Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Kova su sosnovskiu: finansų daug, naudos mažai?

Kėdainių rajono savivaldybės teritorijoje Sosnovskio barščio naikinimo programa vykdoma jau 18 metų. Galima būtų pagalvoti, kad iš esmės imantis šio reikalo, per tiek laiko barštį buvo galima seniausiai išnaikinti.

Juo labiau kad skirtingų specialistų manymu, visiškam šios invazinės rūšies išnaikinimui užtenka nuo penkerių iki dešimties metų. Kas nutiko, kad kone du dešimtmečius trunkančioje kovoje barštis nugalėjo žmogų? Kėdainių rajono savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja Ieva Matyžiūtė pripažino, kad priežiūros ir kontrolės lig šiolei buvo mažoka, dėl to nuspręsta barščio naikinimą perimti į savo – administracijos – rankas.

Pristatydama Aplinkos apsaugos rėmimo specialiosios programos 2020 metų priemonių ataskaitą rajono tarybai, savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja Ieva Matyžiūtė vardijo, kiek lėšų kasmet buvo skirta šios invazinės rūšies augalo naikinimui.

Lėšos skiriamos nuo pat 2013 metų, ir kone kasmet tik augo. Pavyzdžiui, jei 2016 metais buvo skirta 32,4 tūkst. eurų, tai 2018 metais – 39,8 tūkst. eurų.

„Pernai buvo skirta 38,3 tūkst. eurų Sosnovskio barščio naikinimui, tačiau 9,8 tūkst. eurų iš šios sumos buvo skirta inventorizacijai atlikti. Inventorizacijos metu buvo išmatuoti ir aprašyti visi šios invazinės rūšies apimti plotai“, – sakė skyriaus vedėja.

Pinigus naudoja neefektyviai?

Ilgametė rajono tarybos narė Nijolė Naujokienė atkreipė dėmesį, kad kasmet kovai su šia žmogui pakenkti galinčia invazine augalų rūšimi yra metamos gana solidžios pinigų sumos, o rezultatas iki šiol nepasiektas. Lyg to būtų maža, kai kuriose seniūnijose barščio plotai ne tik nemažėja, bet dar ir auga.

Susidaro vaizdas, kad su seniūnams pavesta užduotimi kai kurie nepajėgia susitvarkyti.

N. Naujokienei antrino ir Romualdas Gailiūnas: „Nei per dvejus, nei per 3 metus neįmanoma sosnovskio barščio išnaikinti. Esu kažkada šita tema kalbėjęs su prof. A. Svirskiu – jis pasakė, kad išnaikinti visiškai barštį įmanoma per dešimt metų.

Pas mus programa vykdoma nuo 2013 metų – vadinasi, barštis seniai turėjo būti išnaikintas.

Tai arba mes kažką ne taip darome, arba nesukontroliuojame, kai panaudojami pinigai. Kontrolė turi būti žymiai griežtesnė.“

Kaip jau buvo rašyta anksčiau, iki šiol už Sosnovskio barščio naikinimą buvo atsakinga kiekviena seniūnija atskirai.

Seniūnai, žinodami šio augalo apimtus plotus, savivaldybės prašydavo lėšų, ir jas gavę naudodavo, kaip jiems atrodė geriausia bandant išnaikinti invazinę šių augalų rūšį.

Tai, kad rezultatas netenkina ir kontrolės buvo mažokai, pripažįsta ir pati I. Matyžiūtė.

„Būtent dėl to, kad tos klaidos nesikartotų, mes ir nusprendėme patys imtis iniciatyvos ir patys kontroliuoti naikinimo procesus.

Pernai kone 10 tūkst. eurų išleista buvo inventorizacijos planui, be kurio nebūtume galėję gauti Aplinkos ministerijos lėšų.

Dabar mes trejiems metams užsitikriname lėšas, kurių pakaks Kėdainių miesto ir Surviliškio seniūnijos Sosnovskio barščio naikinimui.

Per trejus metus tikimės išnaikinti 98 proc. barščio ir dar dvejus metus vyks palaikomoji priežiūra. Per tuos metus manome, kad galėsime pasiekti šimto procentų barščių išnaikinimą.

Kitos seniūnijos, kaip ir anksčiau, gaus pinigus pagal seniūnų prašymą ir barštį naikins pačios“, – sakė I. Matyžiūtė pridurdama, kad jei Kėdainių miesto ir Surviliškio seniūnijose numatyta taikyti praktika pasiteisins, ji bus perkelta ir į kitas seniūnijas.

Paaiškėjo, kad itin dideli Sosnovskio barščių plotai yra ir Skinderiškio dendrologiniame parke, o jis priklauso Radviliškio miškų urėdijai. Tarybos nariai priminė, kad ir Babėnų šilas priklauso tiems patiems radviliškiečiams, o tvarkos ten – maža.

„Matau, kad Radviliškio miškų urėdijai mes kasmet skiriame gana dideles sumas pinigų repelentams įsigyti. Bet nei Skinderiškyje Sosnovskiu jie rūpinasi, nei Babėnų šilas jiems neįdomus. Ar būtinai jiems turime skirti tuos pinigus, jeigu jiems čia neįdomu, kas pas mus darosi?“ – domėjosi R. Gailiūnas.

Paaiškėjo, kad ir šiemet Radviliškio miškų urėdijai numatyta skirti 20 tūkst. eurų, tačiau viskas gali pasikeisti – svarstant biudžetą tarybos nariai gali sprendimą ir pakeisti.

„Šiuos pinigus nebūtinai turime skirti Radviliškio miškų urėdijai. Galima skirti kitiems privatiems miškų savininkams – tai yra tarybos apsisprendimo reikalas.

Galima bandyti pinigus skirti Radviliškio miškų urėdijai ir tartis, kad jie juos naudotų būtent Babėnų šile. Tačiau tai būtų tik tarpusavio susitarimo dalykas“, – sakė Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja.

Kur kiek Sosnovskio barščio yra?

Seniūnijų paklausėme, kiek Sosnovskio barščio apimtų plotų kiekvienoje jų yra ir kaip tas plotas keitėsi einant metams. Kol vienos seniūnijos turi kuo pasidžiaugti, kitose invazinės rūšies augimas, rodos, yra visiškai nesukontroliuojamas.

Seniūnijos išdėstytos nuo mažiausiai iki daugiausiai apimtų šia invazine rūšimi.

1. Gudžiūnų sen. – nėra

2. Pernaravos sen. – nėra

3. Truskavos sen. – keli pavieniai augalai

4. Josvainių sen. – keli pavieniai augalai

5. Krakių sen. 2013 m. – 0,5 ha; 2020 m. – 0,2 ha

6. Šėtos sen.: 2013 m. – 1,8 ha; 2020 m. – 0,50 ha

7. Pelėdnagių sen.: 2013 m. – 1,23 ha; 2020 m. – 1,2 ha.

8. Dotnuvos sen.: 2016 m. – 0,63 ha plotas; 2017 m. –  5,25 ha plotas; 2020 m. – 4,41 ha plotas

9. Vilainių sen.: 2013 m. – 3 ha plotas; 2020 m. – 8,08 ha plotas

10. Surviliškio sen.: 2013 m. – 18, 89 ha; 2020 m. – 19,11 ha.

11. Kėdainių miesto sen.: 2013 m. – 20 ha; 2020 m. – 23,70 ha.

Eglė KUKTIENĖ

Rekomenduojami video