Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Kodėl lietuvių sugautos menkės apdorojamos Lenkijoje?

Žvejybos įmonių asociacijos „Lampetra“ žvejai nori ne tik žvejoti, bet ir patys parduoti savo laimikį. Šiuo metu kuriamas prekinis ženklas, įgyvendinamas verslumą skatinantis projektas.

Prekinis ženklas – viena priemonė iš projekto „Žuvininkystės įmonių asociacijos „Lampetra“ 2014-2017 m. gamybos ir prekybos planas“. Šis Europos žuvininkystės fondo remiamas projektas skirtas paskatinti žvejų verslumą teikiant prekybai žuvies produktus, didinti jų prieinamumą, stabilizuoti kainas.

Pasak asociacijos pirmininkės Sigos Jakubauskienės, prekės ženklas padės geriau įsidėmėti ir pažinti asociacijos narių produktus, suteikti žinių apie pačią „Lampetrą“. Siekiama, kad vartotojai suprastų, jog „Lampetros“ prekės ženklu bus ženklinami Pamario krašto žvejų, gaudančių gėlavandenes žuvis, produktai, kad tos žuvys parduodamos šviežios. Šiuo metu asociacijos narių produktais prekiaujama „Rimi“ prekybos tinkle, tačiau norima, kad Pamario gėrybės patektų ir į kitus prekybos tinklus.

Kol kas nežinoma, kaip atrodys tas „Lampetros“ prekės ženklas. Jis dar kuriamas. Tuo užsiima viešųjų pirkimų konkursą laimėjusi mažoji bendrija „Greyta“ iš Klaipėdos. Šiuo metu juridiškai tikrinama, ar unikalus ir niekur nesikartoja pats „Lampetros“ pavadinimas. Asociacija veikia per 20 metų, todėl tikimybė, kad toks prekinis vardas jau užimtas, labai maža. Žvejai pageidauja, kad prekinis ženklas primintų kokią nors vietinę gėlavandenę žuvį. Prekinių ženklų, kuriuose vaizduojamos jūrinės žuvys ar kitokie gyviai yra daug, o mūsiškiai norėtų matyti ženkle karšį, lydeką, ešerį ar ką nors panašaus. Užregistruoti „Lampetros“ prekinį ženklą numatoma kitų metų pradžioje, tačiau įstatymas nedraudžia jo naudoti ir iki įregistravimo.

S. Jakubauskienė tikisi, kad žeklą galės pademonstruoti jau rugsėjo 3 d. Šilutėje vyksiančiame žuvienės virimo čempionate. Nors oficialiai neužregistruotas prekinis ženklas jau skleis žinią apie „Lampetrą“. Kalbėdama apie būsimą žuvienės virimo čempionatą, S. Jakubauskienė sakė, kad žvejybos įmonių asociacijos „Lampetra“ nariai šventės dalyvius pradžiugins ne tik tradicine žuviene, jie surengs karšių produktų degustaciją.

„Karšio kaina krenta, todėl norime žmones paskatinti valgyti vietines žuvis. Pavaišinsime visus. Ruošiamės tai degustacijai, esame numatę finansavimo šaltinius, nes tai taip pat įgyvendinamo projekto dalis. Tikimės, žuvies užteks“, – sakė S. Jakubauskienė.

Minėtame projekte dar numatyti moksliniai tyrimai, vartotojų apklausos. Bandoma sužinoti, kokių produktų pageidauja vartotojai. Žvejybos įmonių asociacija anksčiau šioje srityje nebuvo labai aktyvi, todėl dabar labai reikia informacijos ir duomenų apie rinką.

Siga Jakubauskienė labai teigiamai įvertino UAB „Kintai“ pastangas prekiauti savo tvenkiniuose užaugintomis ir išskrostomis žuvimis. „Apie R, Višinsko įmonės veiklą pasakojame kitiems, pateikiame savo žvejams kaip sektiną pavyzdį. Beje, mūsų žvejai tuo domisi. Jeigu pavyks gauti finansavimą, manau, kad ir mes tieksime rinkai išdarinėtas, šiek tiek apdorotas žuvis. Bet kol kas mūsų žvejai neturi reikiamos įrangos, nes įgyvendinat ankstesnius projektus jie įsigijo daugiau žvejybos priemonių“, – sakė „Lampetros“ vadovė.

Pasak jos, šiuo metu žvejai skatinami užsiimti pirminiu žuvies apdorojimu. Tai padėtų brangiau parduoti produktus, o rinkai pateikti daugiau įvairių produktų. Beje, vietą prekybai šviežia žuvimi rekonstrukcijos metu numatoma įrengti ir Šilutės senojo turgaus aikštėje. Rengiamasi teikti žuvis aukcionams. Pasak S. Jakubauskienės, dabar susidariusi tokia padėtis, kad vietinės žuvys, pavyzdžiui, menkės, iš pradžių keliauja į Lenkiją, ten apdorojamos, supakuojamos ir tik tada patenka į Lietuvoje veikiančius prekybos tinklus. Savaime suprantama, kad po tokių kelionių tos žuvies kaina gerokai išauga.

„Galbūt visos Lietuvos aprūpinti mes ir neįstengsime, bet bent vietinei rinkai tieksime šviežias mūsų vandenyse sugautas žuvis“, – apie žvejybos įmonių asociacijos „Lampetra“ planus pasakojo jos pirmininkė Siga Jakubauskienė.

Vaidotas VILKAS

Rekomenduojami video