Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Kelyje į Žemės ūkio rūmų pirmininkus

Šiandien, vasario 21 d., Kaune įvyks kandidatų į Žemės ūkio rūmų (ŽŪR) pirmininkus diskusija, o ŽŪR suvažiavimas ir pirmininko rinkimai vyks vasario 27 d. Iki vasario 12 d. dokumentus, pagrindžiančius norą ir teisę dalyvauti ŽŪR pirmininko rinkimuose, pateikė Robertas Amšiejus, Ignas Jankauskas, Vytenis Neverdauskas ir Arūnas Svitojus. ŽŪR tinklapyje paskelbtos kandidatų programos. „Valstiečių laikraštis“ parengė trumpus interviu su kandidatais į ŽŪR pirmininkus. Deja, nepavyko pasikalbėti su V.Neverdausku. Iš pradžių kandidatas į ŽŪR pirmininkus sutiko duoti interviu, bet į numatytą susitikimą neatvyko, o telefonu liko nepasiekiamas.

Ryšiai su žemės ūkiu

 

Kuo užsiimate šiuo metu? Ar turite ūkininkavimo patirties?

R.Amšiejus

R.Amšiejus: Esu ūkininkas, Ignalinos r. ūkyje auginu mėsinius galvijus – amberdinų angusus. Ūkis nedidelis, jį įkūriau savo jėgomis. Dar vadovauju trims uždarosioms akcinėms bendrovėms, kurios prekiauja veisliniais mėsiniais galvijais. Jeigu tapsiu ŽŪR pirmininku, iš darbo bendrovėse pasitrauksiu.

I.Jankauskas: Esu Lietuvos grūdų augintojų asociacijos direktorius. Dar esu finansų analitikas, dalyvauju kredito unijų veikloje kaip paskolų komiteto pirmininkas.

A.Svitojus: Be kitų darbų, pastaruosius 12 metų dar ir ūkininkauju – šiuo metu auginu avis. Apskritai, net septynių mano giminės kartų atstovai užsiėmė ūkininkavimu. Tęsiu šią tradiciją ir džiaugiuosi, kad man talkina apie emigraciją negalvojantys mano keturi sūnūs. Dar vadovauju Baltijos labdaros fondui, kuris tiek konsultacijomis, tiek materialiai parėmė per 3000 Lietuvos šeimos ūkių.

 

47 nariai

Siekiate tapti svarbiausios ir įtakingiausios žemdirbių savivaldos organizacijos pirmininku. Ar žinote, kiek narių ji šiuo metu (2018 m. vasario 15 d. ŽŪR turėjo 47 narius – red. past.) vienija?

R.Amšiejus: 46 narius.

I.Jankauskas: 48 narius.

A.Svitojus: 47 narius.

 

Kandidatų užnugaris

Kuri ŽŪR narė iškėlė jus kandidatu į ŽŪR pirmininkus. Kiek šioje organizacijoje yra narių?

R.Amšiejus: Esu Lietuvos mėsinių galvijų augintojų ir gerintojų asociacijos (LMGAGA) narys, ji ir pritarė mano kandidatūrai. Tai sparčiai auganti organizacija – šiuo metu joje yra apie 500 narių.

I.Jankauskas: Mano kandidatūrai pritaria Lietuvos grūdų augintojų asociacija (LGAA), kuri šiuo metu vienija 118 narių ir dar 9 asmenys pateikė prašymus prisijungti prie asociacijos.

I. Jankauskas

A.Svitojus: Esu Lietuvos šeimos ūkininkų sąjungos (LŠŪS) narys. Ši organizacija mane ir pasiūlė dalyvauti ŽŪR pirmininko rinkimuose. Tai gausiausia organizacija Lietuvoje, vienijanti per 100 tūkst. narių. LŠŪS yra ne šakinė, siauros srities organizacija, tai – laisvanoriška žemdirbių organizacija, tokios organizacijos vadinamos valstybės stuburu.

 

Vadovavimo patirtis

Ar turite vadovavimo nevyriausybinei organizacijai patirties?

R.Amšiejus: Esu LMGAGA tarybos narys.

I.Jankauskas: LGAA direktoriaus pareigas einu nuo 2016 m. liepos mėnesio.

A.Svitojus: Nevyriausybiniame sektoriuje dirbu pastarąjį dešimtmetį. Vadovauju Baltijo labdaros fondui, nuo 2016 m. esu ŽŪR kaimo reikalų komiteto pirmininkas.

 

Ar turite patirties ginti Lietuvos kaimo žmonių ir žemdirbių interesus tarptautinėse organizacijose?

R.Amšiejus: Manau, kad iš savo konkurentų turiu geriausius anglų kalbos įgūdžius. Teko dalyvauti COPA/COGECA posėdžiuose, pažįstu jos veikloje dalyvaujančius šalių kaimynių atstovus.

I.Jankauskas: Dirbdamas Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnyboje dažnai dalyvaudavau tarptautiniuose projektuose, o ir tapęs LGAA direktorium buvau šios organizacijos atstovas COPA/COGECA, dažnai dalyvaudavau kituose ES institucijų rengiamuose seminaruose, konferencijose, pastaruoju metu užmezgame ryšius su Europos investicijų banku.

