Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Kepėjai gaminius turtins riešutų skonį primenančiais svirplių miltais

Svirplių miltai (arba svirplių pudra) randa savo vietą praturtinant ne tik gyvūnų pašarą, bet ir žmonių mitybą. Inovatyvesni šalies duonos kepėjai, krekerių ar javų batonėlių gamintojai svirplių miltus jau įtraukė arba ketina įtraukti į savo gaminių receptūras. Vieni pirmųjų Lietuvoje svirplių miltus, kaip baltymų šaltinį, eksperimentiniuose gaminiuose naudoja biržiečiai – duonos kepėjai. Jie tikisi, kad jų gaminama produkcija ne tik bus eksportuojama, bet ir pateks ant Lietuvos gyventojų stalo.

Suteiks energijos

UAB „Biržų duona“ vykdomasis direktorius Andrius Kurganovas „Valstiečių laikraščiui“ patvirtino, kad jie iš tiesų gamyboje jau naudoja svirplių miltus. Tai ingredientas, turintis didelį kiekį baltymų.

„Svirplių miltais mes jau ne vienus metus domėjomės. Jau kurį laiką savo bendrovėje eksperimentuojame, kuriame receptūras. Kol kas šie produktai yra labiau orientuoti į eksporto rinkas, bet neatmesčiau tokio varianto, kad ateityje tai gali būti ir Lietuvos rinkai skirti produktai“, – teigė UAB „Biržų duona“ vadovas.

A.Kurganovo tikinimu, jų bendrovė yra tam pasiruošusi, jie patys jau rimtai nusiteikę, tik galbūt dar išlikęs šioks toks psichologinis barjeras. „Atrodo, kaip čia tie svirpliai? Kaip čia tie miltai iš tų svirplių? Tačiau Vakarų Europoje jau ne pirmi metai prekybos tinkluose, parduotuvėse yra ir svirplių produktų. Ne tik miltai, kaip sudėtinė produkto dalis, yra parduodami, bet ir galutinis produktas, pavyzdžiui, užkandis. Neatmetu tokio varianto, kad ir Lietuvoje tokių produktų pasirodys. Juolab kad jie yra maistingi baltymų požiūriu. Džiovintų svirplių miltai pasižymi aukštu baltymingumu, todėl vartotojai pradeda tuo domėtis“, – sakė A.Kurganovas.

Jis minėjo, kad „Biržų duona“ jau kuria produktus su didesniu baltymų kiekiu, kurių ypač reikia sportuojantiems žmonėms. Tam, kaip vieną iš ingredientų, galima panaudoti svirplių miltus.

Tieks į savo parduotuves

Pasak A.Kurganovo, jie nežino, ar bus pirmieji Lietuvoje, startavę su tokia produkcija. Todėl to nei patvirtino, nei paneigė. „Kiekvienas gamintojas daro kažką naujo ir eksperimentuoja. Gal ne taip ir svarbu, kas bus pirmas. Jau minėjau, kad visuomenė ir vartotojai yra priešiškai nusiteikę šito ingrediento atžvilgiu, o kas bus pirmas šalyje, parodys laikas“, – aiškino UAB „Biržų duona“ vadovas.

Kada jau galėsime paragauti naujo, galbūt pradžioje dar eksperimentinio Biržų kepyklos gaminio su svirplių miltais? Bendrovės vadovai tikino, kad ilgai to laukti tikrai nereikės, tačiau pirmieji galės degustuoti biržiečiai.

„Galbūt jau greitu laiku galės paragauti. Aš pats jau esu ragavęs. Tam tikrų galutinių produktų bandymai jau vyko. Nežinau, ar firminėse parduotuvėse mūsų eksperimentinio gaminio su svirplių miltais jau buvo patiekta, bet manau, kad greitu laiku tikrai bus galima paragauti“, – savo bendrovės naujiena pasidalino A.Kurganovas. Jis pridūrė, kad prekybos tinkluose jų produkcijos su svirplių miltais kol kas tikrai nebus.

Biržiečiai dabar labiausiai eksperimentuoja, kaip svirplių miltus panaudoti užkandžių (krekerių, džiovintų duonelių ir pan.) gamyboje. Bendrovės vadovas minėjo, kad jau buvo iškepta ir eksperimentinės duonos su svirplių miltais, kurios jis taip pat yra ragavęs. Tačiau šitoje srityje eksperimentuoja toliau.

Nauja niša

Biržiečiai kepėjai vartotoją mato kaip sveikiau ir šiuolaikiškiau besimaitinantį žmogų. Jų pastebėjimu, produktais, kuriuose yra didesnis baltymų kiekis, ypač susidomėję sportuojantys žmonės. Jiems tai aktualu. „Tai žmonės, kurie nebijo pabandyti ir atrasti kažką naujo“, – kuriamų naujų produktų su svirplių miltais vartotojus apibūdino A.Kurganovas.

