Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Kolumbijos stebuklas – Zipakiros druskos katedra

Zipakiros (Zipaquira) druskos katedra – tai viena lankomiausių vietų Kolumbijos Druskos parke, kuriame taipogi įsikūręs Kalnakasybos, mineralogijos ir geologijos muziejus. Zipakiros druskos katedra laikoma pirmuoju Kolumbijos stebuklu. Ir ne tik – šalis pasiūlė jį prijungti prie septynių šiuolaikinio pasaulio stebuklų.

Sutrumpintai – Zipa

Bogotoje „Transmilenio“ terminale („Portal del Norte“) patogu sėsti į mikroautobusą, važiuojantį į Zipakirą, miestelį, nuo sostinės nutolusį per 50 km. O nuo pagrindinės miestelio aikštės iki reikiamo taško galima nueiti per maždaug 20 minučių.

Beje, keliavimas privačiu mikroautobusu šioje šalyje gana savotiškas. Dar stotyje vienas iš dviejų autobuso vairuotojų laikė plakatą su užrašu „Zipa“ (taip trumpinamas miestelio pavadinimas) ir visa gerkle šaukė „Zipa, Zipa, Zipa“, kviesdamas keleivius į autobusą. Tarpinėse miesto stotelėse tas pats vaikinas, stypčiodamas ant autobuso laiptelių, tai išleisdavo, tai sutikdavo naujus keleivius, rėkdamas tą patį pavadinimą.

Autorės nuotr.

Druską kasė dar V amžiuje

Zipakira garsi dar ir tuo, kad šalia jos esanti vietovė, vadinama El Abra archeologine zona, laikoma viena seniausių gyvenviečių Amerikoje, kurioje žmonių pėdsakų aptinkama iš maždaug 12 000 m. pr. Kr. Taip pat šiame regione buvo rasti ir pirmieji okupacijos pėdsakai Kolumbijoje.

Zipakiroje gyvena apie 120 000 žmonių, vietovės aukštis – 2 660 m. Tai stebėtinai rami gyvenvietė, lyginant ją su audringa Bogota. Archeologinių tyrimų duomenimis, druska šioje vietovėje imta eksploatuoti dar V amžiuje. Netoliese yra ir kitų druskos kasybos pėdsakų, tik mažiau įspūdingų nei čia.

Autorės nuotr.

Kalnakasių koplyčia

Pirmoji koplyčia druskos kasyklos požemiuose buvo pastatyta apie 1932 m. Senosios kasyklos darbininkai, likę po darbo, dekoravo, raižė, skaldė druskos sienas. Kryžiais ir kita religine atributika jie papuošė požemines druskų galerijas ir kas rytą, atėję į darbus, stabtelėdavo šventoje vietoje, prašydami apsaugos.

Visgi katedros pradžia laikomi 1954 m., kai ji buvo oficialiai atidaryta kolumbiečiams. O jos statyba susirūpinta dar 1950 m. spalio mėn. Per ketverius metus išryškėjo galutinis variantas: katedros ilgis – 120 m, aukštis – 22 m, plotas – 5 500 kv. m. Taip vietoje druskos kasyklos gimė subtilūs religiniai namai – įspūdinga katedra.

Autorės nuotr.

Kiekvienoje požeminio tako pusėje esančiose navose buvo atkartotas Kristaus kelias – kryžiaus stotys. Viena nava skirta Kristaus gimimui, jo krikštui, o koplyčioje išskaptuota skulptūra – Rozmarijai, Dievo Motinai, kalnakasių globėjai, kuriai darbininkai skyrė savo maldas. Čia pat įsikūrė muziejus.

Nauja druskos katedra

Deja, dėl galimų nuošliaužų katedra 1990 m. buvo uždaryta. Netrukus po architektūrinio konkurso buvo įgyvendintas milžiniškas projektas – 180 m po žeme sukurta nauja druskos katedra. Ji gerokai modernesnė už ankstesniąją, o svarbiausia – saugi. Katedra buvo atidaryta 1995 m.

Tai laikoma pirmuoju Kolumbijos stebuklu, ir ne tik – šalis pasiūlė jį prijungti prie septynių šiuolaikinio pasaulio stebuklų.

Į kasyklas galima įeiti pro 380 m ilgio ir 13 m aukščio tunelį, iš kurio patenkama į galeriją. Ją sudaro dvylika kryžiaus stočių abiejose galerijos pusėse.

Autorės nuotr.

Vizito metu patogu naudotis keliomis kalbomis įgarsintu telefonu. Šviesos (daugiausia mėlynos) pabrėžia skirtingas scenas ir sukuria ypatingą atmosferą. Žmogus čia tarsi nedalyvauja, vien jo mintys, pokalbis su aukštesnėmis jėgomis.

Vietos užteko ir suvenyrų parduotuvėlėms, posėdžių ir kino salėms, kurios įsikūrė katedros šonuose išskaptuotose erdvėse.

Autorės nuotr.

Centrinis kupolas

Iš galerijos patenkama į centrinį katedros kupolą. Pamažu leidžiamasi laiptais stebint atsiveriantį tikrai didingą reginį – dailų, labai aukštą išraižytą kryžių. Šalia jo – altorius ir įvairios religinės skulptūros.

Katedroje gali tilpti 8 000 tikinčiųjų, taigi, jos religinis vaidmuo užtikrintas, ji mėgstama kolumbiečių ir šalies svečių. Per šventes čia suplaukia daugybė tikinčiųjų.

Parengė Virginija Barštytė

Rekomenduojami video