A.Svitojus: Jungtinių tautų organizacijoje (JTO) 15 metų dirbau ekspertu įvairiose pasaulio šalyse, buvau FAO (JTO maisto ir žemės ūkio organizacija) grupių vadovas, dalyvavau tarptautinėse programose tiek ES, tiek už jos ribų. Daug bendravau su Skandinavijos šalių žemės ūkio srities atstovais, su Lenkijos bei Vokietijos žemės ūkio rūmų nariais, suradome bendrų interesų, galimybių keistis patirtimi.

A. Svitojus

Pirmieji darbai

Jeigu tapsite ŽŪR pirmininku, kokie bus pirmieji jūsų darbai?

R.Amšiejus: Visada pradedu nuo pasitikrinimo, kam vadovauju. Taigi norėsiu pamatyti audito rezultatus, peržiūrėsiu pareigybes – ŽŪR turi dirbti aukštos kvalifikacijos specialistai. Tarsiuosi su ŽŪR sudarančių asociacijų nariais, sieksiu iš Žemės ūkio ministerijos perimti daugiau funkcijų.

I.Jankauskas: Iš karto pradėsiu formuoti savo profesionalų komandą, o pagrindinis formavimo principas – palikti tai, kas veikia gerai ir pakeisti tai, kas šlubuoja.

A.Svitojus: Kadangi ŽŪR yra daug narių vienijanti organizacija, sieksiu, kad visi suprastume kompromisų būtinybę, raginsiu būti tolerantiškiems savo kolegoms. Esu biotechnologijos mokslų daktaras, moku analizuoti. Iš darbo tarptautinėse organizacijose patirties žinau – tikslus pasiekia tik dirbantys vieningai, o vienybės negali būti, jeigu kurie nors nariai siekia išskirtinių sąlygų.

 

Koks ir kada priimtas dokumentas apibrėžia ŽŪR pirmininko pareigas. Kuri šio dokumento vieta jums svarbiausia?

R.Amšiejus: ŽŪR statutas. Jį skaičiau ir diskusijų metu galėsiu atsakyti į visus klausimus.

I.Jankauskas: ŽŪR įstatymas, o man, kaip pirmininkui, svarbiausias yra ŽŪR statutas, nors ir jame pirmininkui skiriama nedaug vietos.

A.Svitojus: 2014 m. įsigaliojęs ŽŪR statutas. Juo remdamasis vadovavau ŽŪR Kaimo reikalų komitetui. Manau, ne tik man yra svarbus ŽŪR statuto antrame skyriuje nurodyti ŽŪR uždaviniai ir svarbiausias akcentas: „Teisingai ir sąžiningai atstovauti visiems Rūmų nariams.“.

 

ES šalių modeliai

Kurios ES šalies žemdirbių savivaldos organizacijos modelis jums artimiausias ir kodėl?

R.Amšiejus: Sieksiu pasinaudoti Vokietijos ir Prancūzijos organizacijų patirtimi.

I.Jankauskas: „agal konsultavimo sistemą Lietuvai labai artimos yra Danija ir Airija. Daug ką galėtume pritaikyti ir iš Vokietijos patirties. Tačiau artimiausias – Danijos modelis.

A.Svitojus: Iš mano nagrinėtų verti dėmesio Vokietijos, Prancūzijos, Danijos ir Lenkijos modeliai. Gaila, kad dar 1997-aisiais nepasinaudojome kai kurių šalių patirtimi ir neįteisinome ŽŪR finansinio išsilaikymo galimybės. Turėsime šį klausimą spręsti dabar.

 

Kovos garbingai

Nors užsitęsusiuose rinkimuose į ŽŪR pirmininkus netrūko įtampos, tačiau iki šiol konkurentai pasižymėjo pagarba vienas kitam. Šį kartą vienas kandidatas savo kelią į ŽŪR pirmininkus pradėjo nuo radikalios konkurentų kritikos. Ar pritariate tokiam metodui?

R.Amšiejus: Nemanau, kad konkurentai turi pagrindo mane kuo nors kaltinti. Tiesą sakant, konkurentų gerai nepažįstu, todėl net negalėčiau tuo pačiu atsakyti.

I.Jankauskas: Nepritariu tokiems veiksmams, kai susitikdami su rinkėjais kandidatai kalba ne apie savo galimybes, bet apie konkurentų trūkumus. Prisipažinsiu, kad nesugebu regzti intrigų ir juodinti kitus žmones. Noriu dirbti švariai.

A.Svitojus: Tokiais atvejais sakau: kas pats purvinas, tas ir kitus tepa. Tikrai neatsakysiu tuo pačiu. Apskritai, manau, kad kiekvienas žmogus turi teisę išsakyti savo nuomonę, kuri gali skirtis nuo mano nuomonės, tačiau konkurentus reikia gerbti. Iš konkurentų siekiu pasimokyti, o ne juos niekinti.

 

Rekomenduojami video