Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Ligos puola ir pupeles

Auginantieji pupeles šiais metais sunerimę. Augalus smarkiai puola įvairios ligos. Kaip nuo jų gintis, gali patarti specialistai.

Pasak Lietuvos sodininkystės ir daržininkystės instituto darbuotojos Elenos Survilienės, šiemet ypač išplito paprastoji mozaika – virusinė pupelių liga, nuo kurios stipriau nukenčia ilgesnės vegetacijos pupelės. Pirmieji ligos židiniai atsiranda augaluose, išaugusiuose iš apkrėstų sėklų. Tokių pupelių daigai būna išmarginti gelsvomis ir žalsvomis dėmėmis. Augalai, užkrėsti vegetacijos metu, nuo paprastosios mozaikos nukenčia mažiau, negu išaugę iš apkrėstos sėklos.

Specialistė patarė sėklai imti sveiko pasėlio sėklas ir sėti kuo anksčiau. „Iš sėklinio pasėlio prieš žydėjimą reikėtų pašalinti sergančius augalus, jeigu jų ne daugiau kaip 15 proc. Jeigu sergančių augalų yra daugiau, sėklos iš jų visai neimti. Būtina naikinti amarus, nes jie platina šios ligos virusą“, – perspėjo E.Survilienė.

Kita dažna pupelių liga – baltasis puvinys. Augalai juo suserga jau užaugę. Paprastai pažeidžiamos ankštys, nors gali pūti ir kitos antžeminės augalo dalys. Pūvančios augalo dalies paviršiuje susidaro balta, panaši į vatą grybiena. Pupelės gali sirgti ir slapta baltojo puvinio forma. Tuomet jų paviršiuje grybiena nesusidaro. Tokie augalai paprastai gelsta, vysta ir supūva.

Nuo kekerinio puvinio pupelės smarkiau nukenčia vėsiomis, lietingomis vasaromis, ypač liga puola tankius pasėlius, augančius blogai perpučiamose vietose“, – sakė E.Survilienė.

Ji patarė nesėti pupelių per tankiai ir neauginti jų blogai vėjo gaivinamose vietose. Pasak pašnekovės, sėti reikėtų tik gerai išvalytą, beicuotą sėklą, gausiai netręšti, o nuėmus derlių, pašalinti augalų liekanas ir giliai suarti dirvą.

Rekomenduojami video