Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Mažesnis PVM maistui jau senokai įstrigęs politiniuose brūzgynuose

Pastaraisiais metais buvo ne vienas siūlymas sumažinti PVM (pridėtinės vertės mokesčio) tarifą maisto produktams, tačiau pritarimo nesulaukė. Eidamas į rinkimus Lietuvos liberalų sąjūdis savo rinkimų programoje įrašė„PVM būtiniausiems maisto produktams mažinti iki 5 proc.“, tačiau kiti koalicijos partneriai, būsimos valdančiosios daugumos Seime nariai – konservatoriai ir Laisvės partija –apie jokį PVM mažinimą nekalba. Lietuva – viena iš kelių Europos Sąjungos šalių, neturinti PVM lengvatos būtiniausiam maistui. Šių metų politiniai pažadai vėl paskatino viltis, kad ir Lietuvos augintojai bei vartotojai sulauks panašios PVM lengvatos.

Grąžinti pirkėjus į Lietuvą

Siūlymai mažinti PVM maistui nėra naujiena – per ankstesnes Seimo kadencijas tokius siūlymus teikė ir socialdemokratai, ir Lenkų rinkimų akcijos, ir Darbo partijos, ir konservatorių, ir „valstiečių“atstovai. Šios idėjos šalininkai mano, jog mažesnis PVM tarifas sumažintų maisto produktų kainas vartotojui, skatintų tokių prekių apyvartos ir PVM mokėtojų skaičiaus šiame sektoriuje padidėjimą, didėtų daržovių, galvijų augintojų, kitų ūkininkų konkurencingumas. Idėjos priešininkai mano, jog dėl tokio sprendimo valstybės biudžetas netektų daug pajamų, o produktų kainos vartotojams nebūtinai sumažėtų, galbūt tik padidėtų prekybininkų pelnai.

Šiuo metu daugelis Europos Sąjungos šalių taiko sumažintą PVM tarifą tam tikriems maisto produktams.21 proc.PVM maistui taiko tik kelios ES šalys, tarp kurių yra ir Lietuva. Lietuvos ūkininkams tenka konkuruoti su atvežtine produkcija, pirmiausia iš Lenkijos, kur PVM yra keturis kartus mažesnis – tik 5 proc.

„PVM būtiniausiems maisto produktams mažinti iki 5 proc. – tai vienas iš mūsų siūlymų rinkimų programoje, bet dabar koalicijoje deramės, kurie iš siūlymų yra realistiški ir įgyvendinami. Privalome labai atsakingai žiūrėti į kitų metų biudžetą, ir vienas pirmųjų darbų bus įvertinti ekonomikos situaciją bei perspektyvas kitais metais, ir jau turint skaičius imtis mokestinių pakeitimų“, – „Valstiečių laikraščiui“ teigė Lietuvos liberalų sąjūdžio pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Pasak parlamentarės,atlikti skaičiavimai atskleidė, jog per metus lietuviai apie 300 milijonų eurų palikdavo užsienyje, daugiausiai Lenkijoje,pirkdami būtiniausias prekes.

„Reikia grąžinti Lietuvos pirkėjus į Lietuvą. Konkuruojame su kaimynais lenkais, kurie siūlo mažesnes kainas būtiniausioms prekėms. Dabar PVM yra prarandamas Lenkijos naudai, o sumažinus PVM iki 5 proc., daugelis Lietuvos gyventojų nebevažiuotų apsipirkti kažkur kitur, o tai darytų Lietuvoje. Todėl biudžeto praradimai dėl sumažinto PVM maistui nebūtų tokie dideli, nes padaugėtų perkančiųjų ir padidėtų prekių apyvarta“, – aiškino V.Čmilytė-Nielsen.

Nelygi konkurencija

Žemės ūkio rūmų (ŽŪR) vicepirmininkas Algis Baravykas tvirtina, jog mažesnis PVM maisto produktams – tai ne tik senas žemės ūkio asociacijų noras, bet netgi būtinybė, nes šalia turime didžiulę Lenkijos rinką, kurioje PVM maisto produktams yra 5 proc.

Algis Baravykas. ZUR nuotr.

„Kadangi PVM skirtumas yra ženklus, lenkiška produkcija plūsta į Lietuvą per turgus ir iš rinkos išstumia vietos produkciją, nukonkuruoja tuos, kurie čia dirba mokėdami mokesčius. To rezultatas – gyvulininkystė Lietuvoje traukiasi, sūrininkai, mėsininkai vos suduria galą su galu. A.Kubiliaus, A.Butkevičiaus vyriausybės nesiryžo sumažinti PVM maisto produktams, bet įvedė turguose kasos aparatus, bet jie nieko neišgelbėjo – turgavietėse yra daug šešėlio, su kuriuo bandoma kovoti policinėmis priemonėmis, bet prie kiekvieno žmogaus policininko nepastatysi“, – VL sakė A.Baravykas.

