Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Namų ruošos fėja

Veido jogos trenerė ir namų ruošos specialistė Giedrė Bagdonienė iš patirties žino, kad išėjusios motinystės atostogų moterys turi laiko apgalvoti, ką norėtų veikti ūgtelėjus atžaloms, ir dažnai išdrįsta imtis visai kitokios veiklos nei iki tol. Penkerius metus išdirbusi valstybės tarnyboje ji ryžosi apversti savo gyvenimą aukštyn kojomis.

Norėjo pokyčių

Iš Kretingos kilusi, bet jau ilgaiVilniuje gyvenanti G.Bagdonienė vos prieš ketverius metus gyveno visiškai kitaip: ėjo valstybės tarnautojos pareigas, kolekcionavo sau įdomius daiktus. Vėliau pastojo ir susilaukė dukters. Po kelerių metų – ir sūnaus. Motinystės atostogų metu ji ieškojo atsakymų į rūpimus klausimus ir norėjo rasti veiklą, kuri ir pačiai teiktų malonumą, ir kitiems būtų reikalinga. „Dar dirbdama valstybės tarnyboje aiškiai suvokiau, kad darbas pagal griežtą grafiką ne man. Ilgai kankinausi ieškodama, kas patiktų, bandžiau susivokti savyje. Gimus vaikams prasidėjo naujas gyvenimo etapas. Supratau, kad noriu gyventi kitaip“, – pasakojo G.Bagdonienė.

Pirmiausia Giedrė išsiaiškino, kaip nebenori gyventi. Tada pamažu išsigrynino ir tai, kaip norėtų gyventi, koks gyvenimo būdas ir stilius teiktų džiaugsmą. „Uždaviau sau daugybę klausimų: kaip noriu pradėti savo dieną, kiek laiko praleisti su šeima, kiek laiko atostogauti, ir t.t. Kai aiškiai suvokiau, kad mano prioritetas yra šeima ir kad kiekvieną savo dieną noriu planuoti pati, atsirado drąsos imtis veiksmų“, – apie pokyčių pradžią pasakojo moteris.

Veidas viską atskleidžia

Taip prieš 2,5 metų Giedrės gyvenime atsirado iki tol Lietuvoje negirdėta veido joga. Pasak G.Bagdonienės, tai tam tikri veido pratimai. Jie gerina išvaizdą ir savijautą, be to, atliekami nepastebimai, tad mankštintis galima bet kada ir bet kur. „Kai susilaukiau vaikų ir didžiąją laiko dalį leidau namuose be makiažo, pamačiau tikrąją savo veido būklę. Juk visas moters emocijas, išgyvenimus, patirtis, jos savijautą išduoda ne pilvas, kojos ar nugara, o veidas. Beveik visos dailiosios lyties atstovės nori atrodyti jaunesnės nei yra iš tikrųjų. Ne išimtis ir aš, tad ėmiau domėtis, kaip galėčiau padėti sau jaustis ir atrodyti geriau. Taip pat supratau, kad to noriu siekti natūraliomis priemonėmis, o ne plastinėmis operacijomis“, – pasakojo dviejų vaikų mama.

Tačiau šios veiklos Giedrei pasirodė maža. Veido jogos pratimų nepakako gerai savijautai, nes precizišką tvarką mėgstanti moteris gimus vaikams nebepajėgė namuose jos užtikrinti. Tai varė į neviltį, tad G.Bagdonienėi nusprendė sau padėti ir šioje srityje.

Pasiekė dugną

Šiandien Giedrė moteris moko ne tik veido išvaizdą gerinančių pratimų, bet ir namų ruošos gudrybių. Kaip pati sako, dalijasi patirtimi ir žiniomis, kurios jai pačiai ne taip seniai padėjo namuose įvesti ir palaikyti tvarką. „Anksčiau maniau, kad būsiu tobula mama ir žmona, moteris, kurios blizgančiuose namuose dažnai lankysis svečių. Tačiau nieko panašaus nebuvo. Gimus pirmagimei kasdien darėsi vis sunkiau aprėpti buitį. Atrodė, kad aš nuolat tvarkausi. Esu pedantė, perfekcionistė, tačiau šį bruožą suderinti su supančia aplinka tapo neįmanoma. Vienu metu visose buities srityse pasiekiau dugną: nesugebėjau sutvarkyti nei drabužių, nei žaislų, nuolat nerasdavau reikalingų daiktų. Dėl to šeimoje kildavo daug įtampos, ginčų, – atviravo apšnekovė. – Galiausiai po vienos nepavykusios šeimos šventės pasijutau visiškai išsekusi ir fiziškai, ir emociškai. Labai nusivyliau savimi, o vyrui pasakiau, kad mūsų namuose nebevyks jokios šventės ir svečių nepriimsime.“

Ėmusi domėtis, kaip sau padėti, Giedrė suvokė, kad norint išsivalyti sielą, pirmiausia reikia išsikuopti aplinką. O tai buvo didžiausias iššūkis, nes namai buvo pilni daiktų, kuriuos ji buvo linkusi kaupti.

