Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Lukštus verta rinkti, džiovinti ir malti

Kol laukiame pavasario, turime laiko pagalvoti, kaip galėtume pagerinti dirvą panaudodami tai, kas po ranka, ir kaip kovoti su kenkėjais.

Svarbus elementas

Tradiciškai kiaušinių lukštai augalininkystėje naudojami dedant juos į kompostą arba tiesiog užkasant. Daugiau kaip 90 proc. lukšto sudaro kalcio karbonatas, taip pat jame yra proteinų bei mineralų. Kalcis labai reikalinga augalams, ypač pomidorams, paprikoms, pupelėms, moliūgams.

Nors šis elementas neįeina į svarbiausių mineralų trijulę (azotas, fosforas, kalis), jis ne mažiau svarbus, kad augalai gerai augtų. Jei turite galimybę palepinti savo daržoves paprastomis ekologiškomis priemonėmis, būtinai tai padarykite.

Neutralizuoja dirvožemį

Kiaušinių lukštai augalams ypač naudingi, jei dirvožemis yra kiek per rūgštus, nes jį neutralizuoja. Daugelis augalų geriausiai auga neutralioje terpėje. Atrodo, viskas turėtų būti labai paprasta: skeliate kiaušinį, išsikepate pusryčiams kiaušinienės, o lukštus išbarstote darže. Tačiau pirmiausia reikėtų išsiaiškinti, kiek kalcio iš kiaušinio lukšto pereina į žemę ir kiek jo pasisavina augalai. Nuo to priklauso, kiek lukštų turėtume prikaupti per žiemą, kad jais patręštoje dirvoje vešėtų augalai.

Būtina sumalti

Kiaušinių lukštai augalams, t. y. dirvožemiui, kalcį atiduoda tik tada, kai suyra. Mokslininkai atliko tyrimus ir išsiaiškino, kad nesuirę lukštai nepapildo dirvožemio kalciu arba papildo labai menkai. Per ilgą laikotarpį lukštai žemėje ar komposto dėžėje suirs savaime, tačiau naudos patirsite greičiau ir daugiau, jei patys juos sumalsite. Tai galima daryti ir dabar: lukštus šiek tiek padžiovinkite orkaitėje ir sumalkite su elektriniu daržovių smulkintuvu. Kuo smulkesni milteliai, tuo geriau dirva bus papildoma kalciu. Be to, saugoti iki pavasario miltelius gerokai patogiau nei stambius lukštus.

Greičiau suyra

Kita sąlyga, kuriai esant kalcis į aplinką išsiskiria efektyviau, – rūgšti terpė. Jau mūsų senoliai žinojo, kad kiaušinių lukštai padeda neutralizuoti rūgštų dirvožemį. Rūgščiame dirvožemyje kiaušinių lukštai suyra greičiau nei būdami šarminiame dirvožemyje. Jei dirvožemis labiau šarminis, po metų žemėje galima išvysti nesuirusius lukštus.

Vyksta reakcijos

Jei dabar lukštų rinkti ir malti nesinori, šiltuoju sezonu galima juos krauti tiesiai į komposto dėžę. Komposto brendimo metu vyksta įvairios reakcijos, įskaitant ir rūgštines, vėliau darbo imasi mikrobai, erkutės, grybeliai ir smulkūs gyvūnėliai. Tad komposte kiaušinių lukštai suirs greičiau. Ne per savaitę ar dvi, bet per metus turėtų būti suirę.

Subraižo kojas

Kiaušinių lukštų verta prikaupti ir dėl ekologiškos kovos su sraigėmis bei kitais šliužais. Sumaltų lukštų paskleiskite aplink augalus, kuriuos ypač puola minėti kenkėjai – melsves, nasturtes, salotas ir kt. Vieni teigia, kad aštrios dalelės sraiges tiesiog atbaido, kiti tvirtina, kad šliauždamos per lukštus jos labai susibraižo kojas. Atsiradę mikroįtrūkimai šliužams būna lemtingi, todėl jie greitai žūva. Ar tikrai šis kovos būdas efektyvus, kiekvienas gali patikrinti asmeniškai.

Pagal geltonas karutis.lt parengė Milda Mickutė

Rekomenduojami video