Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Ne visas išgelbės kailis

Visos katės žiemą elgiasi vienodai: daug miega ir ėda, bet labai mažai juda. Į šaltį katės reaguoja skirtingai: vienos net ir esant menkiausiam skersvėjui slepiasi po antklode, kitos per šalčius gali ramiai snausti ant sniego.

Turi priprasti

Pasak veterinarijos gydytojos Ūlos Venckutės, reguliariai ir ilgai lauke vaikščiojanti katė yra pakankamai užsigrūdinusi ir turi reikalingų įgūdžių, kad nesušaltų. „Tanki gyvūno pavilnė neleis sušalti net ir esant dešimčiai ar daugiau laipsnių šalčio. Žinoma, tai tinka kalbant tik apie sveikus gyvūnus, turinčius pakankamą kūno masę“, – sakė pašnekovė. Kačiukų ir neužsigrūdinusių kačių ji patartų žiemą esant šalčiui neleisti pasivaikščioti, nes gali peršalti. Jeigu augintinis ar augintinė namuose atsirado šiltuoju metų laiku, reikia leisti gyvūnui priprasti prie natūralaus aplinkos temperatūros mažėjimo, reguliariai išleisti į lauką. Tokiu atveju žiemos šalčiai nesukels katei šoko. „Jeigu katė pas jus atsirado žiemą, nerizikuokite jos sveikata – palaukite pavasario saulutės“, – sakė veterinarijos gydytoja.

Žiaurus abejingumas

Šilto ir šalto mačiusioms rainėms, kurios gimė ir augo kaime, ištverti žiemos išbandymus lengviau. Tačiau tik tuomet, jei gyvūnas turi namus ir gauna sočiai paėsti. Besitrinančios apie šiukšlių konteinerius keturkojės – ligų platintojos. „Kiekvieną žiemą į mūsų namus iš netoliese įsikūrusios sodybos ieškoti šilumos ir maisto atkeliauja paliktos be priežiūros katės. Šiais metais prižiūrime penkias pamestinukes. Pikta, kad žmonės savo gyvūnus palieka likimo valiai, tačiau nežinome, kaip juos sudrausminti“, – sakė Skrudėnų kaime, Vilniaus rajone, gyvenantis Saulius. Vyras sakė ne kartą gelbėjęs sušalusias ir nusilpusias iš bado kates. Pasak jo, nustatyti, kas katės šeimininkas neįmanoma, nes gyvūnai būna neženklinti.

Padės kompresai

Jei katė sušlapo ir sušalo, Ū.Venckutė patarė ją išdžiovinti rankšluosčiais, kurie gerai sugeria drėgmę, arba fenu, jeigu katė jo nebijo.

Dažniausiai nušąla ausų galiukai, uodega ir letenos. Nušalusi dalis būna šalta, nejautri. Pablyškusi oda vėliau parausta, patinsta, vystosi uždegimas, – sakė pašnekovė. – Sušalusią katę reikia po truputį sušildyti, įsupti į antklodę arba uždėti sausą šildantį kompresą, kuris daromas iš storo vatos sluoksnio. Jis apvyniojamas keliais sterilios marlės sluoksniais. Kompresas sutvirtinamas bintu.“ Esant rimtesniam nušalimui, ant odos atsiranda pūslių ir drėgnų žaizdų. Katė tampa vangi, nukrinta kūno temperatūra. Tokiu atveju reikia skubiai kreiptis į veterinarijos kliniką, kur gyvūnui bus suteikta kvalifikuota pagalba.

Būtina šiluma

Katės žiemą miega daugiau, stengiasi įsitaisyti ant radiatoriaus arba pasislėpti po antklode. Priimtiniausia oro temperatūra – 20–25 laipsniai šilumos. Bekailės katės yra jautresnės temperatūros mažėjimui ir skersvėjui, palyginti su rainėmis, turinčiomis tankią pavilnę.

Net jeigu katė ir nesiruošia eiti į lauką per šalčius, ji vis tiek gali sušalti. Ar katė sušalo, parodys raumenų drebulys, šaltos letenos, kurias ji stengiasi paslėpti po savimi. Katė skuba į šiltą vietą, pavyzdžiui, atsigulti ant radiatoriaus arba palysti po antklode“, – sakė veterinarijos gydytoja. Ilgaplaukes kates, pasak jos, reikia tinkamai prižiūrėti – neleisti kailiui susivelti. Šąlančioms katėms, turinčioms retą pavilnę, rekomenduojama įsigyti specialius drabužius, skirtus naminiams gyvūnams. Taip pat gyvūnų prekių parduotuvėse parduodami specialūs kilimėliai gyvūnams. Vieni elektriniai kilimėliai pastoviai šyla, kiti pradeda šildyti tik tada, kai katė atsigula ant jo.

Kaip maitinti kates žiemą:

* maitinkite mažomis porcijomis, bet dažnai;

* padidinkite paros raciono kalorijų skaičių, nes kūnui šildyti reikia papildomos energijos;

* stenkitės neperšerti: tegul kokybė, o ne kiekis didina kaloringumą;

*maistas dubenėlyje turi būtų šiltas arba kambario temperatūros;

* periodiškai duokite šviežių avižų ar kviečių daigų;

* stebėkite, kad pašaras būtų subalansuotas: žiemą ypač svarbu gyvūnui gauti visų vitaminų ir mineralų.

 

mypets.lt inf

Rekomenduojami video