ŽŪR vicepirmininkas pažymėjo, jog kone prieš kiekvienus rinkimus vis žadėta mažinti PVM maistui, tačiau kai jau reikia pažadą įgyvendinti, tuomet pasakoma, jog viską paskaičiavus PVM mažinti negalima.

„Skaičiuoja buhalteriškai – sakoma, jog šiandien sumažės mokesčių surinkimas, jei sumažinsim PVM. Tai tiesa, bet poryt atsigaus tie, kurie tuos mokesčius moka, jų bus daugiau, jie uždirbs, mažiau produkcijos įsivešime iš kitų šalių, čia bus daugiau darbo vietų ir kt. Kas būtų tolimesnėje perspektyvoje, niekas neskaičiuoja. Beveik visos Vakarų Europos šalys turi mažesnį PVM būtiniausiems maisto produktams, nes ten manoma, jog kiekvienas žmogus turi teisę į pigesnį maistą – geriau jam suteikti galimybę įsigyti pigesnių maisto produktų,nei jį remti ir paversti pašalpų prašytoju ištiesta ranka. Nereikia ir viso mechanizmo sukti – iš pradžių surinkti mokesčius, o paskui juos išdalinti pašalpų pavidalu“, – aiškino A.Baravykas.

Kova su šešėliu

Lietuvos mėsinių galvijų augintojų ir gerintojų asociacijos (LMGAGA) prezidentas Vytautas Barkauskas įsitikinęs, jog PVM tarifo maisto produktams sumažinimas iki 5 proc. būtų naudingas ir ūkininkams, ir vartotojams.

„Laimėtų abi pusės – atpigtų produkcija, gyventojai galėtų pigiau nusipirkti mėsos, o tai savo ruožtu padidintų ūkininkų produkcijos realizaciją“, – VL sakė V.Barkauskas.

Įgyvendinant žaliąjį kursą, ir Europos Komisija (EK), ir Lietuvos valdžia ūkininkus ragina įsitraukti į trumpąsias maisto tiekimo grandines, kai ūkininkas pats augina, gamina ir parduoda, tačiau mėsinių galvijų augintojams tai daryti sudėtinga dėl per menkos vartotojų perkamosios galios.Didžiausias postūmis įsitraukti į trumpąją maisto grandinę būtų sumažintas PVM mėsai.

Prieš porą metų Seime sklandė idėja iki 9 proc.sumažinti PVM tarifą vaisiams ir daržovėms, bet šis siūlymas nesulaukė palaikymo. Po pusmečio Žemės ūkio ministerija svarstė galimybę įvesti lengvatinį PVM Lietuvoje užaugintoms daržovėms, bet ir šis bandymas buvo nesėkmingas.

„PVM maisto produktams sumažinimas iki 5 proc. – seniai reikalingas ir pribrendęs sprendimas, nes esant 21 proc. PVM tarifui mes esame nekonkurencingi su kitomis kaimyninėmis šalimis. Tai ypač pasakytina apie vaisius ir daržoves, kurios yra greitai gendančios, daug darbo jėgos reikalaujančios prekės. Jų savikaina didelė, tačiau vartotojas nepasirengęs daug mokėtiuž vaisius, daržoves. Jis pirmiau perka duoną, mėsą, kitus produktus, o daržovės pirkinių krepšelio sąraše lieka paskutinės“, – VL teigė Lietuvos daržovių augintojų asociacijos (LDAA) direktorė Zofija Cironkienė.

Z. Cironkienė

LDAA vadovės tvirtinimu, dabar PVM praktiškai padengia ūkininkai. Daržovių augintojai yra spaudžiami prekybininkų parduoti jiems savo išaugintą produkciją kuo pigiau, kad pridėjus 21 proc. PVM, šios produkcijos kaina prekybos tinkluose vis dar būtų įperkama, nes daržovių kainos turi „lubas“, kurių viršyti pirkėjas nepasirengęs.

„Kuomet yra toks aukštas – 21 proc. –PVM,panašiai kaip Vakarų šalyse už prabangos prekę, produkto kaina stipriai išauga. Ypač tai liečia rečiau auginamas daržoves, kurios ir šiaip yra brangesnės. Kuo brangesnės daržovės patenka pas pardavėją, tuo labiau vartotojas pajunta didelio PVM įtaką kainai. Nežinau, kada politikai įsisavins, kad mūsų platumos šalyse daržovių taip pigiai, kaip pietuose, neišauginsi. Kodėl toks dviveidiškumas?Iš vienos pusės lyg ir skatiname sveikesnę mitybą, iš kitos pusės – sveikatai palankius produktus apkrauname didžiuliais mokesčiais, – stebėjosi asociacijos vadovė. – Didelis PVM sudaro prielaidas šešėlinei prekybai. Tramdykite šešėlinę prekybą kaimyninės Lenkijos produkcija ir kompensuosite PVM praradimus. Be to, daugelį toks didelis PVM tarifas atbaido nuo registravimosi PVM mokėtoju. Ten, kur PVM nėra mokamas, tą pačią prekę galima nusipirkti penktadaliu pigiau, o jei mokesčio nemokantis pardavėjas prekę sugeba parduoti tokia pačia kaina, kaip ir PVM mokantis pardavėjas, skirtumas lieka jam.“