Toks žingsnis palankus ir pačiai „Biržų duonai“, kuri iki šiol neturėjo produkcijos su ne visai tradiciniu ingredientu – svirplių miltais. Vadovas neneigė, kad jų kolektyvui įsileisti naują ingredientą į gamybą taip pat nebuvo labai paprasta. Pirmas įspūdis buvo toks, kad ne visi darbuotojai liko tuo sužavėti, bet patiems bendrovės šeimininkams ši idėja jau nebuvo visiškai nauja ar netikėta.

UAB „Biržų duona“ nuotr.

„Mes dar prieš porą metų pradėjome apie tai diskutuoti. Ne tik kalbėjomės, bet ir vykome į parodas kitose šalyse. O kai mūsų bendrovės žmonės pamatė pavyzdžių, tai, aišku, gal buvo kiek neįprastas tas pavadinimas, bet kai paragauji, visai kitokia reakcija. Svirplių miltų sudėtyje gal tik apie 10 proc. Todėl ir labai didelio skonio skirtumo negali pajausti“, – pasakojo UAB „Biržų duona“ vadovas.

Jis patikino, kad nėra taip, kad įdėjus svirplių miltų kažkuo labai pasikeistų gaminio skonis. Net ir žinant, kad jų ten yra, labai sunku tą pastebėti. Tačiau, pasak A.Kurganovo, svarbu tai, kad šie miltai keičia sudėtį, energetines vertes, ir tai jau ne išgalvotas, o tikras faktas.

Nuo 1953 metų Biržuose įkurta ir iš kartos į kartą perduodama kepykla iki šių dienų su meile kepa duoną pagal senąsias, laiko patikrintas tradicijas, tačiau neatsilieka ir nuo gyvenimo, modernių gamybos technologijų. Naujos receptūros pritaikytos šiuolaikiškam žmogui.

Tokių užuomazgų, kai žmonių mitybai panaudojami svirplių miltai, gamybos įmonėse Lietuvoje yra ir daugiau. Netoli Kauno veikiančios bendrovės energinių javų batonėlių gamintojai jau susidomėjo svirplių miltais. Jie taip pat nori atlikti bandymus, o produkciją išvežti į Angliją.

Panaudojimas platus

Svirplių miltai (arba svirplių pudra) yra švelnaus skonio baltymų milteliai, gaminami iš džiovintų svirplių. Skoniu jie primena žemės riešutus. Kaip ir patys svirpliai, svirplių miltai yra baltymų, vitaminų, mineralų, ląstelienos bei sočiųjų riebalų šaltinis. Vis daugiau „fitneso“ entuziastų svirplių miltus renkasi eksperimentuodami virtuvėje, juos naudodami skanėstų bei užkandžių gamyboje, jais pakeičiant įprastus miltus. Svirplių miltai taip pat naudojami gyvūnų maisto gamyboje, žuvininkystės pramonėje. O svirplių kraikas gali būti naudojamas kaip trąša sodo bei daržo augalams.

Ateities perspektyvos

Albertas Gapšys, Lietuvos agrarinės ekonomikos instituto produktų rinkotyros skyriaus vedėjas

Kalbėti visų valgytojų vardu nesiryžčiau. Konservatyvūs lietuviai į tokį produktą, žinau, žiūri dar įtariai. Manau, kad be tam tikro laikotarpio, be specialaus produkto panaudojimo tyrimo, daryti išvadas apie tokių gaminių perspektyvas, yra labai sunku. Be abejonės, pradėti produkto gamybą reikia. Šis produktas vis tiek ras savo nišą. Bet jo populiarumas ir plėtra priklausys nuo tam tikros situacijos. Jeigu toks gaminys bus daug pigesnis ir pasižymės geromis skonio savybėmis, beliks tas pavadinimas, kad svirplių sausainiai, ar dar kas nors. O visais kitais aspektais gydytojai jau praktiškai įrodę, kad tas produktas tinkamas vartoti, todėl kažkokių priežasčių nevalgyti nėra. Tačiau vien tas konservatyvus požiūris dar ilgą laiką turės įtakos vartojimui.

Aš pats vabzdžių irgi dar nesu valgęs ir nežinau, ar tai man būtų priimtina. Konservatyvūs žmonės yra tie, kurių amžiaus cenzas jau pakankamai didelis. Mes per visą gyvenimą neįsivaizdavome, kad tokį produktą galėtume valgyti. Aišku, pabandyti visada sveika ir įdomu, jeigu tas produktas pakankamai estetiškai atrodo, yra sveikas, turint omenyje, kad ten ir baltymų daugiau, tai kodėl gi ne. Esu valgęs varlių kojelių. Visko tenka gyvenime pabandyti. Tai, kad dabar europiečiai pradeda vartoti svirplius, sakyčiau, gal naujas dalykas, bent jau pas mus.

Rekomenduojami video