Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Ko reikia, kad balkonas alsuotų gyvybe

Turime gana didelį balkoną (8 kv. m). Bene prieš aštuonerius metus jame ėmiausi įgyvendinti kitokio balkono idėją.

Tikslas paprastas – nusiskinti čia pat augančių bazilikų, krapų, pomidorų ar paprikų ir pasigaminti salotų arba kitų patiekalų. Pirmaisiais metais šiek tiek persistengiau – daržovių ir prieskoninių žolių vazonais buvo užstatytas visas balkonas...

Vyšninių pomidoriukų derlius džiugino, prieskoniai užaugo puikūs, tik paprikos prinokti, deja, nespėjo. Kodėl visko tiek daug? Eksperimentavau, buvo įdomus ilgas kelias nuo sėklos iki stalo. Įrodinėjau pati sau, kad užsiauginti daržovių galima ir septintame aukšte. Net neprinokusios paprikos manęs nenuvylė.

Antraisiais metais gimė pirmoji dukrytė, tad daržininkystė buvo primiršta, tačiau ją pakeitė gėlininkystės manija: balkonas pražydo įvairiausių rūšių petunijomis ir surfinjomis.

Dar po pusantrų metų gimė antroji dukrytė, tad primiršau ir gėles.

Asmeninio archyvo nuotr.

Na, o šiais metais mano balkone – tikras atgimimas. Dar kovo mėnesį pasėjau bazilikų ir pomidorų. Tačiau daržiukui, pasirodo, buvo lemta plėstis. Vaikai darželyje augino savo augaliukų, ir vieną dieną dukrytė parsinešė žirnį. Teko tupdyti jį prie pomidorų. Kitą dieną vyras iš greta esančio miško parnešė ąžuolo gilių ir man nematant sukišo į lovelį su pomidorais. Pastebėjau tik tada, kai išaugo du gražuoliai ąžuoliukai.

Man norėjosi gėlių, tad dar ankstyvą pavasarį ant palangės šalia pomidorų priglaudžiau ir žioveinių sėklyčių. Kadangi šiemet pavasaris vėlavo, tik praėjusį savaitgalį savo augalėlius iškėliau į balkoną. Tačiau jų pasirodė mažoka, tad kompaniją tuoj pat papildė remontantinės braškės, žemuogės ir žydinčios gėlytės, kurias vaikai tupdė į lovelius, laistė ir glostė.

Vyras sumeistravo lentynas ir VALIO! Pagaliau tikras daržas. Telieka laukti derliaus.

Ši istorija ne apie daržininkės maniją, ne apie finansinę naudą, o apie kiekvieno šeimos nario norą įgyvendinti savo svajonę, parodyti mažiesiems, kaip atsiranda tai, ką mes valgome, ir koks yra tikrasis savo darbo vaisių skonis.

 

 

Jolanta Aukštuolienė iš Vilniaus

 

Rekomenduojami video