Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Lietuva pasitinka Kalėdas

Šventinė nuotaika apgaubė visą šalį. „Valstiečių laikraštis“ pasidomėjo, kaip Kalėdas švenčia provincijos bendruomenės.

Kepurėta šventė

Rokiškio rajono Bajorų kaimo bendruomenė tradiciškai prieš Kalėdas rengia padėkos dieną „Šviesos diena“, kurios metu įžiebiama eglė ir padėkojama talkininkams bei rėmėjams. Šiemet šventė buvo ypatinga – pristatyta rekordinio dydžio žieminė kepurė.

Bajorų kaimo kultūros centro, čia veikiančio unikalaus lėlių teatro ČIZ ir bendruomenės moterys ne vieną savaitę kruopščiai dėliojo mezginių skiautes, kol pasiuvo apie 5 m aukščio ir maždaug 3,5 m pločio žieminę kepurę su įspūdingu bumbulu.

„Esame mamos, vis neišaugančios iš vaikiško amžiaus, todėl prigalvojame tokių netikėtų veiklų. Nusprendėme pagerinti didžiausios Lietuvos kepurės rekordą ir sulaukėme žmonių pritarimo. Jie iškraustė spintas ir mums privežė krūvą megztinių, iš kurių ir buvo sukurta nauja rekordininkė. Kepurei prireikė net 333 mezginių skiaučių“, – pasakojo Bajorų kaimo kultūros centro vadovė Dalia Ziemelienė.

Prie sumanymo prisidėjo Rokiškio lopšelis-darželis „Nykštukas“ ir Panemunėlio pagrindinė mokykla, todėl ketinama po Trijų karalių kepurę rekordininkę nuvežti ir į šių švietimo įstaigų kiemus, kad vaikai galėtų ja pasigrožėti.

Rekordinės kepurės sumanytojos Bajorų kaimo kultūros centro lėlių teatro ,ČIZ“ aktorės (iš kairės) Nadiežda Ivanova, Nijolė Čirūnienė, Dalia Ziemelienė.

„Kad milžinei kepurei vienai nebūtų liūdna, pasiuvome dar kokias dvi dešimtis kepuraičių ir užmovėme jas kieme stovintiems nykštukams“, – šypsojosi kūrybines idėjas kaip iš šulinio semianti moteris.

Išskirtinė šiemet ir Bajorų kaimo žaliaskarė – ji taip pat papuošta kepurėmis. Šimtą mažų ir didelių kepurių Kalėdų eglei papuošti sukūrė pati Kultūros centro vadovė.

Sveikina naujakurius

Įžiebiant eglę bendruomenės nariams buvo pranešta, kad antrąją Kalėdų dieną į Bajorų kaimą arkliuku kinkytu vežimaičiu įriedės Kalėdų Senelis ir Snieguolė. Šie nuo Kalėdų neatsiejami personažai lanko bendruomenę jau ne vienus metus.

„Smagiai važiuojame per kaimą, darželio nelankantiems vaikams padalijame saldainių, su šventėmis pasveikiname visus, kurie mus pasitinka, aplankome senjorus ir naujakurius. Šiems pristatome bendruomenę, kviečiame tapti jos nariais, įsitraukti į mūsų veiklą“, – pasakojo Bajorų bendruomenės pirmininkė Inga Belovienė.

Nuostabu tai, kad šiais laikais, kai Lietuvos kaimai tuštėja, Bajoruose kuriasi naujakuriai. Šiemet į šį kaimą gyventi atsikraustė mažiausiai penkios naujos šeimos. „Iš tikrųjų turime nemažai jaunų šeimų. Mūsų kaimas patrauklus, nes esame visai netoli Rokiškio“, – paaiškino bendruomenės pirmininkė.

Švenčia kartu

Panevėžio rajono Upytės bendruomenė „Upytės žemė“ tradiciškai metų pabaigoje savo narius pakviečia į šventinį vakarą. Ne vienus metus jo tema buvo „Dvaro puota“. Ji pasirinkta neatsitiktinai. „Garsiame Upytės paviete, kurio teritorija XVI a. beveik sutapo su dabartinės Panevėžio apskrities ribomis, buvo daug dvarininkų ir bajorų. Todėl norėjome atgaivinti tą dvasią“, – sakė Upytės Antano Belazaro pagrindinės mokyklos direktorė Jurgita Zalatorienė.