PVM tarifo mažinimo priešininkai dažnai pateikia argumentą, jog sumažinus PVM kainos vartotojams nesumažės, o lengvatinio tarifo sąskaita savo pelnus pasididins prekybininkai.

LDAA vadovės nuomone, tarp prekybos tinklų yra didelė konkurencija dėl vartotojų, todėl sumažinus PVM,tai negali neatsiliepti kainai.

„Įvedus 5 proc. PVM daržovėms, būtų nauda ir vartotojams (esant mažesniam PVM, daržovių kainos sumažėtų, ypač brangesniųjų, kur PVM dalis kainoje tikrai yra reikšminga), ir daržovių augintojams – jie turėtų daugiau savo produkcijos pirkėjų, nes dabar šešėliniams prekiautojams (ypač prekyvietėse) nepalanku dirbti su vietos augintojais, kurie parduoda produkciją išrašydami sąskaitas faktūras, nes kaina iš karto „užauga“ 21 procentu. Jiems yra žymiai pigiau daržovių įsivežti iš Lenkijos“,– teigė Z.Cironkienė.

Populistinis siūlymas

Romas_Lazutka

Ekonomistas, socialinių mokslų daktaras, profesorius Romas Lazutka abejoja, ar bus sumažintas PVM maistui.

„Toks siūlymas yra populistinis, nes jie siūlo mažinti mokesčius, bet tuo pačiu siūlo ir daug dalykų, kurie kainuoja papildomai, ypač švietimo srityje. Mokytojų algų didinimui, darželių plėtrai, vaikų neformaliajam ugdymui siūlo papildomas valstybės išlaidas, bet kartu ir sumažinti mokesčius. Tai iš ko tas išlaidas darys? Kadangi konservatoriai mokesčių pataisų nesiūlo, siūlo tik Liberalų sąjūdis, nemanau, kad jos bus svarstomos“, – VL sakė prof. R.Lazutka.

Jei PVM vis tik būtų sumažintas, teoriškai maisto produktų kainos vartotojams turėtų sumažėti, tačiau, pasak ekonomisto, vienas iš dažnai girdimų argumentų – kainos gali nesumažėti, nes pelną dėl mažesnio mokesčio gali pasilikti prekybininkai arba gali padidėti gamintojų ir perdirbėjų pajamos, nes prekybos centrai galėtų brangiau mokėti perdirbėjams, o pastarieji – ūkininkams. Tai priklausytų ir nuo rinkos.

„Teoriškai kainos turėtų reaguoti, bet kaip bus, priklauso nuo konkurencinių sąlygų. Jeigu rinkose yra konkurencija, kainos turėtų mažėti PVM mažinimo sąskaita, bet jei prekybos centrai kainų nemažintų, nauda liktų jiems. Jeigu ūkininkai nespaustų perdirbėjų, šie, netgi jeigu PVM būtų sumažintas, gal ir toliau ūkininkams už jų pagamintą, išaugintą produkciją mokėtų tokias pačias mažas kainas kaip dabar“, – teigė prof. R.Lazutka.

PVM sumoka vartotojai. Mažas pajamas turintiems žmonėms tai didesnė našta, nei tiems, kurių pajamos didelės, nes, pasak ekonomisto, tie, kurie uždirba mažai, išleidžia santykinai daugiau, skaičiuojant nuo gaunamų pajamų.

Vartotojams palankus sprendimas

 Gapsys2

Albertas Gapšys, Lietuvos agrarinės ekonomikos instituto Produktų rinkotyros skyriaus vadovas

Kadangi PVM – tai mokestis vartotojams, jo sumažinimas didelės įtakos žemdirbiams neturėtų turėti. Yra kita problema – valstybė nemaža dalimi savo biudžetą pasipildo iš PVM. Jeigu mažės PVM maisto produktams, bus prarasta tam tikra dalis valstybės biudžeto pajamų. Kaip ją biudžetas susigrąžintų, tai jau būtų valstybės galvos skausmas, tačiau PVM mažinimas maisto produktams – geras sprendimas vartotojams. Jeigu prekybininkai šio PVM skirtumo nepasiimtų ir kainos sumažėtų apie15 procentinių punktų, tai reikštų, kad gyventojai galėtų įpirkti daugiau maisto produktų.

Rekomenduojami video