Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Lapuotis, kuris gražiausias žiemą

Augalų įvairovė – begalinė, tad šiek tiek pasukus galvą galima pasisodinti tokių, kurie bus gražūs visais metų laikais. „Garbanotasis“ lazdynas – ne visžalis augalas, tačiau įspūdingai atrodo ir žiemą, būdamas be lapų.

Garbanota dovana

Vilniaus rajone gyvenanti Izabelė Butkienė prieš penkiolika metų gimtadienio proga dovanų gavo, pasak jos, augalą „nenuoramą“ – lazdyną Contorta. Kelios susiraizgiusios šakelės neatrodė įspūdingai, tačiau moteris krūmelį pasodino saulėtoje vietoje ir rūpestingai prižiūrėjo. Ilgainiui šakelės virto dideliu, ne vieną svečią stebinančiu krūmu. „Lazdynas Contorta gražiausias yra žiemą, nes jo šakelės gražiai susipynusios ir susisukusios. Augalas atrodo tarsi meno kūrinys. Žmogus net norėdamas negalėtų sukurti nieko panašaus, net jei pasitelktų visas augalų formavimo gudrybes“, – sakė moteris. Anot jos, kuo lazdynas vyresnis, tuo daugiau turi besisukančių šakelių, tuo įspūdingiau atrodo. „Jau kelerius metus Kalėdų proga puošiame ne tik kieme augančią eglę, bet ir „nenuoramą“ lazdyną“, – sakė Izabelė.

Vasarą tarsi sergantis

Želdintojas Darius Balsys lazdyną Contorta pataria sodinti arčiau namų ir apsišarvuoti kantrybe. Augalas porą metų formuoja šaknų sistemą, todėl atrodo, kad jis visiškai neauga. Tačiau, pasak specialisto, nereikėtų baimintis, nes vėliau jis ims sparčiai augti į aukštį ir į plotį. „Jei formuodami želdyną pasirinkote būtent šį lazdyną, pasistenkite, kad jo neužgožtų kiti augalai. Žiemą lazdynas gražiai atrodys, jei netoliese augs visžaliai augalai, tačiau jų turi būti vienas kitas, – sakė specialistas. – Tiesa, vasarą krūmas netenka išskirtinio grožio, nes suktas šakeles visiškai uždengia lapai. Tuo metu krūmas nelabai įspūdingai atrodo. Kartais jį pamatę žmonės ima klausinėti, ar augalas kuo nors neserga, nes lapai užsirietę, keistos formos. Tuomet paaiškinu, kad lapų formą lemia veislė, jie niekuo neserga ir kenkėjai jų nepuola.“ Pasak D.Balsio, vienintelė problema, kad gali pabusti ir pradėti augti žemiau skiepo esantys pumpurai. Tuomet tiesias kaip stygos šakas reikia išpjauti, nes jos ima darkyti krūmo vaizdą. Išpjautas šakas galima panaudoti kaip atramas žirniams, vijoklinėms pupelėms, kitiems augalams.

Vertas dėmesio

Gražiai „garbanotasis“ lazdynas atrodo anksti pavasarį – jau kovo mėnesį jis apsipila žirginėliais. Nukarę vyriški žiedai kontrastuoja su šakelių raizgalyne. „Patarčiau pasisodinti ir kitos veislės „garbanotąjį“ lazdyną – Red Majestic. Jo žirginėliai yra gelsvi, todėl kartu su sprogstančiais purpuriniais lapais atrodo labai gražiai. Pavasarį purpuriniai lazdyno lapai labai gražiai kontrastuoja su tuo metu žydinčiomis forzitijomis, kitais sprogstančiais krūmais ir lapais. Vėliau purpurinė jo spalva ima blėsti, kol galiausiai tampa žalia“, – sakė pašnekovas. Jis perspėjo, kad gausaus riešutų derliaus auginant „garbanotuosius“ lazdynus nereikėtų tikėtis. Pasak jo, riešutus jie irgi veda, tačiau jų būna labai nedaug. Šis augalas auginamas dėl grožio, o ne dėl maisto.

Kaip prižiūrėti lazdynus

Lazdynams būdinga mikorizė – šių lapuočių šaknys gyvena simbiozėje su tam tikrais grybais. Šie organizmai padeda jiems pasisavinti maisto medžiagas. Taigi, sodinant lazdyną, pravartu iš po miške derančio lazdyno parsinešti kibirą žemės ir užkrėsti grybais pomedį. Lazdynų lapai greitai supūva ir sudaro švelnų humusą, papildo dirvožemį mineralinėmis medžiagomis, todėl nereikia jų papildomai tręšti. Jei nėra galimybės dirvą, kur auga lazdynai, patręšti miško žeme, tuomet kasmet rekomenduojama tręšti mineralinėmis trąšomis, o kas 2 – 3 metai reikėtų įterpti ir organinių trąšų.

 

Milda Mickutė

 

Rekomenduojami video