Viskas moters rankose

Nebežinodama, ką daryti, G.Bagdonienė ryžosi drastiškam žingsniui – su šeima persikraustė į perpus mažesnę gyvenamąją erdvę, kurioje nebuvo jokių sandėliavimo patalpų. „Prieš persikraustant išmečiau apie 60 didelių maišų, prigrūstų įvairių daiktų. Daugiausia tai buvo šeimos narių drabužiai, žaislai, knygos, dokumentai, žurnalai, kanceliarinės prekės, indai, dėžės arbatų, kurias kolekcionavau. Priėjau ribą, kai nieko nebebuvo gaila. Į naują butą norėjau pasiimti tik kompiuterį, o visą senąjį gyvenimą palikti“, – pasakojo moteris.

Giedrė neabejoja, kad namai yra tarsi juose gyvenančių žmonių veidrodis. Jei jaučiamės prastai, chaotiškai, tai ir mūsų namai taip atrodys. Taip pat G.Bagdonienė įsitikinusi, kad namų jaukumas ir juose gyvenančių šeimos narių savijauta daugiausia priklauso nuo moters. Būtent ji kuria namų atmosferą, todėl labai svarbu, kad ji jaustųsi rami, neįsitempusi. „Ir vyras, ir vaikai namuose jaučia moters nuotaikas. Nuo jos priklauso, ar namai bus ramybės uostas, ar chaoso ir įtampos erdvė. Todėl jei moters pasirinktas gyvenimo būdas kelia įtampą, jį reikia keisti. Jei moterys būtų visiškai atviros, paaiškėtų, kad dauguma jų nori tiesiog ilsėtis. Net darbe“, – neabejojo Giedrė.

Po vieną mažą darbą

G.Bagdonienė pasidalijo keliomis įžvalgomis, galinčiomis padėti namuose palaikyti tvarką. Dažnos šeimos namuose labiausiai apsišnerkščia virtuvė, todėl jai tvarkyti skiriame daugiausia laiko. „Jei norite švarios virtuvės, joje negaminkite“, – sakė Giedrė. Tačiau jei virtuvėje vis dėlto dažnai ruošiamas maistas, tvarką palaikyti padės kelios gudrybės. Pirmiausia, šioje namų erdvėje reikėtų susikurti kuo daugiau erdvės sau, t. y., neapkrauti stalviršio įvairiais namų apyvokos daiktais. „Stenkitės, kad virtuvės stalas visada būtų tuščias, o daiktai savo vietose. Be to, nuolat prižiūrėkite kriauklę ir viryklę, šios vietos visada turi būti švarios“, – patarimais dalijosi namų ruošos specialistė.

Kitas nuolatinės švaros reikalaujantis kambarys – vonia. „Jei norime tvarkingo vonios kambario, kaskart išeidamos iš jo atlikime mažą darbelį: nuvalykime aptaškytą kraną, veidrodį, pakelkime nukritusį rankšluostį ar pan. Nereikia jokių purškiklių, pakanka šluostės. Į vonios kambarį neišvengiamai užsuka viešintys svečiai, tad smagu, kai žinai, jog jis visada tvarkingas“, – sakė G.Bagdonienė.

Neapsikrauti daiktais

Anksčiau pati daiktus kaupti mėgusi moteris gerai žino, kaip svarbu jais neapsikrauti. Pasak Giedrės, pasilikti verta tik tai, kas itin miela ir ką labai gera paimti į rankas. Juk jei daiktas mums malonus, jį bus nesunku greitai išplauti ir padėti į vietą. Reikėtų stengtis kontroliuoti ir vaikų daiktus bei žaislus. Jei atžalos turi daug žaislų, bet vis nori naujų, praverstų juos paraginti kurio nors atsisakyti, kad atsirastų vietos naujam. O svarbiausia – visus šeimos narius išmokyti daiktus padėti į vietas. „Daiktų rankiojimas užima daug daugiau laiko nei namų švarinimas. Todėl išeidami stenkitės namus palikti tvarkingus. Jie gali ir nebūti idealiai švarūs, tačiau svarbu, kad kur papuolę nesimėtytų daiktai. Netikėtai užsukę svečiai tikrai nepastebės, ar grindys ką tik plautos, tačiau išmėtytus daiktus visada pamatys“, – patarimais dalijosi namų ruošos virtuozė.

 

Rekomenduojami video