Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Lenkija svarsto lietuvius nacionalistus prilyginti vokiečių naciams (papildyta 10.55 val.)

Lietuvos užsienio reikalų ministerija tikisi, kad Lenkijos Seimas nepriims teisės akto, kuriame lietuvišką nacionalizmą siūloma prilyginti totalitarinei ideologijai.

"Tikimės, kad toks teisės aktas nebus priimtas", - Eltai teigė užsienio reikalų ministro atstovas spaudai Kęstutis Vaškelevičius.

Ministerija taip pat nekomentuoja Lietuvos Seimo Europos reikalų komiteto pirmininko Gedimino Kirkilo komentaro delfi.lt naujienų portalui, kad Vilnius dėl šio teisės akto svarsto galimybę iš Varšuvos konsultacijoms atšaukti ambasadorių Šarūną Adomavičių.

Ketvirtadienį Lenkijos Seime numatoma svarstyti įstatymo projektą dėl draudimo propaguoti komunizmą ar totalitarinę santvarką viešose erdvėse. Teisės akte taip pat įrašyta nuostata, kad totalitarinei santvarkai prilyginamas fašizmas, vokiškasis nacizmas, ukrainietiškas ir lietuviškas nacionalizmas, prūsiškas, rusiškas ir vokiškas militarizmas.

Anot "Lietuvos ryto", Lietuvos diplomatai baiminasi, kad toks ideologinis sugretinimas gali kelti pavojų Lenkijoje esantiems lietuviškiems paminklams ir atminimo vietoms.

G. Kirkilas apie Lenkiją: tai labai nedraugiškas žingsnis

Seimo Europos reikalų komiteto pirmininkas socialdemokratas Gediminas Kirkilas labai neigiamai vertina Lenkijos Seimo ketinimus priimti teisės aktą, kuriame lietuvišką nacionalizmą siūloma prilyginti totalitarinei ideologijai.

"Tai yra labai nedraugiškas žingsnis ne tik tai Lietuvos, bet ir Ukrainos, Vokietijos atžvilgiu. Gana keistas sprendimas, bet iš pricipo aš visuomet neigiamai vertinu įvairius politinius mėginimus kaip nors įvertinti istoriją. Tiesą sakant, šalys dėl to dažniausiai ir susipyksta, kai tik politikai pradeda vertinti istoriją iš savo taško, naudoti savo politiniams dalykams", - ketvirtadienį žurnalistams Seime sakė G. Kirkilas.

Jis nesiėmė prognozuoti, kokių žingsnių imsis Lietuva.

"Mes savo susirūpinimą jau išreiškėme. (...) Ambasadoriaus atšaukimas konsultacijoms yra vienas iš būdų išreikšti savo nepasitenkinimą, tai gana stiprus žingsnis. Draugiškos ES ir NATO šalys labai retai tokius žingsnius naudoja. Iš kitos pusės, draugiškos ES ir NATO šalys viena kitos atžvilgiu ir tokių istorinių vertinimų neteikia. Ar užsienio reikalų ministras tą padarys, aš nežinau, bet tai vienas iš galimų žingsnių", - svarstė G. Kirkilas.

Rekomenduojami video