Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Miškai mažiau dovanoja gėrybių

Voveraičių ir mėlynių supirkėjai Lietuvoje šiemet tikisi nebent uogų, o apie grybus svarsto labai atsargiai, nes dėl nuolatinių sausrų kasmet jų randama vis mažiau.

Mažėja rinkėjų

Per ilgąjį Joninių savaitgalį Alytaus apylinkių miškuose dzūkai jau galėjo prisirinkti pirmųjų mėlynių ir voveraičių. Vieni patys miško gėrybes suvalgė, kiti skubėjo „metų naujieną“ nešti į turgų arba prekiavo pakelėse. Alytaus Jazminų turguje praėjusį savaitgalį pardavėjai už pusę litro mėlynių prašė 3 eurų, o už tokį pat kiekį voveraičių – 2 eurų.

Šiemetį uogų ir grybų supirkimo sezoną Varėnoje UAB „Adex LT“ planuoja pradėti maždaug po dviejų savaičių. Pasak šios įmonės komercijos vadovės Giedrės Jakelevičienės, paprastai darbymetis trunka tris mėnesius – nuo liepos iki spalio, tačiau viską nulemia gamtos sąlygos. Pastaraisiais metais mažėja ne tik uogų, grybų, bet ir pačių miško gėrybių rinkėjų.

Lietuviškų miško uogų ir grybų supirkimas tik planuojamas, o Baltarusijoje, Ukrainoje jis jau prasidėjo, nes „Adex LT“ – Rusijoje veikiančios įmonės filialas.

„Varėnos krašte mums dar sunku prognozuoti miško gėrybių kiekius. Jeigu palis ir bus šilta, tada bus grybų“, – kalbėjo G.Jakelevičienė. Komercijos vadovės teigimu, pirmosios uogos miškuose jau pasirodė, bet kol kas jų nedaug, todėl mėlynių ir bruknių supirkėjams reikės dar palaukti.

Šiemet supirkėjai negalėjo džiaugtis ir natūralioje aplinkoje surinktu geru vynuoginių sraigių derliumi. Įmonės atstovės pastebėjimu, šiemet sraigių rinkimo pradžia buvo nebloga, bet paskui ilgą laiką visiškai nelijo, sraigės iš savo kriauklių „namelių“ ir neišlindo.

UAB „Adex LT“ supirko perpus mažiau sraigių nei pernai ir mokėjo vidutiniškai iki 0,80 euro už kilogramą. Panašios kainos buvo ir pernai.

Lietuviškų žemuogių šiemet nebuvo gausiai. Jų net ne visur užteko pakelės ir turgaus prekybai. Todėl rinkėjai tikisi atsigauti rinkdami neseniai miškuose sunokusias mėlynes ir negausiai pradėjusias dygti voveraites.

Miško turtai mažėja

Virginijus Varanavičius, Lietuvos miško grybų ir uogų verslininkų asociacijos prezidentas, UAB „Vipreka“ direktorius

Varėnos regione orai nėra palankūs miško gėrybėms augti. Po lietaus miške buvo pasirodžiusi viena kita voveraitė, bet pakaitino saulė ir jas išdegino. Jeigu palis, po kokių poros gerų savaičių bus voveraičių. Bet verslui tai tikriausiai įtakos jau neturės. O mėlynių supirkimas paprastai prasideda apie liepos 5 dieną. Jau keleri metai dėl ilgalaikių sausrų Lietuvoje mažėja ir miškų plotai, kuriuose sirpsta uogos ar dygsta grybai, siaurėja rinkėjų ratas. Sraigių derlius irgi nedžiugina, nes jos mėgsta drėgmę, šilumą, o šiemetis pavasaris buvo gana sausas.Sraigės užaugo mažesnės, prastesnės kokybės, todėl ir jų kaina buvo truputėlį žemesnė nei praeitais metais.

Rekomenduojami video