Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Lietuvos ūkininkų sąjungos skyriaus rokiruotė

Vienas iš Lietuvos ūkininkų sąjungos (LŪS) skyrių galimai net trylika metų veikė teisiškai nelegaliai. Kodėl tiek ilgai snaudė LŪS vadovai? Tik po to, kai šilutiškiai ūkininkai viešai pradėjo svarstyti apie naujos organizacijos steigimo galimybes, LŪS sukruto likviduoti neperregistruotą skyrių ir steigti naują, kitu pavadinimu. Tačiau ar pavyks perregistruoti reputaciją?

Dėl aplaidumo – per kišenę

Šilutės rajone LŪS pateko į aklavietę. Kovo 7 d. Šilutėje įvykusiame žemdirbių susirinkime žemaičiai pasigedo LŪS Šilutės skyriaus vadovo Kęstučio Andrijausko, nors jam turėjo daug klausimų. Paaiškėjo, kad susirinkime dalyvavę žemdirbiai apskritai neprisiminė, kada paskutinį kartą LŪS skyrius buvo surengęs susirinkimą. Tai gal jis neegzistuoja?

„Tiesą sakant, ūkininkų organizacija numarinta. Apmaudu, nes esu vienas iš LŪS Šilutėje įkūrėjų. Bene pirmieji Lietuvoje dar 1990-aisiais įkūrėme ūkininkų organizaciją. Tačiau nuo 2007-ųjų organizacija pradėjo merdėti. Pastaraisiais metais ūkininkai apie savo skyrių išgirsdavo tik atėjus laikui mokėti nario mokestį. Būdavo ir taip, kad nario mokestį mokėdavome už kelerius metus“, – karčiai juokėsi ūkininkas Saulius Čekanskas.

K. Andrijauskas

Juokai juokais, bet padėtis Šilutėje dėl LŪS kaltės kai kuriems ūkininkams gali labai skaudžiai kirsti per kišenę. Pavyzdžiui, yra ūkininkų, kurie gavo ES paramą pasitelkę už dalyvavimą visuomeninėse organizacijose skirtus balus, šiuo atveju – už dalyvavimą LŪS. O jeigu LŪS Šilutės skyrius buvo neregistruotas, t. y. neegzistavo, tai ir tie priskirti balai – tarsi mirusioms sieloms. O juk galėjo būti, kad tik dėl tų balų paramą gavo šilutiškiai, o ne, pavyzdžiui, telšiškiai ar kelmiškiai. Kas atsakys kilus skandalui?

Pakvipo skandalu

Kovo 7 d. Šilutėje įvykęs žemdirbių susirinkimas suveikė lyg dinamitas. Susirinkime kalbėta ir apie nario mokesčio rinkimo teisėtumą. Turbūt tokia informacija LŪS pažadino iš keliolikos metų svaigaus snaudulio. Juk pakvipo skandalu. Juo labiau kad minėtame susirinkime šilutiškiai pasiūlė kurti naują ūkininkų organizaciją. Šalia K.Andrijausko su žvake nestovėjome, nematėme, negirdėjome, tačiau patikimi šaltiniai pakuždėjo, kad neperregistruoto skyriaus vadovas iš LŪS centro gavo pylos ir nurodymą kuo skubiau išsivalyti savo teritoriją.

„Šilutės rajono ūkininkai ir patys pradėjo ieškoti išeities. Mano žiniomis, grupė LŪS narių kreipėsi pagalbos į Žemės ūkio rūmus. Ūkininkai net nežinojo, kad LŪS yra pasitraukusi iš šios organizacijos – Šilutės rajono žemdirbių nuomonės niekas ir nesiteiravo“, – pasakojo Šilutės rajono pieno gamintojų asociacijos pirmininkė, ūkininkė Juzefa Tamavičienė.

„LŪS centras Kaune viską nusprendžia, o mes, eiliniai organizacijos nariai, nieko nežinome arba sužinome, kai sprendimai jau būna priimti. Ypač mes, smulkieji ūkininkai. Deja, dabartinė LŪS labiau rūpinasi stambiaisiais ūkininkais. Nesuprantu – ar Žemės ūkio ministerija ir Vyriausybė nemato, nesupranta, kokiais būdais stambieji ūkiai nemoka tiek mokesčių, kiek turėtų mokėti. Mes, smulkieji, santykinai sumokame daugiau mokesčių nei stambieji, tačiau valstybė labiau remia stambiuosius. Kodėl? Todėl, kad jie garsiai rėkia. O juk daugelyje ES šalių pirmenybė skiriama būtent smulkiesiems ir vidutiniams ūkiams“, – aiškino S.Čekanskas.

Trylika metų – neregistruota?

Pasak J.Tamavičienės, kuri anksčiau irgi buvo LŪS Šilutės skyriaus narė, šis skyrius turėjo būti perregistruotas dar 2005-aisiais. Vadinasi, trylika metų jis veikė galimai neturėdamas teisės veikti!