Į kalėdinę šventę bendruomenė kviečia ir po šalį išsibarsčiusius kraštiečius. Neišdildomą įspūdį upytiečiams paliko šventinis vakaras, kuriame dalyvavo ir koncertavo iš Upytės kilęs kompozitorius ir operos solistas Vytautas Kurnickas kartu su operos atlikėja Gražina Skinderyte- Kurnickiene. Upytės kraštas garsus muzikais. Iš čia kilę ir kompozitoriai Bronius Kutavičius, Antanas Račiūnas, Antanas Belazaras.

Šiemet upytiečiai dvaro apdarų atsisakė ir po Kalėdų rengs tradicinį šventinį vakarą. Bendruomenės pirmininkas Audrius Zalatoris tikisi, kad, kaip ir kasmet, į jį susirinks daugiau nei pusšimtis žmonių.

Šventinės nuotaikos

Vilkaviškio rajone, Karklinių kaime, vaikus ir suaugusiuosius it magnetas traukia prie kultūros namų įžiebta Kalėdų eglutė. Pasak Karklinių kaimo bendruomenės pirmininkės Jolitos Tekorienės,

6 m aukščio eglę jie pastatė ant pernai suvirinto karkaso. 12 m aukščio augančios natūralios eglės jau nepasiekia papuošti, o samdyti automobilinį bokštelį brangu.

Karklinių bendruomenės nariai karkasinę eglutę sumontavo patys.

Nors karkasinės eglės konstravimo darbai buvo nelengvi, tačiau vietos gyventojai viską padarė patys. Šiam sumanymui įgyvendinti 40 metų sodybos kieme augamnčios žaliaskarės šakų dovanojo Valentinas ir Zita Galeckai. Gelbėjo ir bendrovės „Medžių priežiūra” vadovas Airidas Puskunigis.

„Mūsų ramstis – savi žmonės. Šiemet buvo lengviau finansiškai, nes laimėjome projektą „Pinam kartos kartų pynę“ ir gavome lėšų“, – švenčių laukimo nuotaikas apibūdino J.Tekorienė.

Eglė šiemet suspindo naujomis spalvomis – jai papuošti nupirkta nauja 200 m girlianda. Karkliniškiai mano, kad bus gal vieninteliai Lietuvoje, papuošę nykštukų sergimą eglę dirbtiniais puošniosios karpažolės, arba puansetijos, Kalėdų gėlės, žiedais.

Vieninga bendruomenė

Žaismingai į Karklinius atvyko Kalėdų Senelis – su papūga, kuri norėjo būti gaidžiu, jis atkeliavo traktoriaus kauše. Žmonės dar pamena, kad pernai senelis atvažiavo senovišku motociklu. Po nuotaikingos programos Karklinių dangų nušvietė fejerverkai.

J.Tekorienė pastebėjo, kad 15-uosius metus skaičiuojanti Karklinių kaimo bendruomenė labai susiburia, kai reikia surenti šventę visam kaimui ir aplinkiniams. Anot jos, puošdami savo kaimo erdves karkliniečiai nori parodyti visiems, kad ir kaime žmonės gyvena kultūringai.

Pasak Karklinių kaimo bendruomenės pirmininkės J. Tekorienės, Kalėdas Karkliniuose visada lydi šventinė nuotaika.

Jau tapo tradicija lankyti pasipuošusius Karklinius. Svečius iš kitų kaimų ir miestų, vietos žmones šiemet traukia ir prie eglutės įrengta originali fotografavimosi sienelė su ledo šalies veikėjais. Naujovę, anot bendruomenės pirmininkės, sugalvojo norėdami per šventes nenuleisti išsikeltos kartelės.

Šokdina Šyvį

Artėjančios šventės jau juntamos ir Vilkaviškio rajone, Gražiškių miestelyje. Gražiškių bendruomenės pirmininkė Irma Lišauskienė, kalbėdama apie jų mažą, bet draugišką bendruomenę, užsiminė, kad švenčių laukia ramiai. Bendruomenės moterys laikosi senos tradicijos prieš šventes papuošti bažnyčią, bendruomenės namus. Šiemet į bendrą darbą įsitraukė ir Vilkaviškio krašto neįgaliųjų draugija. Jų papuošta eglutė dabina bendruomenės namų didžiąją salę. Iš tolo šviečia ir Gražiškių seniūnija, o ypač pasipuošusi švenčių laukia Gražiškių gimnazija.

Nepaprastai šiltas ir jaukias tradiciškas advento vakarones, kupinas senojo laukimo tradicijų, patiekalų ir nepaprastos dvasios, kalėdinio laukimo laikotarpiu gražiškiečiams padovanojo miestelio bibliotekininkė Nijolė Dubickienė.

