Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Krašto apsauga – švaistytojų rankose

Ar atvejis, kai Krašto apsaugos ministerija (KAM) aštuoniskart brangiau nei rinkos kaina iš bendrovės „Nota bene“ nusipirko stalo įrankių, buvo atsitiktinis? Deja, ne. „Valstiečių laikraštis“ išsiaiškino daugiau įtartinų ministerijos pirkimų. Stebėtina, kodėl to nepadarė KAM privalėjusios kontroliuoti institucijos, įskaitant ir Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetą (NSGK).

Ministras nieko nežino?

Išvertus iš lotynų kalbos, „Nota bene“ reiškia „Gerai įsidėmėk“. KAM šį pavadinimą įsidėmėjo tikrai gerai. Tiesa, KAM vadovas socialdemokratas Juozas Olekas sakė, kad su įmone „Nota bene“ ministerija bendradarbiauja jau 15 metų, pirkta 50 kartų už 30 mln. eurų, o dabar nuskambėjęs skandalas yra pirmasis.

Ministras sakė netiesą. Pirmą kartą „Nota bene“ pasižymėjo 2002-aisiais, kai KAM vadovavo Linas Linkevičius. Tada bendrovė kariuomenei itin brangiai pardavė 35 lauko virtuves (už 2,16 mln. eurų) ir 4 mobiliuosius tualetus su dušo kabinomis (už 558 tūkst. 387 eurus). Tokių brangių lauko virtuvių ir tualetų tuo metu neturėjo jokia kita NATO kariuomenė. Tai buvo pirmasis pavojaus skambutis.

Beje, „Nota bene“ bandė paspausti KAM ir J.Oleko vadovavimo laiku. 2015 m. lapkričio 11 d. ši bendrovė santykius su Lietuvos kariuomenės karinių oro pajėgų aviacijos baze dėl pastarosios sprendimo panaikinti „Nota bene“ laimėtą viešąjį pirkimą aiškinosi teisme. O dar šių metų liepą KAM iš „Nota bene“ itin brangiai nupirko 45 tūkst. kastuvėlių – beveik po 34 eurus už kastuvėlį. Ar ministras J.Olekas apie šiuos pirkimus nieko nežinojo?

Erkės ant kariuomenės

Valstiečių laikraštis“ pasidomėjo, kaip atsakingai KAM naudojo lėšas kitais atvejais. Kasmet daugybė asociacijų ir viešųjų įstaigų kaip erkės kabinasi į KAM, prašo nors iš dalies finansuoti įvairiausias programas. KAM klerkai rengia konkursus ir dalija mokesčių mokėtojų pinigėlius. Ar pagal paskirtį?

Dabar, kai iš Rytų kyla karinė grėsmė, mokesčių mokėtojai teisingai mano, kad visas lėšas pirmiausia turėtume skirti krašto apsaugai. O, pavyzdžiui, patriotinis ugdymas galėtų palaukti bent kol pasieksime NATO įsipareigotą 2 proc. bendrojo vidaus produkto kariuomenės finansavimą. Tačiau „erkės“ galvoja kitaip. Štai 2015 m. KAM pasiekė 110, o 2016-aisiais – net 115 pinigų prašytojų paraiškų. Nuostabą kelia ne tik paraiškas pateikusieji, bet ir įveikusieji konkurso barjerą.

Išdalijo 250 tūkst. eurų

Krašto apsaugos ministras J.Olekas 2015 m. kovo 20 d. įsakymu paramą skyrė kas antram prašytojui – prašė 110, o gavo 55. Paminėsime tik kelis įsimintiniausius ir daugiausia abejonių keliančius finansavimus.

KAM dosniai sušelpė karių šeimų asociaciją „Keliautojų klubas“ – net keturioms programoms iš viso skyrė 28 tūkst. eurų. Kaip mus informavo KAM, „Keliautojų klubas“ už šiuos pinigus pasigamino 100 didelių vėliavų ir 5 tūkst. mažų, kurias išdalijo nemokamai.

O štai viešajai įstaigai „Pirmoji kava“, surengusiai su kariuomene nesusijusių profesijų atstovams bazinius 15 dienų ekstremalius kursus Rukloje, KAM nepagailėjo 30 tūkst. eurų.

Žalgirio krepšinio centrui atseikėta 10 tūkst. eurų. KAM taip paaiškino šios paramos esmę: „Integravus Lietuvos kariuomenę į didelio susidomėjimo sulaukusias LKL finalo serijos rungtynes Kauno „Žalgirio“ arenoje, paskatinta  pilietinė savimonė.“

Net 20 tūkst. eurų skirta maratono „Dakaras 2016“ dalyviams finansuoti. Kas skaitote šias eilutes, atsisėskite – štai kaip KAM paaiškino šios paramos prasmę: „Viliamės, kad Benedikto Vanago lyderystė padės pritraukti jaunimą į Lietuvos kariuomenę.“

Iš viso 2015 m. taip išdalyta per 250 tūkst. eurų! Negaila, juk ne iš savo kišenės.