„Šilutės ūkininkų skyriuje buvo tvarka, kai jam vadovavo Albinas Bakutis. Jis turėjo autoritetą. Paskui dar kelerius metus organizacija veikė iš inercijos, tačiau kai tvarka visai pašlijo, kai nebebuvo rengiami susirinkimai arba apie juos ne visus narius informuodavo, pasitraukėme iš skyriaus“, – pasakojo J.Tamavičienė.

Jau pasitraukusi iš LŪS ūkininkė sužinojo, kad iš tikrųjų pasitraukė iš jau neegzistuojančios organizacijos.

„Ją reikėjo perregistruoti. Taigi aš džiaugiuosi, kad tiek metų nemokėjau nario mokesčio neegzistuojančiai organizacijai“, – sakė J.Tamavičienė.

Galiausiai ūkininkė subūrė bendraminčius ir prieš trejus metus įkūrė pieno gamintojams svarbią organizaciją – Šilutės rajono pieno gamintojų asociaciją.

Prie šios asociacijos prisijungė ir buvęs LŪS narys Rimas Puidokas. „Kai jokios naudos negauni, tai nėra ir noro dalyvauti. Pasitraukiau iš LŪS Šilutės rajono skyriaus, radau veiklesnę organizaciją, kuri tikrai gina mano interesus“, – sakė jis.

Neperspektyvūs, bet pinigus mokėkit

Pasak K.Andrijausko, šiuo metu jis yra „vienas trijuose“: ir ūkininkas, ir neperregistruotos LŪS Šilutės skyriaus pirmininkas, ir kovo pabaigoje įsteigtos asociacijos Šilutės krašto ūkininkų sąjunga pirmininkas.

„Norėjau išsaugoti ankstesnį pavadinimą, tačiau Registrų centras pateikė tiek reikalavimų, kad juos įvykdyti būtų buvę labai sunku. Juk pagal ankstesnę registraciją LŪS Šilutės rajono skyriuje turėtų būti apie 1 500 narių, o teliko apie 70. Perregistravimo procesas kainuotų daugiau nei 2 tūkst. eurų. Štai taip ir nutiko, kad organizacijos veikla nebuvo įteisinta jau 2007-aisiais, kai visuotinis susirinkimas mane išrinko skyriaus vadovu“, – pasakojo K.Andrijauskas.

Kokia išeitis?

„Įregistravome asociaciją Šilutės krašto ūkininkų sąjunga. Automatiškai iš LŪS Šilutės skyriaus visi nariai perkeliami į naują organizaciją. Šiuo metu yra apie 70 narių, nors Šilutės rajone yra apie 4 tūkst. ūkių savininkų“, – sakė K.Andrijauskas.

O kur už nario mokesčius surinktos lėšos?

„Tikras vargas su pinigais. Jų trūksta. Į LŪS sąskaitą kasmet turime sumokėti beveik 2 tūkst. eurų, o surenkame tik apie 500 eurų. Likusią dalį turiu „sužvejoti“ iš rėmėjų. Priešinausi, reikalavau mokestį sumažinti, bet mano prašymą LŪS prezidiumas atmetė. Maža to – LŪS centrinė valdžia nori mokestį mums padidinti iki 2 500 eurų“, – guodėsi K.Andrijauskas.

Pernai iki 20 ha dirbamos žemės turintis šilutiškis ūkininkas LŪS valdžiai išlaikyti turėjo skirti po 20 eurų. Už kiekvieną papildomą hektarą žemės – dar po eurą. Taigi pinigėlius LŪS valdžia išgręžia ir iš smulkiųjų savo narių, o štai, kai svarstoma, kad už pirmuosius 30 ha reikėtų skirti daugiau tiesioginių išmokų, ta pati LŪS valdžia rankos nekelia.

„Smulkieji juk neperspektyvūs. Reikia remti tik pramoninius, modernius ūkius“, – LŪS susirinkimuose pirmaisiais smuikais griežia stambiųjų ūkių savininkai“, – teigė jis.

Nešnekus vadovas

LŪS pirmininkas Jonas Talmantas į klausimus apie Šilutės skyriaus ūkininkų nepasitenkinimą ir paties skyriaus veiklos teisėtumą atsakė pasiūlymu kreiptis į skyriaus pirmininką K.Andrijauską.

„Aš nieko nenoriu komentuoti jūsų laikraščiui, nes jūs rašote klaidingas interpretacijas. <...> Jam , kaip pirmininkui, jokių priekaištų aš neturiu“, – teigė J.Talmantas ir patikino, kad nario mokesčius iš Šilutės gaudavo pavedimu, o į klausimus, kodėl Šilutės skyrius metų metus neteikia atnaujintos informacijos VĮ Registrų centrui, ar dar daug yra tokių skyrių sąjungoje, atkirto, kad viskas visuose skyriuose yra gerai ir tvarkingai. „Visi viską susitvarkę“, – baigdamas pokalbį tvirtai pareiškė LŪS vadovas.

 

Algimantas Grigaitis

Rekomenduojami video