Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaGamtaKultūraPatarimaiSvetur Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Gamta
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Svetur
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Ne iš kiekvieno kiaušinio išsirita paukščiukas

Netrukus prasidės naminių paukščių perinimo metas. Paukščių augintojai sako, kad tai – malonūs rūpesčiai. Tačiau vieni augintojai šiuos darbus patiki atlikti patiems paukščiams, kiti – inkubatoriams.

Natūralus „inkubatarius“ geriau

Rokiškio rajone gyvenanti Daiva Tamašauskienė laiko nedidelį pulkelį vištų ir pasisako tik už natūralų perėjimą. „Kai buvau maža, mano močiutė viščiukus perindavo, ant kiaušinių patupdydama kalakutę. O mama vištas, kad šios neužšaldytų kiaušinių, užvoždavo pintu krepšiu. Jas paleisdavo tik trumpam palesti ir vandens atsigerti“, – pasakojo moteris.

Pasak D.Tamašauskienės, reta višta būna gera perekšlė. „Dažnai vištos deda kiaušinius slapta vienoje gūžtoje, o vėliau juos peri. Taigi paukščiai patys puikiai susitvarko. Esu girdėjusi, kad sunkiau su tomis paukščių veislėmis, kurios yra praradusios perėjimo instinktą“, – sakė pašnekovė.

Utenos rajone gyvenantis ir daugybę paukščių auginantis Antanas Markevičius sakė, kad jis išsiverčia be inkubatoriaus. „Turime gyvą inkubatorių – kalakutę. Jai ir patikime šiuos darbus. Visi paukščiai peri kiaušinius, tik jiems reikia sudaryti palankias sąlygas. Kai paukščiai peri, juos reikia prižiūrėti, kad neatšaldytų kiaušinių, palesinti. O inkubatorius – tik kiaušinių gadinimas“, – teigė A.Markevičius.

Ukmergės rajono ūkininkas Algimantas Dubrickas augina vištas, antis ir žąsis. „Paukščius laikome dėl kiaušinių. Daugiausia paukščiukų sulaukiame pavasarį. Paukščiai peri paukščiukus, kai užsinori. Štai šiais metais per šalčius viena višta susisuko gūžtą ant šuns būdos ir per Kalėdas išperėjo 6 viščiukus. Dabar juos auginame rūsyje, prie krosnies“, – pasakojo A.Dubrickas. Pasak pašnekovo, jie su žmona buvo įsigiję ir inkubatorių, nes buvo suplanavę perinti dekoratyvinius paukščius, tačiau jo taip ir nepanaudojo.

Pasitiki įranga

Biržietis Antanas Drulis paukščius perina inkubatoriuje, bet ne pirktiniame, o paties sukonstruotame. „Inkubatorių padariau iš seno šaldytuvo. Pirmąjį sukonstravau prieš 10 metų. Vėliau jį patobulinau. Į dabartinį inkubatorių telpa 170 kiaušinių. Iš jų išsirita tik apie 75 proc. paukščiukų“, – sakė A.Drulis.

Vyras perindavo žąsis ir antis. Jauniklius parduodavo, dalį paukščių augindavo pats. Pernai jis augino 200 žąsų. „Po mėnesio prasidės perinimo sezonas. Tačiau šiais metais paukščiukų neperinsiu. Nors ši veikla buvo pelninga, planuoju užsiimti kita veikla“, – atviravo pašnekovas.

Joniškio rajone gyvenantis Gediminas Jančiauskas net kelis inkubatorius įsigijo šiais metais. Šešerius metus kiaušinius jis veždavo perinti į netoli Kauno esantį inkubatorių. Per sezoną turguje parduodavo apie du tūkstančius viščiukų. „Perinimo sezonas tęsiasi nuo balandžio iki birželio. Tačiau šiais metais perinimo sezoną pradėjau jau sausį. Labai knietėjo pažiūrėti, kaip veikia inkubatorius, patikrinti, ar viskas vyks sklandžiai“, – sakė veislinių paukščių augintojas.

Pasak G.Jančiausko, jis pasirinko analogišką inkubatorių, kokį turi įsigiję ir jo draugai. Į vieną inkubatorių telpa 250 kiaušinių. Kiti kalbinti ūkininkai, kurie kiaušinius perina inkubatoriuose, teigė, kad vandens ir sausumos paukščių kiaušinių perinimo būdai yra skirtingi, skiriasi perinimo temperatūra ir drėgmė. Jie teigė, kad inkubatoriuose išperina apie 90 proc. visų kiaušinių. Kartais išsikala ir išgyvena beveik visi jaunikliai. Įvairūs paukščiai pasaulį išvysta per skirtingą laiką. Putpelių kiaušinių inkubacija trunka 18 parų, vištų – 21, fazanų – 24, perlinių vištų, ančių ir žąsų – 28, kalakutų – 28–30 dienų.

Geriausia perėtoja

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Veterinarijos akademijos Gyvulininkystės instituto vyresnysis mokslo darbuotojas dr. Robertas Juodka sakė, kad kiaušinius natūraliai perina vietinių veislių paukščiai. „Nors kiaušinius gali išsiperinti ir įvairių paukščių rūšių dedeklės, pati geriausia perėtoja yra kalakutė. Todėl ji gali išperinti ne tik savo kiaušinius“, – sakė mokslininkas.

Žmonėms, besirūpinantiems perinimu ir norintiems įsigyti buitinį inkubatorių tik savo reikmėms, mokslininkas patarė pagalvoti, ar šios investicijos atsipirks. „Jei žmogus ketina kiaušinius perinti tik savo reikmėms, reikėtų nepamiršti, kad viščiukai perinasi 21 dieną, o inkubatorius visą šį laiką naudos elektros energiją. Tačiau jei planuojama perinti kiaušinius didesniais kiekiais ir perinti kitiems žmonėms paukščiukus, verta įsigyti inkubatorių“, – teigė mokslininkas.

Lizde ilgai nelaikyti

Prof. habil. dr. Romas Gružauskas

Dėsliosios vištos 50 proc. kiaušinių dėjimo intensyvumą pasiekia apie 21–22 savaitę, o mėsines vištos – 23–24 savaitę. Geriausia inkubacijai naudoti pirmųjų metų vištų kiaušinius, nes jaunesnių vištų jie būna prastesnės kokybės. Inkubacijai netinka netaisyklingos formos, su lukšto defektais, seni, nešvarūs kiaušiniai. Blogesni perėjimo rodikliai pasiekiami ir tada, jei kiaušiniai būna netinkamos formos. Todėl kiekvienas paukščių augintojas turėtų atrinkti perėti tik tinkamus kiaušinius. Tačiau praktiškai tai yra vienas sunkiausių uždavinių. Kartais atrodo, kad kiaušinis švarus, bet jo lukštą dengia tam tikras kiekis bakterijų. Kuo ilgiau kiaušinis būna lizde, tuo daugiau ant jo būna bakterijų. Inkubacijai skirtus kiaušinius būtina rinkti keturis kartus per dieną visą savaitę. Kuo trumpiau kiaušinis bus lizde, tuo geriau. Kiaušinius rinkti reikia dažnai, kad jie nebūtų sudaužyti ar užteršti, kad embrionai per greitai nesivystytų, nes vištos tupi lizduose ir kelis kartus per dieną pašildo kiaušinius. Lizde turi būti pakankamai vietos. Paprastai vienu lizdu turi dalytis 4–5 vištos. Ruošiant lizdą, turi būti naudojamas švarus, sausas, neužkrėstas kraikas, kurį prireikus būtų galima pakeisti.

Rekomenduojami video