Apetitas auga bevalgant

Šįmet ryšiams su visuomene plėtoti, informuoti ją apie valstybės gynimo klausimus 40-iai organizacijų KAM skyrė jau 306 tūkst. 504 eurus. Pasisekė Pagyvenusios moters veiklos centrui Kaune – Lietuvos kariuomenei propaguoti moterys gavo 735 eurus. Iki 18 tūkst. eurų išaugo parama ir Pilietiškumo, demokratijos ir teisės programų centrui, nors jis prašė net 40 tūkst.

Keturiems filmams iš dalies finansuoti skirta 35 tūkst. eurų, o daugiausia abejonių sukėlė 89 tūkst. eurų parama šįmet Prienų rajone surengtam pasaulio lietuvių jaunimo susitikimui.

Iš viso Lietuvoje surengti trys tokie susitikimai ir du kartus finansinę paramą skyrė būtent KAM. Kodėl? Štai citata iš KAM atsakymo į „Valstiečių laikraščio“ klausimą: „Skirdama finansavimą šiam renginiui KAM pabrėžia, kad svarbu ugdyti tiek Lietuvoje gyvenančių, tiek pasaulio lietuvių jaunimo pilietinį patriotinį ugdymą, nes visais laikais lietuvių vienybė tiek Lietuvoje, tiek ir visame pasaulyje buvo nepalaužiamas ginklas net ir didžiausiam agresoriui.“

Brangiai valgė ir gėrė

Atskiro dėmesio verti ir KAM pirkimai iš maitinimo įstaigų. Jie skirti, žinoma, ne eiliniams kariams. Štai prabangiam viešbučių ir restoranų tinklui „Centrum“ 2015 m. lapkritį už aštuonias suteiktas paslaugas KAM sumokėjo per 4 tūkst. eurų. O juk tokio pobūdžio sutartys dar buvo sudarytos su „Pramogų pilimi“, „Pontem“, „Astorija Hotel“, „Vilniaus Naručiu“, „Gurmanų virtuve“ ir kt.

KAM Strateginės komunikacijos ir viešųjų ryšių departamento vedėja Asta Galdikaitė paaiškino, kad tuo metu Lietuvoje su oficialiu vizitu lankėsi NATO politinė ir karinė vadovybė, NATO vadaviečių vadai ir juos lydinčios delegacijos. Tokio lygio svečiams cepelinų nepasiūlysi.

Padėtis iš esmės nepasikeitė ir šįmet. Be jau paminėtų restoranų, atsirado prabangų restoraną „Imperial“ siūlanti bendrovė „Mare Balticum“, bendrovės „RA44“ (pramogų ir poilsio centras „Belmontas“), „Kristela“, kurios pasižymėjo tuo, kad KAM pirkimus laimėdavo be konkurso, t. y. jos lyg tyčia būdavo vienintelės, todėl ir brangios paslaugų teikėjos.

Tūkstančiai suvenyrams

Tyloje juk nevalgysi ir negersi. Bendrovei „Forzacas“ už 2015 m. lapkritį surengtus koncertus krašto apsaugos sistemos bendruomenei ir jos draugams KAM suplojo 19 tūkst. 316 eurų.

Įtartinai atrodo ir KAM sutartis su viešąja įmone „Septynios natos“ dėl suvenyrinių prekių už 10 tūkst. 490 eurų. Kaip „Valstiečių laikraštį“ informavo KAM, tiek kainavo pieštukai, asmeniniai treniruokliai, skirti mankštai nuo ilgo sėdėjimo prie kompiuterio, ir kiti nepigūs daikčiukai. Ko nesugalvosi iš gero gyvenimo...

Akis rėžė 2015 m. vasarį KAM sudaryta sutartis su bendrove „Floravitas“, kuriai KAM sumokėjo net 11 tūkst. 874 eurus už gedulo vainikus. KAM mums paaiškino, kad tiek lėšų prireikė organizuojant istorinių datų paminėjimą. O gal buvo galima paminėti kukliau? Ir svarbiausia, kad dauguma tiekėjų buvo pasirinkti be konkurencijos. Kodėl?

Dažniausiai paaiškinama, kad sutartis laimėjusio dalyvio pasirinkimo priežastis – vienintelis tiekėjas, o pirkimo būdas pasirinktas atlikus apklausą. Galime nesunkiai įsivaizduoti, kaip ta apklausa atliekama.