Ypatingų tradicijų bendruomenė, be Šyvio šokdinimo, neturi. Kalėdoms tradiciškai užžiebiama eglė, bet šiek tiek kitokia – didelė, ant bendruomenės pastato, kad matytųsi aplinkiniuose kaimuose. Nuo Kalėdų iki Trijų Karalių visada šokdinamas Šyvis, kurio siela – ilgametė Gražiškių kultūros darbuotoja Alesė Jankauskienė. „Šiemet Šyviukas dar snaudžia, laukia, kada bus pabalnotas. Jei bus jėgų ir sveikatos, gal ir šiemet jis išjos į kaimus“, – tikėjosi Gražiškių bendruomenės pirmininkė.

Puošia miestelį

Šių metų mažojoje Lietuvos kultūros sostinėje – Ukmergės rajone, Vepriuose, taip pat juntama kalėdinė nuotaika.

Veprių seniūnijos vyresnioji specialistė, vykdanti seniūnės funkcijas, Dalia Radzevičienė sakė, kad miestelis papuoštas pagal galimybes. „Gyventojai mėgsta girliandomis padabinti langus ir eglutes. Puošyba ir dekoracijų įvairovė – kiekvieno žmogaus skonio reikalas“, – pridūrė D.Radzevičienė.

Neseniai Veprių bendruomenės iniciatyva miestelio centre buvo papuošta gyva eglutė ir pastatyti devyni didesni kaip metro aukščio seniai besmegeniai, pagaminti iš netradicinių medžiagų – antrinių žaliavų. Veprių bendruomenės pirmininkė Aldona Medonienė pasakojo, kad kuriant senių besmegenių aikštę prisidėjo Veprių pagrindinės mokyklos mokiniai ir pedagogai bei bendruomenė. Didžiausio besmegenio aukštis – 2,30 cm. Jiems visiems buvo sugalvoti vardai. Ši aikštė ir Kalėdų eglutė labai pagyvino miestelį. Eglutės įžiebimo šventėje koncertavo liaudiškos muzikos kapela „Savi“ iš kaimyninio Jonavos rajono. Miestelio gyventojai ir svečiai šventės metu buvo vaišinami koše.

Veprių eglutę saugo devyni didesni kaip metro aukščio seniai besmegeniai, pagaminti iš netradicinių medžiagų - antrinių medžiagų.

Bendruomenė advento laikotarpiu organizavo popietę, kurios metu buvo pristatyti adventiniai valgiai, dainuojamos adventinės dainos. A.Medonienė džiaugėsi, kad šią savaitę Kalėdų Senelis ir nykštukai aplankys apie 30 vienišų žmonių ir ligonių. Jiems bus įteiktos bendruomenės moterų paruoštos dovanėlės.

Vyko neeilinė šventė

Ukmergės rajono Varinės kaimo bendruomenės pirmininkė Regina Černiauskienė kiekvienais metais kalėdiniu laikotarpiu tradiciškai rengia vakarones, viena jų buvo skirta adventui. Bendruomenės nariams ir svečiams savo poezijos knygelę „Palytėjimas“ pristatė Pašilės šv. Barboros ir Pabaisko švč. Trejybės parapijų klebonas Rimantas Laniauskas. Dainas skyrė tarptautinių konkursų laureatė, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos docentė, operos solistė Judita Leitaitė. Solistei akomponavo pianistė Lina Vaitkuvienė.

Varinės bendruomenės nariai su soliste J.Leitaite.

Ši kalėdinė vakaronė, apipinta posmų ir dainų pynėmis, sušildė susirinkusiųjų širdis ir įžiebė tikėjimo, meilės bei vilties kibirkštį. Viešnia J.Leitaitė prieš vakaronę lankėsi Pašilės šv. Barboros bažnyčioje, kur drauge su tikinčiaisiais meldėsi ir giedojo gražiausias giesmes.

R.Černiauskienė pabrėžė, kad Kalėdoms miestelio žmonės ypač ruošiasi. Vieni puošia kiemus, kiti – balkonus, langus. „Kelios sodybos apšviestos elektros lemputėmis. Itin gražiai savo kiemą išpuošė Audronė ir Vidas Striubeikos. Visuose kiemuose vyrauja kalėdiniai akcentai“, – sakė Varinės bendruomenės pirmininkė. Antrus metus Pašilėje puošiama Kalėdų eglė. Gruodžio 30 d. prie eglės atvažiuos ir Kalėdų Senelis.

Varinės kaimo bendruomenei gruodžio 28 d. sukaks 10 metų. Įvairūs renginiai, skirti tai progai, bus rengiami po Naujųjų metų.

 

Parengė VL žurnalistai Rima Kazakevičienė, Vida Tavorienė, Jolita Žurauskienė

Rekomenduojami video