šulinyje susikaupusiomis metano dujomis.

Gintaras G. (36 m.), su šeima gyvenęs pas motiną, pabandė išsiaiškinti, kodėl jau kelios dienos į namus neatbėga vanduo. Kartu su dviem savo dukterimis jis nuėjo prie gręžinio, kuriame buvo įrengtas siurblys ir kuriuo vanduo buvo paduodamas į namą. Vyras nuėmė šulinį dengiančias skardas ir ėmė leistis žemyn. Staiga mergaitės pamatė, jog tėvas ėmė garsiai kvėpuoti ir nusmuko žemyn. Į dukterų klausimus Gintaras nieko neatsakė. Išsigandusios mergaitės puolė kviesti pagalbos.

Greičiausiai į nelaimės vietą atskubėjo netoliese gyvenęs kaimynas Rolandas D. (26 m.). Jis puolė į šulinį, tačiau ir jam sutriko kvėpavimas, vyras susmuko ant Gintaro kūno.

Abiejų žuvusiųjų kūnus iš maždaug 12 metrų gylio šulinio dugno ištraukė iškviesti Širvintų ugniagesiai.

Gelbėtojai į šulinį leidosi vienas po kito užsidėję specialias kaukes, bet ir jiems ten buvo pavojinga ilgai būti. Metano dujų koncentracija buvo tokia didelė, kad gelbėtojus teko traukti į viršų net nepasiekus tikslo. Ištraukti jie krisdavo bejėgiai ir gulėdavo, kol atsigaudavo. Po kelių nesėkmingų bandymų žuvusiųjų kūnus vis tik pavyko iškelti.

Pavojingos visur

Galvojate, kad tokie nerūpestingi tik lietuviai ar latviai? Anaiptol. Šeši vietnamiečiai apsinuodijo ir numirė kanalizacijos šulinyje. Pirmiausia vienas vyras nusileido į šulinį, kad suremontuotų sugedusį siurblį. Kai jis ilgai neišlipo į paviršių, sunerimę giminaičiai pasikvietė pagalbon kaimynus. Taip vienas paskui kitą, begelbėdami vienas kitą, sulipo dar 5 vyrai. Visi jie žuvo.

Indijoje, bandydami ištraukti užsikimšusią kanalizaciją tvarkančius ir į šulinį sulipusius vyrus, žuvo net 8 vienos šeimos nariai ir kaimynas.

Prieš kurį laiką Kenijoje išvietės duobėje užduso 3 vyrai. Tik jie ne gelbėjo vienas kitą, o ieškojo įkritusio telefono. Telefono savininkas, kuriam jis iškrito atliekant gamtinius reikalus, pasiūlė tūkstantį šilingų (apie 10 eurų) premiją žmogui, kuris ištrauks telefono aparatą iš išvietės duobės. Pirmasis kopėčiomis į duobę nusileidęs žmogus – radiotechnikas (30 m.) – iš jos nebeišlindo, tad žemyn ėmė lipti jo draugas, bet paslydo ir įkrito į išmatas. Trečiasis žmogus, mėginęs gelbėti pirmuosius du, duobėje prisiuostė dujų ir prarado sąmonę. Jį ištraukė kaimynai, bet vyras mirė vežamas į ligoninę. Galbūt, pasigviešęs tų 10 eurų būtų žuvęs ir dar vienas žmogus, tačiau į duobę ėmus leistis ketvirtajam „gelbėtojui“, įsikišo policija, atšaukusi mobiliojo ryšio telefono paieškos ir gelbėjimo operaciją.

Petras IVANAUSKAS

 

Rekomenduojami video