Liks juoda dėmė

Kai kurie politikos apžvalgininkai įsitikinę, kad krašto apsaugos ministro J.Oleko likimas jau aiškus, kad ir kaip jis bandytų išplaukti iš liūno. Nedidelis skirtumas, ar ministras atsistatydins dabar, ar ministeriją paliks po rinkimų į Seimą, nes šis skandalas liks juoda dėme politiko biografijoje.

Gaila žiūrėti ir į kariuomenės vadą generolą leitenantą Joną Vytautą Žuką, kuris nuo pirmųjų Lietuvos kariuomenės kūrimo dienų paskyrė jai savo gyvenimą. Atrodo, kad NATO struktūrose gerai vertinamas generolas žino, koks virusas įsimetė į KAM. Gal vertėtų generolui išsitraukti kardą ir prie prezidentūros pakloti pagrindinių krašto apsaugos sistemos kenkėjų kailius?

O ir prezidentė Dalia Grybauskaitė šiuo atveju galėtų ne tik raginti atidžiai išsiaiškinti situaciją dėl KAM vykdomų viešųjų pirkimų, bet ir panaudoti šalies vadovės galias, juk ji yra vyriausioji šalies ginkluotųjų pajėgų vadė.

Kalbame ne tik apie brangių samčių ir puodų pirkimą, bet ir apie KAM klerkų atsakomybės stoką. Jeigu ministerija nesugeba išsiaiškinti, kiek kainuoja samčiai, ar galima jai patikėti pirkti šarvuočius ar „Javelin“ raketas?

Pramiegojo ir Seimas

Apmaudą kelia ir Seimo NSGK ketinimas kitą savaitę rinktis į posėdį ir aiškintis situaciją dėl virtuvės reikmenų kariuomenei pirkimo. Komitetas tai turėjo padaryti jau birželį, kai „Valstiečių laikraštis“ ant padėklo komiteto pirmininkui padėjo informaciją apie tai, kaip KAM neatsakingai švaisto mokesčių mokėtojų pinigus.

Tada NSGK pirmininkas Artūras Paulauskas tikino, kad skirs daugiau dėmesio parlamentinei krašto apsaugos sistemos kontrolei. Ir žadėjo į pagalbą pasitelkti neseniai įkurtą Pulkininkų asociaciją.

Praėjo trys mėnesiai. „Ne, pastaraisiais mėnesiais Seimo NSGK į mus pagalbos nesikreipė, nors atsargos karininkai tikrai turi patirties ir galėtų politikus konsultuoti“, – kalbėjo Pulkininkų asociacijos direktorius atsargos pulkininkas Vaidotas Malinionis.

Pelės aruode

juknevičienė

Rasa Juknevičienė, Seimo narė, buvusi krašto apsaugos ministrė

Šokiruojančios žinios apie KAM pirkimus yra smūgis žemiau juostos visuomenei, kuri supranta, kad lėšų gynybai reikia daug daugiau, nei šiandien skiriama. Ši žinia nuvilnys per kaimus ir miestelius, kur dar daug skurdo ir nepritekliaus. Tai tarsi ginklas į priešų rankas.

Būsimajam krašto apsaugos ministrui teks didelė atsakomybė išsiaiškinti išlaidavimo mastus, įvertinti su pirkimais dirbusių žmonių atsakomybę ir galimus santykius su verslo struktūromis. Kiekvienas ministras turi pasirūpinti, kad ten, kur vyksta pirkimų planavimai ir patys pirkimai, dirbtų sąžiningi žmonės. Kai įsileidžia peles į aruodą, tada ir samčiai su puodais pabrangsta aštuonis kartus.

Rezervą ignoruoja

Česlovas Šlėgaitis

Česlovas Šlėgaitis, Lietuvos kariuomenės rezervo karių asociacijos vadovas

Nors KAM oficialiai skelbia bendradarbiaujanti su mūsų asociacija, tačiau yra kitaip. Žinau, kad kitos šalys remia tokio pobūdžio organizacijas, tačiau KAM mums neskyrė nė cento. Matyt, KAM svarbiau remti Dakaro ralio dalyvius, o ne rūpintis karių rezervu.

Mes savo narių lėšomis dalyvaujame NATO šalių atsargos karininkų konfederacijos veikloje, tiesa, pastaraisiais metais nepavyko surinkti metinio mokesčio, todėl dalyvauta buvo tik iš dalies. Pernai Lietuvoje rengėme susitikimą su kai kurių NATO šalių rezervo karių organizacijomis, tačiau KAM kategoriškai atsisakė paremti mūsų sumanymą ir net atsisakė apie jį paskelbti savo informacijos priemonėse. Apgailestaudamas galiu pasakyti, kad kol kas karių rezervas nei organizuojamas, nei treniruojamas, nei mokomas. Jau vien ši žinia NATO šaliai yra skandalinga.

Rekomenduojami video